Garsiausiam pasaulyje berniukui burtininkui Hariui Poteriui sueina 20 metų | KaunoDiena.lt

GARSIAUSIAM PASAULYJE BERNIUKUI BURTININKUI HARIUI POTERIUI SUEINA 20 METŲ

  • 0

Hariui Poteriui pirmadienį sueina 20 ir skaitytojai žiobarai su mantijomis bei akiniais nuo Indonezijos iki Urugvajaus švęs šio pasaulinio leidybos fenomeno užgimimą 1997 metais birželio 26 dieną.

„Haris Poteris ir Išminties akmuo“ (Harry Potter and the Philosopher's Stone (JK), Harry Potter and the Sorcerer's Stone (JAV)) pristatė pasauliui berniuką burtininką ir nuostabią kitų veikėjų kompaniją, o skatiko kišenėje neturėjusi vieniša motina J.K.Rowling (Dž.K.Rouling) po virtinės leidėjų „ne“ pagaliau sulaukė sėkmės.

Ši knyga tapo pirmąja iš septynių knygų, kurių egzempliorių visame pasaulyje buvo parduota 450 mln. ir pagal kurias buvo pastatyti aštuoni blokbasteriai.

Poterio pasaulyje dabar yra pramogų parkai Jungtinėse Valstijose ir Japonijoje, nuolatinė paroda „Warner Bros Studios“ studijoje Londone, kurie taip pat padėjo J.K.Rowling tapti milijardiere.

Jokia kita vaikų knyga nėra tiek pasiekusi, kalbant apie jos komercinę sėkmę ir kultūrinį poveikį. Ji visą berniukų ir mergaičių kartą pavertė entuziastingais skaitytojais, kurie pasirodant naujai serijos daliai mielai vidurnaktį stodavo į eiles prie knygynų.

Nors kai kuriose iš pirmųjų recenzijų buvo kalbama apie prozišką J.K.Rowling rašymo stilių ir neraiškius aprašymus, visi sutiko dėl „Išminties akmens“ pasakojimo gyvumo, pradedant laišku, kuris tarsi alchemija visiems laikams pakeis 11-mečio berniuko gyvenimą.

„Kai pradedi tai skaityti, patenki į magišką pasaulį, pasaulį, kuriame galėtum būti ypatingas, pasaulį su sumaniais dalykais, su idėja, kad visa tai tiesiog galėtų egzistuoti“, – naujienų agentūrai AFP sakė Daramo universiteto edukacijos profesorius Martinas Richardsonas (Martinas Ričardsonas).

„Veikėjai tampa šeimos nariais. Visa tai ima skverbtis į tautos DNR, – sakė jis. – Manau, kad žmonės „Poterį“ skaitys ir po 20, 30, 40, 60 metų, net jei vien dėl siužeto.“

Ši saga į pasaulio literatūros DNR prasiskverbė ir toli už Britanijos bei anglakalbių rinkos ribų.

Septynios Hario Poterio knygos yra išverstos į 79 kalbas 200 valstybių ir per 20-ąsias metines šį pirmadienį skaitymo

GALERIJA

  • Garsiausiam pasaulyje berniukui burtininkui Hariui Poteriui sueina 20 metų
  • Garsiausiam pasaulyje berniukui burtininkui Hariui Poteriui sueina 20 metų
  • Garsiausiam pasaulyje berniukui burtininkui Hariui Poteriui sueina 20 metų
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS