Algarvė: pasaulis, kurį norisi apkabinti | KaunoDiena.lt

ALGARVĖ: PASAULIS, KURĮ NORISI APKABINTI

"Man Algarvė – tai vandenyno bangų mūša, uolų išraižytos pakrantės, balti nameliai su mėlynomis langinėmis, fantastiškas vietinių pagautos ir su meile pagamintos žuvies skonis", – bando apibrėžti šio pietinio Portugalijos regiono išskirtinumą kelionių agentūros "Baltic Clipper" atstovė Kristina Čepulienė. O kaip apibūdinčiau jį pati? Sunku. Algarvės vilionių pernelyg daug – tiesiog reikia atrasti kažką sau.

Romantikams – vandens burtai

Ant daugybės uolų yra tekę sėdėti Ispanijoje, Maltoje, Norvegijoje, tačiau niekur taip, kaip Portugalijos Algarvėje, neapimdavo užburiantis jausmas.

Nuo keliasdešimties metrų aukščio uolų į Atlantą krenta tarsi akmeninė užuolaida, kurioje stulpai, vartai ir arkos sukuria neįtikėtinus raštus, po kojomis tarsi pažerta gintarinio geltonio smėlio kąsnelių, šalia tavęs ramiai stipinėja vos ne gandro dydžio kirai... Tokiomis akimirkomis nėra nei tavo vardo, nei pavardės, nei profesijos, nei datos – esi tu ir pasaulis, kurį norisi apkabinti.

Portugalai tave labiau nei kas kitas gali pamokyti gyventi čia ir dabar. Kad ir iš kokio skubaus gyvenimo čia atkeliautum, jie tavo žodynui padovanos pačių mėgstamiausią žodį "lento" (lėčiau) ir privers patikėti, kad svajonės pildosi lyjant.

Tačiau didžiausi vandens burtai čia – iš Atlanto. Portugalijai priklauso daugiau nei 800 km vandenyno kranto, o pietinis Algarvės regionas labiausiai apdovanotas stulbinančiais paplūdimiais. Net 200 km besidriekiančioje Algarvės pakrantėje yra 130 paplūdimų, 85 iš jų apdovanoti Mėlynąja vėliava.

Kad ir iš kokio skubaus gyvenimo čia atkeliautum, portugalai tavo žodynui padovanos pačių mėgstamiausią žodį "lento" (lėčiau) ir privers patikėti, kad svajonės pildosi lyjant.

Vietovė Ponta da Piedadė – apsupta aukštų uolų ir skardžių. Praja da Roša – itin mėgstama vietinių ir turistų, itin plačia smėlio juosta, turkio spalvos vandenynu ir užuovėja nuo atšiauraus Atlanto vėjo. Praja de Falesia – vienas geriausių paplūdimių visoje Europoje. Vanduo čia ypač švarus ir daug šiltesnis nei kitur, auksinis smėlis, oranžinės uolos. Benagilo – Algarvės paplūdimių pažiba, į kurį patekti galima tik laivu. Sėdi sau ant puikaus smėlio, kojas įmerkęs į jūrą, o virš tavęs – įspūdingo grožio skylėta uola, pro kurią prasišviečia dangaus žydrynė. Neverta nė pradėti jų vardyti, tereikia išsirinkti sau patinkantį: ilgą ir platų išpuoselėto balto smėlio ar mažutėlį, kad pasijustum vienas pasaulyje.

Vaizdingas Algarvės pakrantes būtina apžiūrėti iš laivo. Tik taip išvysite įspūdingas uolas ir urvus, o svarbiausia – pabendrausite su pačiais draugiškiausiais gyvūnais delfinais. Regioną skalaujančiame vandenyne plyti net 66 km druskingų lagūnų, kurios tapo didžiausios pasaulyje jūrų arkliukų kolonijos prieglobsčiu. Nardydami galite užmegzti pažintį ir su jais. Šiai pramogai skirtų vietų Algarvėje – apie pusė šimto.

Pėsčiomis arba dviračiu vaizdingais maršrutais atsiveria skardingų pakrančių, krioklių ir kitų gamtos grožybių peizažai, o ištroškusiesiems aštrių pojūčių verta leistis į safarį ar net skrydį lynu virš Portugaliją ir Ispaniją skiriančios upės.

Dar vienas ypatingas potyris – nuo 2003-iųjų Algarvės regione vykstanti tarptautinė smėlio paroda, viena įspūdingiausių pasaulyje. Kasmet nuo kovo iki spalio mėnesio tūkstančiai tonų smėlio virsta įvairiomis skulptūromis, pastatais, monumentais, kurie dieną žavi savo didingumu, o naktį – subtiliu apšvietimu.

Šeimoms: pramogų gausa

Portugalai – itin draugiški. Jie, atvykstančiųjų į Portugaliją apklausų duomenimis, pripažįstami vienais svetingiausių, šilčiausių ir dėmesingiausių turistams pasaulyje. Dauguma vietos gyventojų kalba angliškai, o nemokantieji noriai bendrauja šypsena ir gestais. Svetingi žmonės, europietiškas aptarnavimas ir viešbučių įvairovė sudaro puikias sąlygas Algarvėje poilsiauti šeimoms.

Apgyvendinimo pasiūla regione – itin plati: nuo itin prabangių su SPA ir golfo aikštynais iki ekonominės klasės tipo. Dalyje jų siūlomas ir apgyvendinimas su lietuvių pamėgta sistema "Viskas įskaičiuota". Vienas geriausių būdų – įsikurti tradicinius portugališkus namus primenančiuose šeimos viešbučiuose.

Poilsiaujant su vaikais nebus sunku įsikurti greta paplūdimio su plačia švaraus smėlio juosta. Na, bet svarbiausia – vaikai čia nepristigs pramogų.

Vien poilsiaustojų sostine vadinama Albufeira siūlo du šeimai skirtus teminius parkus "Zoo Marine" ir "Aventura". Viena didžiausių "Zoo Marine" atrakcijų – jūrų liūtų ir delfinų pasirodymai. Parko teritorijoje yra įrengtas parodų centras, akvariumas ir kitos zonos, kuriose lankytojai gali pamatyti įvairių rūšių jūrų gyvūnus, papūgų, flamingų ir aligatorių. Ir tai dar ne visos pramogos. Parke yra keletas plaukimo baseinų, vaikams skirtų atrakcionų – karuselių, piratų laivas, linksmieji kalneliai.

Nuotykių ir pramogų parke "Aventura" lankytojai laisvalaikį leidžia laipiodami medžiuose įrengtose įvairaus sudėtingumo trasose. Taip pat čia įrengta 2 500 kv. m dažasvydžio teritorija.

Dar viena pramogų zona Algarvės regione – vandens parkas, esantis Alkantarilja. Mažiausieji laiką leidžia "Vaivorykštės parke" – vaikams pritaikytoje teritorijoje, suaugusieji išbando įvairaus dydžio vandens kalnelius. Saugumą užtikrina gelbėtojai, o sukilusį apetitą galima numalšinti savitarnos ir greito maisto restoranuose.

Lagos zoologijos sode gyvena virš 120 gyvūnų rūšių ir auga daugiau nei 200 augalų rūšių, atvežtų iš penkių žemynų. Čia smagiai praleisite visą dieną ne tik susipažindami su saugomais gyvūnais ir augalais, bet ir pramogaudami: vaikams įrengtos žaidimų aikštelės, veikia suvenyrų ir amatų krautuvėlė.

Gurmanams: Atlanto dovanos

Net jei jūsų gastronominis pasirengimas kelionei į Portugaliją itin ribotas, vis tiek žinote apie vyno gimtinę Portą, o dėl kaimynystės su Atlantu galite numanyti apie žuvies ir jūros gėrybių valgių gausą. Viešint čia teks daug kuo stebėtis, žavėtis, įsimylėti. Portugalija kiekvieną paverčia gurmanu.

Kadangi gastronomija yra vienas didžiausių vietos gyventojų pasididžiavimų, Algarvėje itin gerai jaučiasi tie turistai, kuriems labai svarbi skanioji atostogų dalis. Maisto įvairovė regione milžiniška: nuo čia pat sugautos žuvies ir jūrų gėrybių iki mėsos patiekalų, figų ir migdolų desertų. Vien tradicinei menkei paruošti portugalai turi daugiau kaip 300 receptų!

Nuvažiuokite į Oljauną, jūrų gėrybių sostinę, Avorą, žvejų miestelį. Būtinai apsilankykite šeimos restoranėliuose ir nusiteikite, kad ne išeisite iš jų, bet išsiridensite. Dar nespėjus nė paimti į rankas valgiaraščio, paslaugūs šeimininkai jums atneš užkandžių, vien jų pasisotinsite. Drąsiai rinkitės dienos patiekalą – jis visada bus tradicinės portugalų virtuvės ir tikrai šviežias. Gal jūsų ir nenustebins vietinių restoranų aplinka, tačiau tai, kas svarbiausia jame – maistas – bus šviežias, kokybiškas ir įvairus.

Paragaukite regione mėgstamo žuvies troškinio caldeirada de peixe ir cataplana – uždarame inde troškintos žuvies ar mėsos, arba ir mėsos, ir žuvies kartu. Nepraleiskite progos išlenkti vietinės naminukės, kuri verdama iš "braškių medžio" uogų – madronijų. Ir dar vienas dalykas, kurį būtina padaryti viešint Algarvėje, – paragauti tikrojo portveino.

O išgirdę už širdies griebiančias fado melodijas, ištirpsite kaip vakaro saulė. Portugalų liaudies dainos primena ilgesingą raudą. Žodis "fado" reiškia likimą, todėl jose apdainuojama viskas, iš ko susideda gyvenimas. Ir tada pasijusite tokie laimingi, kad jūsų gyvenime atsirado vietos Portugalijai. Adeus!

Sparnai tavo svajonei

Į Portugaliją kasmet atvyksta apie 11 mln. turistų, Algarvės regionui tenka šiek tiek mažiau ne pusė jų – apie 5 mln. Pabandykite įsivaizduoti – kasmet ten pavieši pusantros Lietuvos! Toliausiai nuo mūsų nutolusi Europos valstybė iki šiol buvo sunkiai pasiekiama. Nuo rugsėjo 9 d. iki spalio 14 d. iš Vilniaus į Algarvės regioną, Faro oro uostą, kelionių organizatorius "Tez Tour" rengia tiesioginius skrydžius. Vos už 4,5 valandos – ir jūsų atostogų svajonės išsipildys šioje nepaprastoje Atlanto pakrantėje.

Lepinantis klimatas

Algarvės regiono klimatas – vienas stabiliausių planetoje. Maloniai šiltą orą lemia šiltosios Šiaurės Atlanto bei šaltosios Kanarų srovės. Vidurvasarį temperatūra įkopia iki 30 laipsnių, tačiau karštį palengvina nuo vandenyno pučiantis vėjas, atgaivina iki 21–24 laipsnių įšilęs vanduo. Ankstyvi pavasario mėnesiai ir vėlyvas ruduo Algarvėje malonūs – 17–19 laipsnių šilumos. Rugsėjo pabaigoje šalyje laikosi 24–26 laipsnių šiluma. Žiemą oras ir vanduo – beveik tos pačios temperatūros, 15–18 laipsnių.

Šv.Vincento iškyšulys – labiausiai į pietvakarius nutolęs Europos taškas dar vadinamas pasaulio kraštu. Ant maždaug 50 m aukščio uolų krašto žvelgdamas į tolį pasijunti taip, tarsi apglėbtum pasaulį: po kojomis baigiasi Europa, o prieš akis tyvuliuoja Atlantas. Vien nuo minties, kad įsišėlus Atlantui bangos peršoka ant skardžio krašto stūksantį švyturį, darosi šiurpoka.

Albufeira –regiono poilsiautojų sostine tituluojamas baltasis miestas – vienas svarbiausių Portugalijos turizmo centrų. Iki 1960-ųjų, kai į šį nuostabų kampelį pradėjo plūsti keliautojai iš viso pasaulio, Albufeira buvo nedidelis žvejų kaimelis.

GALERIJA

  • Algarvė: pasaulis, kurį norisi apkabinti
  • Algarvė: pasaulis, kurį norisi apkabinti
  • Algarvė: pasaulis, kurį norisi apkabinti
  • Algarvė: pasaulis, kurį norisi apkabinti
  • Algarvė: pasaulis, kurį norisi apkabinti
  • Algarvė: pasaulis, kurį norisi apkabinti
  • Algarvė: pasaulis, kurį norisi apkabinti
  • Algarvė: pasaulis, kurį norisi apkabinti
  • Algarvė: pasaulis, kurį norisi apkabinti
  • Algarvė: pasaulis, kurį norisi apkabinti
  • Algarvė: pasaulis, kurį norisi apkabinti
  • Algarvė: pasaulis, kurį norisi apkabinti
  • Algarvė: pasaulis, kurį norisi apkabinti
  • Algarvė: pasaulis, kurį norisi apkabinti
  • Algarvė: pasaulis, kurį norisi apkabinti
  • Algarvė: pasaulis, kurį norisi apkabinti
  • Algarvė: pasaulis, kurį norisi apkabinti
Kristinos Čepulienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Viskas kas aprašyta tikra tiesa. Tik portugalai vartoja žodi "calma", " kas reikštu ramiai, o ne "lento".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS