Lietuvos nacionaliniam muziejui perduota N. Paltinienės koncertinių drabužių ir aksesuarų kolekcija | KaunoDiena.lt

LIETUVOS NACIONALINIAM MUZIEJUI PERDUOTA N. PALTINIENĖS KONCERTINIŲ DRABUŽIŲ IR AKSESUARŲ KOLEKCIJA

  • 4

Estrados primadonos Nelly Paltinienės drabužių kolekcija buvo perduota Lietuvos Nacionaliniam muziejui. Juos perdavė dainininkai Liveta ir Petras Kazlauskai, praneša LNK.

Kodėl N. Paltinienės drabužiai buvo pas Livetą ir Petrą?

„Mes labai gražiai bendravome šeimomis. Kai Nelly suprato, kad jau daugiau nebegalės koncertuoti, aptarėme jos koncertinių rūbų likimą. Ji norėjo, kad koncertiniai drabužiai liktų Lietuvoje ir ne privačiose rankose“, – atminimais dalijosi Liveta.

„Mes buvome labiau susiję ne su Nelly, bet su Arvydu. Kai atvažiuodavome pas juos į svečius, moterys kalbėdavosi apie sukneles, o vyrai – apie muziką, automobilius, sveikatą. Arvydas man irgi paliko palikimą, bet aš dar tuo palikimu naudojuosi, nes tai yra jo akordeonas. Jis jį naudojo dėstydamas Vasario 16-osios gimnazijoje. Šitą akordeoną turiu ir laikysiu tol, kol pats jo nebepakelsiu ir nebepagrosiu. O tada gal irgi į muziejų pristatysiu“, –  apie N. ir  A. Paltinų šeimą kalbėjo Petras.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Kodėl svarbu Lietuvos visuomenei pamatyti šią muzikos istorijos dalį?

„Supratimą – nuo ko prasidėjo Lietuvos estrada, kokios buvo mados tendencijos. Didelis turtas tai žinoti. Šie drabužiai buvo intensyviai naudojami. Kai juos išpakavome, netgi pasijautė Nelly kvepalų, kūno kvapas. Tai buvo labai sentimentalu. Jau tada, kai nešiau  drabužius iš jos namų, riedėjo ašaros ant lagamino. Išpakavus ir vėl sentimentai sukilo. Žmogaus nebėra, o Lietuvos žmonėms liko gražus prisiminimas. Žmonės galės aplankyti Lietuvos nacionalinį muziejų, kai bus parengta ekspozicija su primadonos koncertiniais drabužiais“, – sakė Liveta.

Stop kadras. 

Lietuvos nacionalinio muziejaus vyresnioji muziejininkė Agnė Andrulevičienė papasakojo apie gautus eksponatus: „Iš viso gavome apie 40 eksponatų. Daugiausia – sceninių kostiumų. Įspūdingų koncertinių suknelių yra vienuolika. Tarpe jų – ir atlikėjos mėgstamiausia. Dauguma suknelių pirktos Vokietijoje. Labai gausiai dekoruotos pačios atlikėjos: pagal figūrą, laikmetį, skonį. Išsiaiškinome, kad ji labai mėgo puoštis. Tai liudija įspūdingas chalatas – žėrintis ir su pūkais. Nelly jį mėgo dėvėti su aukštakulnėmis šlepetėmis. Tai – namų kostiumas.“

Kas bus toliau daroma su eksponatais?

„Daug kalbėjome su pateikėjais ( L. Ir P. Kazlauskais– red. pastaba), jie daug bendravo ir scenoje, ir gyvenime. Jiems šis palikimas itin svarbus. Konkrečių planų neturime. Bet įsivaizduojame, kad priėmę, restauravę, pabandysime pakviesti  jų pažiūrėti. Tai yra pirmieji lietuviškos estrados eksponatai. Iki tol mes nieko panašaus neturėjome. Iš tikrųjų tai papildys istorijos rinkinių tekstilės fondus. Jie atsidurs šalia eksponatų-kostiumų iš kino filmų „Herkus Mantas“ ar „Amerika pirtyje“, – sakė  A. Andrulevičienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Q

na štai , drabužiai pateko i muzieju , taip sakant tautos vertybė , saugomas palikimas , na o Valinskienės skudurėlius tiesiog išmes i konteineri .

šnekos perliukai...

"pasijautė Nelly ... kūno kvapas..."; "...kai nešiau drabužius iš jos namų..."

Anonimas

nepliurpk niekų.Ką supranti apie Žmones atidavusius visą savo gyvenimą mylimai veiklai bet kurioje srityje...šiuo atveju-scenai.Labai gerai,kad yra kas saugo Jos atminimą...NELLY yra tikra LEGENDA.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS