TV eteryje – dokumentinio filmo apie S. Valiulį premjera | KaunoDiena.lt

TV ETERYJE – DOKUMENTINIO FILMO APIE S. VALIULĮ PREMJERA

  • 0

Norint sugniuždyti tautą, reikia užgniaužti laisvą žodį. Tai puikiai suprato sovietų ideologai, 1991-ųjų Sausio 13-ąją įsakę šturmuoti Lietuvos radiją ir televiziją. Jai tuo metu vadovavo Skirmantas Valiulis (1938-2011).

Prisiminti vieną ryškiausių Lietuvos žurnalistų, iškilią kultūros asmenybę, talentingą fotografą, kino ir televizijos kritiką kviečia naujas Algirdo Tarvydo dokumentinis filmas „Skirmantas Valiulis. Laiko labirintuose“. Filmo premjera  –  šiandien 17.30 val. per LRT TELEVIZIJĄ.

„Tai buvo išskirtinė asmenybė, mano kolega. Norėjau jį amžinti jam gyvam esant, bet jis vis nuo manęs bėgdavo... O pats buvo nufilmavęs savo vaikus, šeimos šventes, savo kaimą. Bet laikas viską sudėliojo į savo vietas, atėjo metas Skirmantą pristatyti dokumentiniame filme“, – sako juostos autorius, operatorius ir fotografas A. Tarvydas.

Filmo anonsas:

 

LRT galerijoje (Konarskio 49, Vilnius), beje, atidaryta ir A. Tarvydo Sausio 13-osios fotografijų paroda. „Tuose įvykiuose ir man teko dalyvauti su kino kamera ir fotoaparatais. Tokia buvo dokumentalisto pareiga. Kino juostos turėjau nedaug, todėl su savimi nešiojausi ir fotoaparatus, ir fotografavau. Važinėjau su asmeniniu automobiliu „Žiguli“. Dažnai lydėdavo žmona Janina, nes jeigu nušaus ar sužeis mane, tai bus kam pagelbėti, pranešti ...“ – prisimena fotografas.

Jis pasakoja, kaip jiems su žmona vaikštant prie Parlarmento tarp žmonių, susitiko bendradarbę, gyvenančią daugiaaukščiame name priešais pačius Parlamento rūmus, ji pakvietė į savo butą 4 aukšte. Užėję mes jie rado TV operatorius iš Anglijos, Prancūzijos, iš Lietuvos televizijos operatorių Dovydaitį. Bešnekučiuojant kažkas jiem pasiūlė išsirinkti vietas balkone. Visi 5 suėjo į balkoną. A. Tarvydas išsirinko vietą balkone ant grindų su savo tarškia kino kamera „Konvas“. Gerokai po vidurnakčio visi operatoriai tikėjosi ramios nakties ir išsiskirstyti. "Prieš išvykdamas namo iš balkono nufilmavau Parlamento gynėjus prie rūmų, prie laužų", – pasakoja Algirdas.

"O jau Sausio 12-ąją po vidurnakčio iš savo buto balkono (gyvenu prie buvusio Šiaurės miestelio) filmavau iš Šiaurės miestelio barškančių okupantų tankų vilkstinę. Vėliau išaiškėjo, kad jie važiavo prie televizijos bokšto. Atėjo žiaurioji Sausio 13-osios naktis. Už valandos pasigirdo tankų šūviai ... Lietuvos TV transliavo TV užgrobimą ... 7 val. ryto pradėjau ruoštis filmavimui prie TV bokšto, Lietuvos TV, nes mano turėta kino juosta buvo mažo jautrumo, negalėjau filmuoti naktį, – apie įvykius pasakoja fotografas. – Nuvykęs filmuoju: Sausio 13-os rytas prie televizijos bokšto. Bokštas skendi rūke – metalinėje tvoroje sušalusios, sustingusios gėlės, vainikai, tulpės ir gvazdikai. Pro apšarvojusią tvorą matosi okupantų tankai, kareiviai. Tą naktį žuvo čia 14 laisvės gynėjų ir 700 buvo sužeisti... Prie užgrobtos Lietuvos TV  – okupanto tanketės. Žmonės su vėliavomi , gėlėmis, čia ir lenkų „Solidarnošč“. Išdaužyti pastato langai..."

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS