„Eurovizijos“ šventę kūrė ir lietuvis | KaunoDiena.lt

„EUROVIZIJOS“ ŠVENTĘ KŪRĖ IR LIETUVIS

Mindaugas Rukavičius – vienas iš nedaugelio lietuvių, kuriam nusišypsojo laimė iš taip arti pamatyti šiųmečio "Eurovizijos" konkurso virtuvę. Savaitę Danijos sostinėje praleidęs klaipėdietis prisipažino, kad smagu stebėti renginį kiek kitomis akimis, nei jį mato kiti televizijos žiūrovai.

Mindaugas Rukavičius – vienas iš nedaugelio lietuvių, kuriam nusišypsojo laimė iš taip arti pamatyti šiųmečio "Eurovizijos" konkurso virtuvę. Savaitę Danijos sostinėje praleidęs klaipėdietis prisipažino, kad smagu stebėti renginį kiek kitomis akimis, nei jį mato kiti televizijos žiūrovai.

Rūpinosi kitų sauga

Daugkartinis Lietuvos plaukimo čempionas ir rekordininkas šiandien užsiima gana egzotiška veikla – dirba aukštalipiu. Tačiau kartu su kolega iš Estijos į Kopenhagą vykusiam Mindaugui šįkart teko dirbti ne aukšybėse, o ant žemės.

Bendrovių SIDC ir "MB Partners center" profesionalai aukštalipiai turėjo rūpintis darbuotojų, kurie "Eurovizijos" arenoje diegė elektros instaliaciją, sauga.

"Apšvietimas, videovizualizacijos suprojektuotos dideliame aukštyje. Už kiekvieną darbuotoją, kuriam darbo vietą reikia pasiekti jau ne kopėčiomis, o lipti į viršų su apraišais, kažkas turi būti atsakingas. Danų darbo sauga labai griežta, jiems reikėjo kvalifikuotų šios srities specialistų, aišku, ir patys darbuotojai jautė didesnę motyvaciją žinodami, kad jais rūpinasi šios srities profesionalai. Kartu su kolega turėdavome įvertinti žmonių darbo aprangą, apraišus, ar jie turi tvarkingus prietaisus, pasirūpinti, ar jie viską teisingai daro, kad nenukristų ir atlikę savo darbą saugiai nusileistų ant žemės", – pasakojo pašnekovas.

Mindaugas šypsojosi, kad nesėkmingai pakibusių nelaimėlių nukelti neteko ir apskritai darbai vyko sklandžiai.

Pamėgdžiojo atlikėjus

M.Rukavičiaus pastebėjimu, arenos instaliacija rūpinęsi specialistai – darbštūs, atsakingi žmonės, kuriems labai svarbi jų reputacija.

"Žmonės dirba daug ir su šypsena. Jie neturi nuolatinio darbo kontrakto, yra samdomi konkrečiam projektui, todėl stengiasi įrodyti, kad yra verti tų pinigų. Turėdami vienų darbdavių gerus atsiliepimus, jie gali tikėtis, kad gaus darbo ir kitur. Be abejo, reikia įvertinti ir tai, kad jų atlyginimai yra gerokai didesni nei Lietuvoje", – kalbėjo Mindaugas.

Nors ties "Eurovizijos" renginiu dirbo tarptautinė komanda, didžiąją dalį personalo sudarė danai. Paklaustas, ar dirbant teko susidurti su kitais lietuviais, Mindaugas prisiminė jį nustebinusį nutikimą.

Jau už arenos sienų klaipėdietis atsitiktinai susipažino su palangiškiu, kuris ne vienus metus gyvena Danijoje, čia įleido šaknis ir sukūrė šeimą. Paaiškėjo, kad kulinaru dirbantis kraštietis gamins maistą Lietuvos ir Rusijos delegacijų nariams.

Maždaug prieš tris savaites į Kopenhagą išvykęs Mindaugas patyrė, kad jau tuomet visa arena dūzgė kaip bičių avilys, o darbas nenutrūkdavo 24 valandas per parą. Nors dalyvių delegacijos turėjo atvykti kiek vėliau, visu tempu vyko ir muzikinių pasirodymų repeticijos.

"Girdėjau, kaip atliekama Vilijos daina, tačiau ją dainavo ne Vilija. Danų komanda išmoko konkurse dalyvaujančių šalių kūrinius ir parengė identiškus pasirodymus nuo šokėjų iki pritariančiųjų vokalistų. Visos repeticijos vyko gyvai, ir per jas komanda tikrino apšvietimą, vaizdą, garsą, kamerų darbą, kitus techninius niuansus", – pasakojo pašnekovas.

Iki renginio skaičiavo minutes

M.Rukavičiaus darbas prasidėdavo nuo 8 val. vakaro ir baigdavosi naktį – esą toks grafikas elektros instaliaciją įrengusiems darbuotojams buvo nustatytas todėl, kad šie per repeticijas nekabarotų kitiems virš galvų, netrukdytų režisieriams ir technikams.

Ne tik darbuotis, bet ir kuo turiningiau išnaudoti laisvalaikio minutes nusiteikusiam klaipėdiečiui tai išėjo tik į naudą. Numigęs keletą valandų, Mindaugas skubėdavo pasižvalgyti į miestą.

Anot pašnekovo, iki renginio pradžios likus dviem trims savaitėms, Kopenhagoje ypatingo šurmulio ar sujudimo nesijautė.

Bene vienintelis ryškesnis artėjančio svarbaus įvykio liudytojas tuo metu buvo miesto aikštėje iki "Eurovizijos" konkurso likusias dienas, valandas ir minutes skaičiavęs laikrodis.

"Neabejoju, kad prieš pat renginį viskas apsivertė aukštyn kojomis ir visa Kopenhaga ėmė gyventi "Eurovizijos" ritmu", – šypsojosi Mindaugas.

Atrakcija – vaikščioti lubomis

Laisvalaikiu M.Rukavičius išbandė visai šalia "Eurovizijos" arenos siūlomą pramogą – pasiplaukiojimą vandenlente laikantis už lyno.

"Įvairių atrakcijų buvo siūloma ne tik šalia, bet ir pačioje arenoje. Pastatas, kuris buvo pritaikytas "Eurovizijos" koncertams, yra labai aukštas – aukštis siekia 70 m. Arenos viršuje buvo įrengtas kliūčių ruožas, kažkas panašaus kaip mūsų Klaipėdos parke, tik čia laipiojama medžiais, o ten – lubomis. Buvau ir aš užlipęs pasižvalgyti – labai įspūdinga. Tai išties įdomi atrakcija, teikianti nemažai adrenalino. Žinoma, paisoma visų saugumo reikalavimų, lipama su apraišais. Arenos pastato viduje galima žaisti dažasvydį", – netikėtas atrakcijas vardijo pašnekovas.

Mindaugo nestebina, kad sumanymas surengti "Eurovizijos" pasirodymus buvusioje laivų statykloje, kuri dabar pritaikyta jūriniams konteineriams sandėliuoti, sulaukė prieštaringų įvertinimų.

"Arena atrodo nereprezentatyviai tiek iš išorės, tiek iš vidaus. Teko skaityti, neva rengėjai pritrūko pinigų, kad renginys organizuojamas kažkokiame užkampyje ir neaiškiame statinyje. Tačiau iš tiesų miesto kvartalas, kuriame vyksta "Eurovizija", labai įdomus ir perspektyvus. Tai buvęs senasis pramoninis rajonas, kuris atiduotas miesto gyventojams ir sparčiai keičiasi – senuose pastatuose įrengiami būstai, atdaromos naujos parduotuvės", – pasakojo aukštalipys.

Po kojomis – milijonai

Mindaugo manymu, pasirinkti tokį variantą renginiui buvo tiesiog racionalus sprendimas, nes surasti didžiulę erdvę, kurios pustrečio mėnesio nebūtų galima naudoti jokioms kitoms reikmėms, pasirodė nelengva.

Teigiama, kad po "Eurovizijos" pastatas ir toliau tarnaus kaip jūrinių konteinerių sandėlis.

M.Rukavičius pripažino, kad vaizdas, kurį žiūrovai regi per transliacijas, nuo realaus kiek skiriasi.

"Pirmiausiai dirbama dėl televizijos, dėl kamerų, gyvai stebėti nėra taip įspūdinga, kaip atrodo ekrane. Gal salėje esanti publika šia prasme kažkiek praranda, tačiau jie gali geriau pajausti atlikėjus, patirti kitų emocijų, – mano Mindaugas. – Žinoma, bet kokiu atveju vizualiniai sprendimai – nerealūs, efektai – įspūdingi."

Vien lietimui jautrus išmanusis LED scenos pagrindas, kuris vaikščiojant reaguoja specialiais vaizdo efektais, kainuoja apie 2,5 mln. eurų.

Vadina spalvinga patirtimi

Jei Mindaugui reikėtų įvardyti įspūdingiausius projektus, ties kuriais jis kaip aukštalipys dirbo, klaipėdietis nedvejodamas paminėtų pasaulyje didžiausią ir daugiausiai – apie 14 tūkst. tonų – keliantį kraną.
Įrenginys, kuriam vien aptarnauti – pakelti, nuleisti – reikia mažiausiai 300 žmonių, tiesiog atima žada, potyriais dalijosi pašnekovas.

Mindaugas pripažino, kad ir darbą "Eurovizijoje" prisimins kaip labai spalvingą, įdomią ir netikėtą patirtį.

"Mano hobis susijęs su savanoriška veikla, buvau Karklės festivalio, "EuroBasket" savanorių koordinatorius. Džiaugiuosi galėjęs pamatyti "Eurovizijos" virtuvę, tai – smagi patirtis. Galėsime su Karklės festivalio rengėjais padiskutuoti apie organizacinius reikalus", – šmaikštavo M.Rukavičius.
 

GALERIJA

  • „Eurovizijos“ šventę kūrė ir lietuvis
  • „Eurovizijos“ šventę kūrė ir lietuvis
  • „Eurovizijos“ šventę kūrė ir lietuvis
  • „Eurovizijos“ šventę kūrė ir lietuvis
  • „Eurovizijos“ šventę kūrė ir lietuvis
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS