Kino teatruose – įspūdingasis „Drugelio“ gyvenimas | KaunoDiena.lt

KINO TEATRUOSE – ĮSPŪDINGASIS „DRUGELIO“ GYVENIMAS

Holivudo klasika tapusi kvapą gniaužianti istorija į kino ekranus be rimtos priežasties atkeliauja dar kartą.

Neeiliniai nuotykiai

1931 m. prancūzas Henri Charrière'is, pravarde Drugelis, buvo nuteistas už žmogžudystę. Iki savo gyvenimo pabaigos jis teigė buvęs neteisingai apkaltintas, tačiau panašu, kad tuo tikėjo tik jis. Prancūzas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos ir dešimtmetį atlikti sunkius darbus Velnio saloje, esančioje Prancūzijos Gvianoje.

Anot jo memuarų, kuriuos H.Charrière'is septintajame dešimtmetyje parašė gyvendamas kaip laisvas žmogus ir tapęs tam tikra žvaigžde Venesueloje, daugiau nei dešimtmetį jis praleido bandydamas pabėgti iš Velnio salos ir kitų stipriai saugomų kalėjimų, susipažindamas su kitais kaliniais ir patirdamas vieną sunkiai suvokiamą įvykį po kito. Jo memuarai, taip pat pavadinti "Drugelis", tapo bestseleriu Prancūzijoje ir visame pasaulyje.

Prancūzo istorija greitai buvo paversta didelio dėmesio sulaukusiu filmu. Bet geriausiai jo istorijos kvapą gniaužiančią prigimtį patvirtina tai, kad praėjus dešimtmečiams po aprašomų įvykių ir po Drugelio mirties, Holivudas toliau žavisi jo neeiline istorija ir žiūrovams pristato naują jos versiją, pasirodysiančią šį savaitgalį.

Holivudo klasika

Originalusis "Drugelio" filmas yra Holivudo klasika. Pagrindinį veikėją 1973 m. įkūnijo didžiausia tuometė kino žvaigždė Steve‘as McQueenas, tokiuose filmuose kaip "Šaunioji septyniukė" ar "Didysis pabėgimas" vaidinęs išskirtinai tvirtus ir bepročius vyrus, arba dėl savo nutrūktgalviškumo juos tokiais paversdavęs. Kartu su juo Drugelio draugą vaidino Dustinas Hoffmanas, dar tik kopiantis į Holivudo viršūnę, bet iki tol su pasirodymais filmuose "Absolventas" ir "Vidurnakčio kaubojus" parodęs savo didžiulį potencialą.

Brangus filmas, pagrindinius herojus mėtęs po skirtingas šalis ir leidęs S.McQueenui tiesiog siautėti, greitai tapo legendinis ir uždirbo nemenką pelną. "Drugelis" galbūt retai yra minimas tarp aštuntojo dešimtmečio kino šedevrų, išskyrus nebent filmo muziką, tačiau istorinių dramų žanre jis yra tikra klasika.

Panašus į pirmtaką

Motyvacija iš naujo kurti klasikinį filmą kelia klausimų ir paaiškinimas, kad šiuo metu Holivudas perkuria viską, ką tik gali, čia nepadeda.


Turbūt aiškiausia naujosios versijos priežastis yra ta, kad filmo centre yra du stiprūs ar bent jau įsimintini vaidmenys, suteikiantys peno dviem aukšto lygio aktoriams. Taip yra ir šįkart: Drugelį įkūnija Charlie‘is Hunnamas ("Anarchijos vaikai"), o jo bendražygį Louisą Degą – Rami Malekas ("Ponas Robotas").

Filmo istorija stipriai nesiskiria nuo originalo. Už žmogžudystę nuteistas seifų vagis Drugelis čia yra atsiunčiamas į Velnio salą, kur susipažįsta su finansiniais nusikaltimais pasižymėjusiu Louisu Dega. Jiedu susitaria: Louisas finansuos Drugelio pabėgimą, jeigu šis suteiks Louisui apsaugą nuo pavojų kalėjime, kuriame kraujas liejasi laisvai.

JAV pasirodęs filmas žiūrovų pernelyg nesužavėjo. Festivaliuose juosta buvo pristatyta dar 2017 m., tačiau kinuose pasirodė tik šią vasarą, o pasitikėjimą keliantys filmai taip toli niekad nebūna nukeliami. Kritikai kalba apie tai, kad šiuolaikinis "Drugelis" nėra visiškai blogas, vedamas dviejų itin stiprių aktorių ir atrodantis gražiai, tačiau žiūrint jį neįmanoma užmiršti klasikinės versijos. Daugeliui ši adaptacija atrodo pernelyg saugi istorijai, pripildytai žmogžudysčių ir situacijų per plauką nuo mirties.

(Ne)tikra istorija

Po H.Charrière'io memuarų pasirodymo ne vienas ekspertas abejojo jo istorijų tikrumu. Kai kurios jų buvo tiesiog neįtikimos, kai kurios priminė kitų autorių pasakojimus, o kai kurie kaliniai jį tiesiogiai apkaltino jų asmeninių istorijų vagyste.

Šiuo metu sutariama, kad H.Charrière'į geriau priimti kaip nuostabų pasakotoją, o "Drugelį" – labiau kaip romaną ir jo veikėją nei tikros istorijos reprezentaciją.

Kad ir kaip būtų, ši istorija veikia ir žavi žmones praėjus daugybei dešimtmečių nuo tada, kai ji vyko. Klasikinė filmo versija yra neabejotinai stipresnė ir energingesnė nei ši ekranizacija, tačiau klausimų, kodėl tokią istoriją vis dar norisi perkelti į didžiuosius ekranus, yra mažai.

"Drugelis" (angl. "Papillon"), JAV, 2018

Žanras: drama

Režisierius Michaelis Noeris

Vaidina Charlie Hunnamas, Rami Malekas, Tommy Flanaganas, Eve Hewson

Įtampa – 1,

Scenarijus –2,

Muzika – 2,

Aktoriai –3,

Režisūra –2,

Bendras – 2

Kino teatruose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nuo rugsėjo 28 d.

Kino premjeros

"Namo su laikrodžiais paslaptis"

Magijos pasaulis filmuose yra vienas iš daugiau ar mažiau garantuotų Holivudo receptų, į kino teatrus pritraukiantis visas šeimas. Žanras leidžia kūrėjams neturėti jokių ribų, ką išnaudoja ir "Namo su laikrodžiais paslaptis". Filmo siužetas sukasi apie berniuką, atvykstantį gyventi pas dėdę, kuris, kaip paaiškėja, yra burtininkas. Jiedu privalo surasti paslaptingą laikrodį, skaičiuojantį laiką iki Žemės pabaigos. Kartu su Cate Blanchett ir Jacku Blacku, kurie atlieka pagrindinius vaidmenis, bei spalvinga istorija filmas gali pritraukti visą šeimą tuo sezono metu, kai panašių juostų kinuose yra mažai.

"Kvėpavimas į marmurą"

Giedrės Beinoriūtės režisuotas lietuviškas trileris pasakoja istoriją, iš pirmo žvilgsnio primenančią daugelį šio žanro atstovų. Čia filmo centre atsiduria mažas berniukas, kurį šeima įsivaikina paimdami jį iš vaikų namų. Kaip paaiškėja vyrui ir žmonai bei jų pačių sūnui, berniukas yra ypatingas, ir aplink jį dedasi keisti dalykai. Užkeiktų ir stebuklingų vaikų istorijos yra siaubo ir trilerių klasika. Ši Lauros Sintijos Černiauskaitės romano ekranizacija yra lietuvių bandymas skolintis jau girdėtas idėjas, o kadangi lietuviai dar niekad nesukūrė stipraus trilerio, galbūt tai jiems ir padės.

"Teisingumo Angelas: Pipirmėtė"

Vienintelis rimčiau išsiskiriantis šio filmo elementas yra tai, kad pagrindinį vaidmenį jame atlieka Jennifer Garnier, o ne eilinis pusiau žinomas Holivudo vyras. Aktorė čia įkūnija moterį, kurios dukrą ir vyrą nužudė narkotikų kartelio atstovai. Nerandanti  tradicinės teisėsaugos prieglobsčio, ji pati imasi keršto ir stoja prieš korumpuotą sistemą bei savo šeimos žudikus. Tai viena ar kita prasme yra daugelį kartų matytas filmas, kuriame vietoj kerštingo tėvo pagrindiniame vaidmenyje – nuožmi motina. Sprendžiant iš užsienio kritikų atsiliepimų, tai yra įdomu tik nemačius filmo.

buvaukine.lt

GALERIJA

  • Kino teatruose – įspūdingasis „Drugelio“ gyvenimas
  • Kino teatruose – įspūdingasis „Drugelio“ gyvenimas
  • Kino teatruose – įspūdingasis „Drugelio“ gyvenimas
Kadrai iš filmo
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Dido

Mačiau šio filmo šiuolaikinę versiją patiko, rekomenduoju :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS