W. A. Mozarto rankraštis aukcione gali būti parduotas už pusę milijono eurų | KaunoDiena.lt

W. A. MOZARTO RANKRAŠTIS AUKCIONE GALI BŪTI PARDUOTAS UŽ PUSĘ MILIJONO EURŲ

  • 0

Operos „Figaro vedybos“ paskutinio veiksmo pirmas juodraštis, parašytas klasikinės muzikos grando Wolfgango Amadeus Mozarto (Volfgango Amadėjaus Mocarto), trečiadienį Paryžiuje vyksiančiame aukcione gali būti parduotas už pusę milijono eurų, prognozuoja ekspertai.

1786-aisiais parašytas „išskirtinis“ rankraštis priskiriamas kompozitoriaus karjeros Vienoje viršūnei, pažymėjo aukcionų namai „Ader Nordmann“.

Šį kūrinį, pavadintą „Scena su rondo“ (Scena con Rondo), A. M. Mozartas iš pradžių parašė kaip rečitatyvą, kurį turėjo atlikti Figaro nuotaka Siuzana, bet vėliau savo sumanymo atsisakė ir pakeitė jį dabar legendine tapusia arija „Ateik, neužtruk“ (Deh vieni, non tardar).

„Šitie keturi puslapiai yra ypač svarbūs, nes jie atskleidžia dirbantį Mozartą, besistengiantį sugalvoti kitą sceną operos paskutiniam veiksmui“, – naujienų agentūrai AFP sakė ekspertas Thierry Bodinas (Tjeri Bodenas).

Kūrinys bus parduodamas su kitu A. M. Mozarto rankraščiu – serenados apie jaunystę fragmentu, parašytu kompozitoriaus, kai jis buvo vos 17 metų amžiaus.

Pasak Th. Bodino, serenadą tikriausiai užsakė „Mozartų šeimos draugas Zalcburgo kancleris savo sūnaus studijų pabaigai paminėti“. Prognozuojama, kad fragmento galutinė kaina gali siekti 120–150 tūkst. eurų.

Šie rankraščiai yra dalis Prancūzijos valstybės išparduodamos kolekcijos, kurią sukaupė bankrutavusi investicinė įmonė „Aristophil“.

Ji buvo uždaryta prieš trejus metus kilus vienam skandalui, o investuotojai prarado 850 mln. eurų.

130 tūkst. rankraščių ir istorinių dokumentų, į kuriuos investavo savo santaupas „Aristophil“ investuotojai, per artimiausius šešerius metus bus parduoti aukcionuose, kuriuos rengia „Ader Nordmann“ ir dar trys prancūzų aukcionų namai: „Artcurial“, „Drouot Estimations“ ir „Aguttes“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS