Ar įmanoma ištaisyti gamtos klaidą? | KaunoDiena.lt

AR ĮMANOMA IŠTAISYTI GAMTOS KLAIDĄ?

Vienas paskui kitą mūsų ekranuose pasirodo šiemet "Oskarams" nominuoti filmai. Jau dabar galima prognozuoti, kad "Danų mergina" be šių prizų tikrai neliks.

Persikūnijimo virtuozas

Pagrindinis "Danų merginos" herojus Einaras Wegeneris autorių pristatomas kaip pirmasis vyras, kuriam buvo atlikta lyties keitimo operacija.

E.Wegenerį, kuris ryžosi tapti moterimi Lile Elbe, suvaidino aktorius Eddie Redmayne'as. Apie jo persikūnijimo galimybes ilgai kalbėti nereikia. Pernai jis pelnytai gavo "Oskarą" už preciziškai suvaidinto mokslininko Stepheno Hawkingo vaidmenį jaudinančioje dramoje "Visko teorija" (rež. Jamesas Marshas). Unikalios biografijos žmogus S.Hawkingas paneigė medikų prognozes, kad jam dar prieš penkis dešimtmečius diagnozavus mirtiną ligą gyventi liko vos dveji metai. Mūsų dienų genijus, pakeitęs žmonijos suvokimą apie visatos paslaptis, vis dar nesiliauja stebinti savo protu, darbštumu ir valios stiprybe.

E.Redmayne'as puikiai susidorojo su nelengva užduotimi ir nugalėjo. Panašiu profesiniu iššūkiu aktoriui tapo ir naujas vaidmuo, taip pat pareikalavęs didelių fizinių bei dvasinių jėgų.

Be banalių klišių

Paprastai istorijos apie lyties keitimą kine pavirsta ekscentriškomis komedijomis, kurios net turi atskirą žanro pavadinimą "travesti" (tai filmai, kuriuose vyrai persirenginėja moteriškais drabužiais ir atvirkščiai).

Tokiose komedijose dažniausiai be jokio saiko (jau nekalbant apie subtilumo stoką) juokinama, pabrėžiant fiziologinius vyro ir moters skirtumus. Čia, žinoma, yra ir savų šedevrų (pavyzdžiui, Dustinas Hoffmanas "Tutsėje" arba Robinas Williamsas "Ponioje Dautfajė"), bet "Danų merginos" autoriai eina kitu keliu, nes būtų šventvagiška šaipytis iš tragiškai pasibaigusio E.Wegenerio lyties keitimo eksperimento. Ir pats aktorius E.Redmayne'as puikiai išbalansuoja ant pavojingos briaunos, išvengdamas komiškumo, būdingo aktoriams vyrams, aprengtiems moteriškomis suknelėmis.

Režisierius žino paslaptį

Iš televizijos į kiną atėjusio britų režisieriaus Tomo Hooperio kūrybą pažįstame gerai. Dar nuo tų laikų, kai jis Lietuvoje britų televizijai suko filmą "Elžbieta I" (2005 m.) su Helen Mirren ir Jeremy Ironsu, kurie atliko pagrindinius vaidmenis (nemaža šio filmo dalis, vaizduojanti XVI a. Angliją, nufilmuota Trakų pilyje ir jos apylinkėse!). Paskui buvo dar viena "karališka" istorija "Karaliaus kalba" (2010 m.), apdovanota keturiais "Oskarais", ir miuziklas "Vargdieniai" (2012 m.), laimėjęs tris "Oskarus". Atrodo, kad režisierius žino paslaptį, kaip laimėti pono Oskaro palankumą.

"Danų merginos" pradžia įveda mus ne tik į labai gražią (net kartais pernelyg dekoratyvią) 1926-ųjų metų Kopenhagą (jos miesto vaizdai primena tapybos kompozicijas) ir supažindina su dailininkų pora – sutuoktiniais Einaru bei Gerda Wegeneriais. Einarui geriau sekasi tapyti peizažus, Gerdai labiau patinka portretai.

Gerda ir Einaras myli vienas kitą. Drauge jie pragyveno jau šešerius metus. Tačiau kartą jų kelyje pasipainiojo kita moteris. Jeigu jau pagalvojote, kad pakvipo banaliu meilės trikampiu, tai smarkiai klystate. Meilės trikampis čia bus visai kitoks.

Gamta suklydo

Kartą į studiją neatvykus pozuotojai, Gerda paprašo Einaro ją pavaduoti ir papozuoti persirengus balerinos suknele. Žaismingai prasidėjusi sesija ir lengvabūdiškas šios scenos charakteris kažkodėl pasėja abejonės sėklą ir nerimą keliančią nuojautą, kad geruoju šis žaidimas nesibaigs. Pasimatavusiam suknelę ir į Lilės kūną įsijautusiam Einarui tokia transformacija padaro didelį įspūdį – vaikinas vis dažniau ima galvoti, kad gamta suklydo, leisdama jam gimti vyru, o ilgai tramdyta abejonė tampa tvirtu įsitikinimu – "Dievas iš tikrųjų mane sutvėrė būti moterimi".

Vien tokios mintys ano meto medikams keldavo vienareikšmes asociacijas su patologiniu iškrypimu ir būdavo malšinamos tramdomaisiais marškiniais, rentgeno švitinimais bei lobotomijos operacijomis. Einaras ryžtasi kitokiai operacijai, ir jai (kad ir skaudančia dėl prarandamo vyro širdimi) pritarė Gerda, kurios gyvenimo tragedija, deja, pasilieka antrajame plane.


"Danų mergina" ("The Danish Girl") ****

Biografinė drama. D.Britanija, JAV, Danija, 2015 m. Rež. T.Hooperis. Vaidina E.Redmayne'as, Alicia Vikander, Matthias Schoenaertsas, Sebastianas Kochas.

veiksmas 2

humoras 1

įtampa 2

erotika 1

siaubas 2

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS