Prienų meras siūlo statyti paminklą poetui J. Marcinkevičiui | KaunoDiena.lt

PRIENŲ MERAS SIŪLO STATYTI PAMINKLĄ POETUI J. MARCINKEVIČIUI

  • 0

Prienų rajono savivaldybės meras socialdemokratas Alvydas Vaicekauskas siūlo pastatyti paminklą beveik prieš penkerius metus mirusiam poetui Justinui Marcinkevičiui.

Meras inicijuoja gyventojų apklausą ir diskusiją dėl tokio paminklo statybos.

„Buvo lyg pasiūlymų nacionaliniu mastu įamžinti jo atminimą, bet viskas aptilo. Galvoju, kad reikia pradėti nuo mūsų krašto, - BNS sakė A.Vaicekauskas.

J.Marcinkevičius yra gimęs Važatkiemyje, Prienų valsčiuje. Mieste jo vardu pavadinta biblioteka, tačiau, mero teigimu, tai nėra pakankamas Lietuvos dainiumi vadinto poeto įamžinimas.

„Prieniečiai labai šiltai atsiliepia apie šitą žmogų, kodėl mums to nepadaryti? Gal tada ir Lietuvoje atsiras palaikančiųjų, gal Vilniuje atsiras paminklas?“ - svarstė meras.

Anot jo, per porą mėnesių tikimasi surinkti gyventojų, iš Prienų kilusių iškilių žmonių nuomones, ir, jeigu bus pritarta paminklo statybai, bus imtasi sumanymą įgyvendinti. A.Vaicekauskas vylėsi, kad gyventojai pasiūlys ir vietą, kur galėtų būti statomas paminklas.

„Ne tik paminklas turėtų būti, bet ir kokia nors aikštė, skverelis sutvarkytas. Tokių vietų turime“, - sakė savivaldybės vadovas.

Jis tvirtino nebijąs, kad idėja dėl paminklo gali sukelti prieštaringų vertinimų Lietuvoje, nes viešoje erdvėje buvo pasigirdę vertinimų, kad J.Marcinkevičius buvo sovietinės propagandos formuotojas.

„Mūsų žmonės be galo myli Justiną, labai šilti apie jį atsiminimai. Kaip tik galvoju, kad tie išpuoliai prieš poetą tik sustiprins mūsų pasiryžimą“, - teigė meras.

J.Marcinkevičius mirė 2011 metų vasarį, eidamas 81-uosius metus. Jis buvo vienas iš populiariausių XX amžiaus pabaigos - XXI amžiaus pradžios poetų Lietuvoje. Moralinį autoritetą daugelio lietuvių akyse jis užsitarnavo dėl aktyvaus dalyvavimo Sąjūdžio veikloje ir atkuriant Lietuvos nepriklausomybę, buvo vadinamas tautos poetu, humanistu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS