„Vyšnių sodas“ atgimsta Vienoje | KaunoDiena.lt

„VYŠNIŲ SODAS“ ATGIMSTA VIENOJE

Šiemetinę „Naujosios dramos akciją“ gegužės 28 d. pabaigs tiesioginė transliacija iš vieno didžiausių Europoje festivalio „Wiener Festwochen“, pristatysiančio unikalų suomių režisieriaus Kristiano Smedso ir lietuvių teatro menininkų projektą „Vyšnių sodas“.

Kai 2009-aisiais sename sode šalia Vilniaus tarptautinė teatralų komanda, vadovaujama šiuometinės Europos „Naujosios teatro realybės“ premijos laureato Kristiano Smedso, pradėjo repetuoti Antono Čechovo „Vyšnių sodą“, buvo sunku nuspėti, kad šis darbas ilgiau gyvuos. Tačiau „Vyšnių sodas“, pradėtas kurti festivalyje „Naujosios dramos akcija“ bendradarbiaujant su programa „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“, netapo vienkartiniu projektu.

Pernai jis buvo kuriamas toliau, o kūrybos proceso rezultatas iš to paties sodo tiesiogiai transliuotas į Mulheime vykusį festivalį „Theater der Welt“ bei per Lietuvos televiziją. Šįmet „Vyšnių sodas“ persikelia į Vieną. Naujoji projekto versija bus pristatyta gegužės 28 ir 29 dienomis Vienos festivalyje. Smedso vadovaujamos lietuvių teatro menininkų komandos spektaklis Vienoje pristatomas kaip vienas pagrindinių festivalio įvykių greta naujų šiuolaikinio teatro įžymybių Roberto Lepage‘o, Christopho Marthalerio, Patrice‘o Chéreau, Ivo van Hove‘s ir Franko Castorfo darbų. „Vyšnių sodas“ tapo vienu iš nedaugelio festivalio renginių, į kuriuos visi bilietai parduoti iš anksto. 

Nuo pat pradžių „Vyšnių sodas“ nebuvo kuriamas kaip tradicinis teatro pastatymas, rašoma NDA pranešime.  Tai – tęstinis kūrybinis procesas, kuriame, pasitelkus meno ir gyvenimo sintezę, ieškoma atsakymų į klausimus apie kūrybos prasmę, apie atminties vertę ir vertybių kaitą šiuolaikiniame pasaulyje. Viena garsiausių XX amžiaus pjesių čia pasitelkiama kaip metafora, padedanti apmąstyti ne vien teatro, bet apskritai kultūros vietą laiko tėkmėje. Ir tai, kad pats šis „Vyšnių sodo“ projektas laikui bėgant keičiasi, įgauna naujas prasmes, jame yra svarbiausia.  

Vienoje „Vyšnių sodas“ atgims garsiame emigrantų rajone Macondo. Senas Vilniaus sodas su jaukiu vasarnamiu, menančiu praėjusius laikus, liks spektaklio kūrėjų atminty. Ir jie patys Macondo aplinkoje galės trumpam pasijusti panašiai kaip daugelis šio rajono gyventojų, gyvenančių prisiminimais apie paliktus namus. Tokia yra šio naujojo, specialiai Vienos miestui kuriamo, „Vyšnių sodo“ idėja. Beje, Macondo buvo ir Gabrielio Garcia Marquezo „Šimto metų vienatvės“ veiksmo vieta.

Macondo rajonas emigrantų prieglobsčio vieta tapo nuo 1956 metų, kai pirmieji čia atsikėlė pabėgėliai iš Vengrijos. Vėliau jo gyventojų gretas papildė emigrantai iš Čilės ir Vietnamo, sudarantys didžiausią Macondo gyventojų dalį. Šiandien čia gyvena emigrantai iš įvairių Rytų Europos, Afrikos, Pietų Amerikos, Azijos šalių. Nors daugelis jų įgijo teisę gyventi Austrijoje, vis dėlto Macondo yra vadinamas getu, dėl kurio ateities austrų visuomenė neturi vieningos nuomonės. Vienos festivalio organizatoriai kasmet stengiasi per kultūrinę veiklą atverti Macondo teritoriją ir integruoti jos gyventojus į kultūrinį gyvenimą. Iš čia kilo ir sumanymas pristatyti „Vyšnių sodą“ Maconde. Tačiau pati idėja tapo kai kuo daugiau negu vien tik socialinės integracijos projektu.

„Vyšnių sodo“ dalyviai, skirtingų kartų lietuvių aktoriai ir režisieriai Juozas Budraitis, Virginija Kelmelytė, Jonas Vaitkus, Vytautas Anužis, Gytis Padegimas, Aldona Bendoriūtė, Dainius Gavenonis, Rasa Samuolytė, Paulius Budraitis, Irina Lavrinovič ir Benas Šarka gyvens ir repetuos šalia Macondo gyventojų, su jais bendraus, kartu gamins maistą, žais futbolą... Visa tai taps organiška spektaklio aplinka. Iš jos turėtų gimti pasakojimas apie „vyšnių sodą“, kurio nebėra dabartyje ir kuris atgyja prisiminimuose apie paliktą tėvynę, namus, artimuosius. Gal „Vyšnių sodas“ įgaus ir bendresnių asociacijų apie kultūros žmonių likimą – ar jie šiandien nėra savotiški emingrantai, „nereikalingi žmonės“, atsidūrę naujosios visuomenės pakraštyje?

Gegužės 28 d., šeštadienį, tiesioginė vaizdo transliacija bus rodoma ekrane prieš įėjimą į Nacionalinį dramos teatrą. Jos pradžia – 22 val. Nuo 21 val. 30 min. bus rodomas videofilmas apie „Vyšnių sodo“ kūrimo pradžią 2009-aisiais. Šis nemokamas renginys taps festivalio „Naujosios dramos akcija“ baigiamuoju akordu. 

Gairės: vyšnių sodas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS