Trys Baltijos sesės steigia bendrą valstybių kultūros fondą | KaunoDiena.lt

TRYS BALTIJOS SESĖS STEIGIA BENDRĄ VALSTYBIŲ KULTŪROS FONDĄ

  • 2

Lietuvos, Latvijos ir Estijos kultūros ministrai sekmadienį Rygoje pasirašė susitarimą dėl Baltijos valstybių kultūros fondo steigimo.

Fondas finansuos Lietuvos, Estijos ir Latvijos kultūrinio bendradarbiavimo programas bei organizuojamus bendrus tarptautinius kultūrinius renginius, pranešė Kultūros ministerija. Fondas rems profesionalius projektus architektūros, vizualiųjų menų, dizaino, literatūros, muzikos, scenos menų, bibliotekų, muziejų ir archyvų srityse.

Numatoma, kad kiekviena šalis kasmet fondui skirs po 100 tūkst. eurų. Lėšos pirmiausia bus skiriamos naujoms kultūros iniciatyvoms, skatinančioms Baltijos šalių kultūros tarptautiškumą – už Baltijos valstybių ribų rengiamiems Baltijos regiono kultūros pristatymams, taip pat tarptautinėms iniciatyvoms Baltijos šalyse.

Baltijos kultūros fondą paeiliui trijų metų laikotarpiui valdys Estijos Kultūros rėmimo fondas, Latvijos Valstybinis kultūros rėmimo fondas ir Lietuvos kultūros taryba.

Pasak pranešimo, kultūros ministrai taip pat pasirašė susitarimą dėl Dainų ir šokių švenčių tradicijos apsaugos ir plėtotės. Tikimasi, kad šis susitarimas, be kita ko, padės tobulinti pasirengimo Dainų šventėms procesą.

Lietuva, Latvija ir Estija numato įsteigti bendrą komitetą, kurį sudarys 21 narys. Į jį kiekviena šalis skirs savo delegatus, atstovaujančius Dainų šventes rengiančiai institucijai, Kultūros ministerijai, Švietimo ir mokslo ministerijai bei nacionalinei UNESCO komisijai. Komitete nuo kiekvienos šalies taip pat bus skiriama po tris ekspertus.

„Dirbdami kartu mes mokomės vieni iš kitų, dalijamės gerąja patirtimi, stiprindami Baltijos regioną, bendrą kultūros ir meno lauką. Drauge esame labiau matomi pasaulio kultūros žemėlapyje, turime daugiau galimybių plėtoti ir skatinti savo šalių kultūrą bei meną. Šie susitarimai padės dar labiau sustiprinti kultūros organizacijų partnerystes“, – pranešime spaudai cituojama Lietuvos kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.

Susitarimai pasirašyti Rygoje vykstant Latvijos valstybės 100-mečiui skirtai Dainų šventei.

Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje kas kelerius metus vykstančios tradicinės dainų ir šokių šventės yra įtrauktos į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Manau

kad po BALTIJOS KELIO visos trys Pabaltijo sesės turėjo sukurti bendrą ūkį. Juk pavieniui po tokių pertvarkų labai sunku tvarkytis. Manau, kad nebūtų reikėję stoti į jokias papildomas sąjungas, na, nebent į NATO. O šiaip tai šiandien jau klestėtume ir nedejuotume.

ddd

ruokytei reikėtų eiti ten, iš kur atėjo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS