Ar jūsų namas neserga? | KaunoDiena.lt

AR JŪSŲ NAMAS NESERGA?

Kartais patalpų oro taršos šaltinis gali slypėti ten, kur visai nesitikime. "Patalpose yra daug įvairių statybinių medžiagų, kurios daro įtaką orui", – teigė KTU Aplinkosaugos technologijos katedros docentė Violeta Kaunelienė ir pasakoja apie naują reiškinį – sergančio namo sindromą.

Visi manome, kad mediena – sveika medžiaga. "Terpenai, kurie suteikia medienai būdingą malonų kvapą, mažomis dozėmis žmogui yra naudingi ir, kaip ir kitų augalų išskiriamos aromatinės medžiagos, yra naudojami aromaterapijoje, tačiau didelės koncentracijos gali būti žalingos. Dar didesnė problema yra ne patys terpenai, bet jų reakcijos su ozonu. Tolimesnėse reakcijose jie virsta kietosiomis dalelėmis", – aiškino docentė.

Ne mažesnė problema yra ir lakūs organiniai junginiai (LOJ), kurie išsiskiria iš beveik visų statybinių medžiagų. Daugeliu atvejų tai gamyboje naudoti tirpikliai. Ypač didelėmis LOJ emisijomis pasižymi kiliminė danga, linoleumas, izoliacinė puta, medienos drožlių plokštė, PVC grindų ir sienų dangos, laminuotos grindys. "Dauguma LOJ yra toksiškos medžiagos", – sakė V.Kaunelienė.

"Pastaraisiais dešimtmečiais atsirado nauja sąvoka – sergančio namo sindromas (SNS). Tai savijautos pablogėjimas, susijęs su buvimu pastate. Šie simptomai išnyksta po keleto valandų išėjus ir pastato. SNS sukelia lakūs organiniai junginiai patalpų ore, kurie didžiąja dalimi yra iš statybinių medžiagų", – aiškina specialistė.

Nuo to apsisaugoti pirmiausiai padės medžiagų pasirinkimas būstui ar jo remontui. Paprasčiausias būdas jas atskirti – atkreipti dėmesį į eko ženklinimą. Tačiau nereikia manyti, kad įsigiję mažiausias emisijų vertes turinčias medžiagas, vandens pagrindu pagamintus dažus ar lakus, galime būti užtikrinti, kad oras mūsų namuose nebus užterštas.

Mokslininkės nuomone, labai svarbu naujai pastatytas ar suremontuotas patalpas gerai vėdinti, vengti jose būti. Nustatyta, kad oro užterštumas naujame name ženkliai sumažėja per pirmus 6 mėnesius, o praėjus maždaug 1,5 metų jau nelabai skiriasi nuo senesnių namų. Vėdinant patalpas svarbu įsitikinti, ar lauko oras yra pakankamai švarus. Esant užterštam orui problemą galima padidinti.

Svarbu nuolat valyti dulkes, kad jos neturėtų galimybės vėl pakilti ir patekti į mūsų kvėpavimo takus. Reikia nepamiršti, kad kambariniai augalai gerai valo orą nuo lakių organinių junginių. Tačiau tam, kad būtų pasiektas ženklus efektas, augalų turi būti gana daug. "Patalpose, ypač biuruose, įrengiamos žaliosios sienos. Namuose jas taip pat rekomenduoju", – sakė V.Kaunelienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS