Rembrandto jaunavedžiai, praminti Kim ir Kanye, sugrįžo namo po 400 metų | KaunoDiena.lt

REMBRANDTO JAUNAVEDŽIAI, PRAMINTI KIM IR KANYE, SUGRĮŽO NAMO PO 400 METŲ

  • 0

Praėjus beveik keturiems šimtmečiams po to, kai olandų dailininkas Rembrandtas (Rembrantas) nutapė jaunavedžių poros portretus, šį retą kūrinį už 160 mln. eurų bendrai įsigijo Prancūzija ir Nyderlandai, į kuriuos jis ir sugrįžo.

1634 metų paveiksluose vaizduojamas 21 metų turtuolis olandas Martenas Soolmansas (Martenas Solmansas) ir jo 23 metų žmona Oopjen Coppit (Opjen Kopit) – abu jie apsirengę juodais drabužiais su puošniomis baltomis apykaklėmis. Portretai buvo užsakyti jaunavedžių pirmųjų santuokos metinių proga.

„Tik dabar pirmą kartą jie patenka į visuomenės rankas ir juos gali matyti“ milijonai žmonių, sakė Amsterdamo Valstybinio muziejaus direktorius Taco Dibbitsas (Takas Dibitsas) naujienų agentūrai AFP.

Prancūzija ir Nyderlandai sausį pasirašė istorinę sutartį dėl bendro dviejų didelių Rembrandto paveikslų įsigijimo už 160 mln. eurų iš Rothschildų (Rotšildų) šeimos, kuri yra viena turtingiausių ir įtakingiausių meno kolekcininkų pasaulyje.

Keletą mėnesių Paryžiaus Luvre kabėję paveikslai penktadienį buvo atidengti Amsterdamo Valstybiniame muziejuje, nors oficialiai visuomenei jie bus pristatyti šeštadienį.

Beveik keturis šimtmečius šie paveikslai išbuvo privačiose rankose. Manoma, kad Rothschildams jie priklausė nuo 1877 metų, o iki Luvro jie tik kartą buvo eksponuoti visuomenei 1956 metais.

Maždaug 9 mln. žmonių jau spėjo Luvre apžiūrėti jaunavedžius, kuriuos Amsterdamo muziejus praminė „Aukso amžiaus Kim Kardashian ir Kanye Westu“.

Dar daugybė milijonų juos galės išvysti Amsterdamo muziejuje, kuriame jie bus eksponuojami iki spalio 2 dienos šalia Rembrandto šedevro „Nakties sargyba“. Šeštadienį, pirmąją ekspozicijos atidarymo dieną, juos bus galima pamatyti nemokamai.

Beveik dviejų metrų aukščio paveikslai labai primena „nespalvotas nuotraukas“, sakė T. Dibbitsas, pasak kurio, dailinininkui pavyko sukurti trimatį vaizdą sėkmingai žaidžiant šešėliais ir šviesa.

Paveiksle Martenas savo kairėje rankoje laiko odinę pirštinę, o Oopjen portrete į akis krenta jos suapvalėjęs pilvas, rodantis, kad pora laukiasi pirmagimio.

Iš Amsterdamo muziejaus portretai keliaus į restauratorių dirbtuves, vėliau dar penkerius metus bus eksponuojami Nyderlandų sostinėje, iš kurios iškeliaus dar penkeriems į Luvrą.

GALERIJA

  • Rembrandto jaunavedžiai, praminti Kim ir Kanye, sugrįžo namo po 400 metų
  • Rembrandto jaunavedžiai, praminti Kim ir Kanye, sugrįžo namo po 400 metų
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS