Senosios muzikos gerbėjus kviečia tarptautinis M. Scacchi festivalis | KaunoDiena.lt

SENOSIOS MUZIKOS GERBĖJUS KVIEČIA TARPTAUTINIS M. SCACCHI FESTIVALIS

  • 0

Valdovų rūmai senosios muzikos gerbėjus kviečia į tarptautinį Marco Scacchi senosios muzikos festivalį, vyksiantį 2016 m. gegužės 5–21 dienomis.

Tradicija tampanti antrą kartą Lietuvoje rengiama senosios muzikos šventė klausytojams dovanos keturis įspūdingus renginius, juose bus galima lankytis nemokamai.

„Lietuvos valdovams muziką kūręs garsus italų kompozitorius M. Scacchi, kuriam dedikuotas šis festivalis, – neeilinė istorijos figūra. Šio asmens atminimo tradicijos tęstinumas Valdovų rūmų muziejuje yra tarsi gijos, siejančios praeitį ir šiandieną, supažindinančios ne tik su Lietuvos ir Europos muzikiniu paveldu, bet ir skatinančios pagrįstai didžiuotis Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmuose pasireiškusiu muzikiniu fenomenu, iki šiol stebinančiu pasaulį“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus Renginių skyriaus vedėjas Vytautas Gailevičius.

Šių metų tarptautinį Valdovų rūmuose rengiamą M. Scacchi senosios muzikos festivalį sudaro trys koncertai ir unikalaus šia proga specialiai išleisto leidinio pristatymo vakaras.

Jau rytoj, gegužės 5 d., 19.00 val. festivalį pradės koncertas „Muzikinės rungtynės: žymioji M. Scacchi ir P. Sieferto kontroversija“, jame tarptautinis senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“ atskleis dviejų žinomų XVII a. kompozitorių muzikinę polemiką, užsimezgusią jų mokytojų kūriniuose ir persikėlusią į vėlesnį laikotarpį. Koncerte skambės ne tik M. Scacchi ir Paulo Sieferto, bet ir Francesco Anerio, Jano Pieterszoono, Bartłomiejaus Pękielio bei kitų kompozitorių kūriniai.

Gegužės 18-ąją, pasauliui minint Tarptautinę muziejų dieną, 19.00 val. klavesinininkas Marco Vitale atliks rečitalį, kurio programoje – kompozitorių Girolamo Frescobaldi, Johanno Jakobo Frobergerio ir Casparo Kerli kūriniai.

Gegužės 19 d. 19.00 val. senosios muzikos gerbėjams bus pristatytas ką tik išleistas muzikologų dr. Aleksandros Pister-Gainienės ir dr. Marco Bizzarini parengtas unikalus leidinys – M. Scacchi „Canones nonnulli“. Jo sutiktuves paįvairins ir aprašytą muziką iliustruos senosios muzikos ansamblis „Chiaroscuro“, atliksiantis kompozitorių M. Scacchi, Christopho Wernerio, Giovanni Francesco Anerio, Aldebrando Subissati, Tarquinio Merulos, Kasparo Försterio kūrinius.

Festivalį užbaigs gegužės 21 d. 18.00 val. vyksiantis Gintauto Venislovo ir Dariaus Stabinsko vadovaujamo tarptautinio choro ir konsorto „Brevis“ koncertas, nukelsiantis į M. Scacchi ir jo amžininkų gyvenamąjį laikotarpį.

APIE

Tarptautinio M. Scacchi senosios muzikos festivalio idėja į Valdovų rūmų muziejų atkeliavo iš Italijos, kur jau daugiau kaip 15 metų Galėzės miesto muziejus ir kultūros centras kasmet rengia šiam kompozitoriui dedikuotą festivalį. Glaudžiai bendradarbiauti su šio festivalio rengėjais ir Lietuvos publikai dovanoti įspūdingus senosios muzikos koncertus nuspręsta neatsitiktinai: Romoje gimęs pasaulietinės ir religinės muzikos kūrėjas M. Scacchi ilgą laiką dirbo Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijoje Vilniuje.

Manoma, kad pirmąją operą Lietuvoje sukūręs kompozitorius į Lietuvą atkeliavo 1624 m. su savo mokytoju Giovanni Francesco Anerio. Dirbo Lietuvos ir Lenkijos valdovo Žygimanto Vazos dvare, laikui bėgant pasiekė didžiausias savo karjeros aukštumas. Muzikinės tarnybos pradžioje M. Scacchi griežė smuiku valdovo kapeloje ir įgijo muzikos kūrimo patirties. Artimesni draugystės ryšiai jį siejo su Žygimanto Vazos sūnumi Vladislovu. Šiam tapus Lietuvos ir Lenkijos valdovu, 1633 m. M. Scacchi buvo paskirtas rūmų kapelos vadovu. 17 metų jai sėkmingai vadovavo ir kūrė muziką. Kadangi M. Scacchi mecenatas Vladislovas Vaza labai mėgo Vilnių ir čia dažnai reziduodavo, valdovo kapelmeisteris taip pat buvo dažnas svečias Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sostinėje. Manoma, kad būtent čia jis sukūrė operą „Elenos pagrobimas“ („Il ratto di Elena“, 1636), kuri laikoma šio žanro pradininke Lietuvoje, taip pat operas „Andromeda“ („L’Andromeda“, 1644) ir „Apviltoji Kirkė“ („Circe delusa“, 1648). Mirus valdovui ir pablogėjus paties sveikatai, M. Scacchi grįžo į gimtąją Italiją. Apsistojo Galėzės mieste, iki pat gyvenimo pabaigos vertėsi kūryba ir mokė muzikos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS