Elektroninės muzikos asas J. M. Jarre'as surengė koncertą Negyvajai jūrai gelbėti | KaunoDiena.lt

ELEKTRONINĖS MUZIKOS ASAS J. M. JARRE'AS SURENGĖ KONCERTĄ NEGYVAJAI JŪRAI GELBĖTI

  • 0

Elektroninės muzikos pionierius Jeanas-Michelis Jarre'as (Žanas Mišelis Žaras) nepaisydamas stipraus vėjo Izraelyje surengė koncertą, kad atkreiptų pasaulio dėmesį į senkančios Negyvosios jūros krizę.

Ketvirtadienio vakaro koncertas priešais senovinę Masados tvirtovę šalia Negyvosios jūros dėl stichijų vėlavo pustrečios valandos ir baigėsi jau penktadienį.

68 metų J.-M.Jarre'as atvykęs pasveikino kelių tūkstančių žmonių minią žodžiais „Šalom, Izrael“ ir kalbėjo apie būtinybę atkreipti dėmesį į senkančią Negyvąją jūrą.

Žemiausiai esantis ir druskingiausias vandens telkinys pasaulyje kasmet nusenka apie metrą, o ekspertai perspėja, kad iki 2050-ųjų Negyvoji jūra gali visiškai išdžiūti.

J.-M.Jarre'as atliko įvairių savo karjeros etapų kūrinius, tarp jų – iš garsiausio savo albumo „Oxygene“. Koncertas neapsiėjo ir be ekstravagantiškų elementų, kuriais garsėja jo šou: lazerių, dūmų ir didžiulių ekranų.

Pats prancūzų muzikantas buvo užsidėjęs akinius su vaizdo kamera.

J.-M.Jarre'as išgarsėjo 8-ajame dešimtmetyje savo gimtojoje Prancūzijoje ir tapo įtakinga elektroninės muzikos figūra.

Šią savaitę duodamas interviu naujienų agentūrai AFP jis išreiškė viltį, kad koncertas paskatins „priešinimąsi visiems pasaulio Trumpams“, turėdamas omenyje tai, ką laiko JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) prieš aplinkosaugą nukreipta pozicija.

Koncerto vieta senovinės tvirtovės papėdėje yra viena gražiausių vietų regione, susijusi su svarbiais žydų istorijos įvykiais.

Biblinis karalius Erodas Masados tvirtovę ant 430 m aukščio uolos prie Negyvosios jūros pastatė pirmajame amžiuje prieš mūsų erą.

73-iaisiais mūsų eros metais Romos kariai čia apsiautė 960 žydų zelotus, sukilusius prieš Romos valdymą tuometinėje Palestinoje, rašo tų laikų žydų istorikas Flavijus Juozapas. Nenorėdami pasiduoti, apsiaustieji visi drauge nusižudė.

J.-M.Jarre'as yra Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) geros valios ambasadorius. Ši organizacija 2002 metais paskelbė Masados kompleksą Pasaulio paveldo objektu.

Negyvoji jūra, iš tikrųjų – ežeras, yra tarp Izraelio, Jordanijos ir palestiniečių teritorijų.

Negyvosios jūros krizė prasidėjo 7-ame dešimtmetyje, kai Izraelis, Jordanija ir Sirija pradėjo nukreipinėti vandenį iš Jordano upės – pagrindinio ją maitinančio šaltinio.

GALERIJA

  • Elektroninės muzikos asas J. M. Jarre'as surengė koncertą Negyvajai jūrai gelbėti
  • Elektroninės muzikos asas J. M. Jarre'as surengė koncertą Negyvajai jūrai gelbėti
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS