Telkia jėgas saugant povandeninį kultūros paveldą | KaunoDiena.lt

TELKIA JĖGAS SAUGANT POVANDENINĮ KULTŪROS PAVELDĄ

  • 0

Penktadienį Vilniuje keturių valstybės institucijų atstovai pasirašys sutartį dėl povandeninio paveldo apsaugos.

Bendradarbiauti saugant povandeninį kultūros paveldą sutars Kultūros paveldo departamentas (KPD), Lietuvos kariuomenė, Valstybės sienos apsaugos tarnyba ir Lietuvos transporto saugos administracija, pranešė KPD.

Pasak laikinojo KPD vadovo Algimanto Degučio, labai svarbu, kad institucijos pagal kompetenciją aktyviai bendradarbiautų, užtikrinant povandeninio kultūros paveldo apsaugą, sudarant sąlygas visuomenei jį pažinti, kartu užkertant kelią nesankcionuotai veiklai bei neteisėtam naudojimui.

Į Lietuvos kultūros vertybių registrą šiuo metu įtraukta 17 povandeninio kultūros paveldo objektų, 12 iš jų yra Baltijos jūroje, penki – ežeruose. Tai nuskendusių ir sudužusių laivų liekanos Baltijos jūroje, Luokesų senovinės polinės gyvenvietės, Trakų senamiesčio bei Platelių senovinio tilto liekanos.

Anot KPD pranešimo, Baltijos jūros dugne yra kur kas daugiau nuskendusių objektų, turinčių istorinę ir kultūrinę reikšmę. Pasirašius tarpinstitucinę bendradarbiavimo sutartį ir užtikrinus galimybę juos saugoti, bus sprendžiama dėl tų objektų įtraukimo į kultūros vertybių registrą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS