Specialistės: plytelių praktiškumas užkariauja namus | KaunoDiena.lt

SPECIALISTĖS: PLYTELIŲ PRAKTIŠKUMAS UŽKARIAUJA NAMUS

  • 1

Plytelės dėl savo praktiškumo ir lengvos priežiūros skinasi kelią ir į svetainės, valgomojo zoną. Pasak architektės Audronės Ambrazienės ir dizainerės Daivos Pocevičienės, šiandien plytelių pasirinkimas labai platus: nuo kokybiškos medžio iki marmuro imitacijos, todėl ir panaudojimo galimybės plečiasi. Interjero ekspertės pataria, į ką atsižvelgti ieškant tinkamiausių plytelių savo namuose.

Sunku atskirti nuo tikro medžio ar marmuro

Pasak A. Ambrazienės šiandieninis plytelių pasirinkimas leidžia jas lengvai pritaikyti skirtingose namų erdvėse. Nuostata, kad jas kloti praktiškiausia vonioje ir virtuvėje palaipsniui nyksta – šiose zonose plytelės, žinoma, sunkiai pamainomos, tačiau lygiai taip pat puikiai randa vietą ir svetainėje, koridoriuje ar valgomajame, rašoma pranešime spaudai.

Medžio imitacijos plyteles netgi sunku atskirti nuo tikrų medinių lentelių, akmens ar marmuro plyteles – nuo tikro marmuro. Tokiomis plytelėmis klotos grindys atrodo šiuolaikiškai, gražiai, be to, tampa labai praktiškos ir lengvai prižiūrimos“, – sako „Domus galerijos“ ambasadorė.

Pagrindinės tendencijos

Šiuo metu vyrauja santūresnio, neperkrauto spalvomis ar detalėmis stiliaus plytelės. Populiarūs grafiniai, tiesių linijų raštai, kurie gali būti sudėliojami iš smulkesnių plytelių. Dažniau pirkėjai renkasi santūrias spalvas – juodą, baltą, pilką ir įvairius jų atspalvius. Jau kurį laiką populiariausios akmens masės plytelės – jos patrauklios dėl to, kad suteikia erdvėms prabangos bei ilgaamžiškumo, taip pat yra nesunkiai priderinamos skirtinguose interjeruose.

„Ryškiaspalvės, margos plytelės gali tapti įsimintinu interjero akcentu – jomis galima išklijuoti vieną pasirinktą sieną, kurią norima akcentuoti, ar netgi lubas. Santūresniame interjere akcentinei sienai ar erdvei aplink židinį lengvai pritaikomos ir didesnės akmeninės plytelės“, – komentuoja D. Pocevičienė ir priduria, kad tarpusavyje galima derinti įvairių spalvų ir rūšių plyteles – vienokias grindims, kitokias to paties kambario sienoms – tačiau jos turi būti stilistiškai panašios. Pavyzdžiui, keramikinės plytelės su nuožulniomis briaunomis netiks prie modernių rektifikuotų (tiesiai pjautų) plytelių, kurios gali būti klijuojamos minimaliais tarpais vienos nuo kitų. Sienų ir grindų plytelių dydžiai jau gali būti skirtingi – jų nebūtina derinti tarpusavyje.

Svarbu paviršius bei siūlių plotis

Virtuvėje A. Ambrazienė siūlo rinktis didesnio formato rektifikuotas plyteles. Šioje zonoje reikalingas praktiškas pasirinkimas, todėl būtina atsižvelgti į siūles – dažniausiai purvas, užtiškę riebalai ar maisto likučiai kaupiasi būtent čia. Rektifikuotos plytelės viena tarp kitos klijuojamos su minimaliu tarpeliu, todėl jos žymiai lengviau prižiūrimos.

Šiuo metu vyrauja santūresnio, neperkrauto spalvomis ar detalėmis stiliaus plytelės.

Vonios kambario plytelių pasirinkimą lemia erdvės dydis ir numatytas stilius. Blizgios, poliruotos plytelės vizualiai didina erdvę, greta to – ant jų paviršiaus mažiau matosi vandens lašai, lengvai valosi kalkių nuosėdos. Pirmas pasirinkimas mažoje patalpoje būna šviesių spalvų plytelės, tačiau drąsiai galima rinktis ir tamsesnes – jos suteiks patalpai jaukumo, o erdvę vizualiai praplėsti bus galima ir veidrodžių pagalba.

Vertinamos dėl šilumos

Specialistai atkreipia dėmesį, kad dėl šilumos laidumo pats tinkamiausias šildomų grindų dangos pasirinkimas yra būtent keraminės arba akmens masės plytelės. Jos greitai įšyla ir gerai laiko šilumą. Vėsiu metų laiku šildomos plytelių grindys – malonus ir jaukus sprendimas.

Įsirenginėjant namus, stilius neturi paminti praktiškumo – geriausia kai stilingi ir praktiški sprendimai dera kartu. Todėl plytelėmis kloti paviršiai taip sėkmingai rado kelią į daugelį namų erdvių. Visur, kur būnama, dirbama dažniausiai, ar priimami svečiai sunkiau palaikyti norimą tvarką bei švarą, o mažai priežiūros reikalaujančios plytelės šiuo atžvilgiu tarnauja namų šeimininkams ir su kaupu išpildo praktiškumo lūkestį.

GALERIJA

  • „Supreme golden calacatta“ plytelės
  • „Supreme wide“ plytelės
  • „Aspen natural“ plytelės
  • „Supreme exotic brown“ plytelės
  • „Supreme golden calacatta“ plytelės
Gamintojų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Petras

Plyteles praktiska tik plovimui. Visa eile minusu: sustojus sildymui gelia kojas jomis vaikscioti; i pleteles "atsimusa" kojos vaikstant be sliuriu; tarpai tarp plyteliu ilgainiui tampa tamsus ir purvini kas sunkiai issivalo; remonta darant ju nepaslifuosi ir neatnaujinsi; ant plyteliu indai labiau duzta; vaikams pargriuvus ant plyteliu buna didesnes traumos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS