Vašingtono stotyje bus eksponuojama garsaus lietuvių menininko skulptūra | KaunoDiena.lt

VAŠINGTONO STOTYJE BUS EKSPONUOJAMA GARSAUS LIETUVIŲ MENININKO SKULPTŪRA

  • 0

Trečiadienį JAV sostinės Vašingtono Junion stotyje atidaroma Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio progai skirta žymaus JAV lietuvių menininko Ray Bartkaus instaliacija „Sodai“.

Instaliaciją istorinio stoties pastato pagrindinėje salėje atidarys Lietuvos ambasadorius JAV Rolandas Kriščiūnas ir skulptūros autorius Ray Bartkus, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Menininkas, naudodamas modernias medžiagas ir technologijas, savo kūriniu atkuria lietuvių liaudies menininkų kompozicijas.

Kūriniui „Sodai“ panaudoti aliuminio strypai, jie bus apšviesti besikeičiančių spalvų LED šviesos diodų, o lėtai sukdamiesi jie sukurs kaleidoskopo efektą.

„Stovėdamas svarbiausioje Vašingtono transporto taškų susikirtimo vietoje, šis kūrinys atspindės tuos dinamiškus ryšius bei tamprų dialogą, kuris egzistuoja tarp Lietuvos ir Amerikos. Tai yra savotiškas simbolis, reiškiantis mūsų dviejų valstybių tvirtą tikėjimą individo saviraiška ir žmogaus laisvėmis“, – sakė ambasadorius R. Kriščiūnas.

R. Bartkaus teigimu, „Sodų“ kompozicija įkūnija ilgaamžę tradicinio Lietuvos meno prigimtį ir parodo jo atsparumą net ir šiuolaikinėje aplinkoje, kartu simbolizuodama Lietuvos valstybingumo tvirtumą.

R. Bartkus nuo 1991 metų gyvena ir kuria Niujorke. Jis rengia asmenines parodas ir dalyvauja grupinėse parodose JAV, Lietuvoje, Austrijoje, Lenkijoje, Šveicarijoje ir kitose šalyse. Menininko darbai įtraukti į JAV Nacionalinės portretų galerijos, Lietuvos nacionalinės dailės galerijos kolekcijas, jo darbų yra įsigiję daug privačių meno kolekcininkų bei MO muziejus.

Planuojama, kad po ekspozicijos Junion stotyje instaliacija „Sodai“ bus pristatyta ir kituose JAV miestuose. Po pristatymo JAV „Sodai“ keliaus į Lietuvą ir taps Modernaus meno muziejaus ekspozicijos dalimi.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS