Musulmonai nenori, kad L. DiCaprio vaidintų persų poetą J. al Rumi | KaunoDiena.lt

MUSULMONAI NENORI, KAD L. DICAPRIO VAIDINTŲ PERSŲ POETĄ J. AL RUMI

  • 0

Tūkstančiai žmonių pasirašė peticiją internete, kurioje reikalaujama, kad naujame filme didįjį persų poetą sūfijų Jalaluddiną al Rumi (Džalaludiną Rumį) įkūnytų koks nors Artimųjų Rytų aktorius, o ne Leonardo DiCaprio (Leonardo DiKaprijas).

Peticijoje filmo kūrėjai raginami pakeisti „Hju Glaso legendos“ (The Revenant) žvaigždę, kuris šiame biografiniame filme turėtų vaidinti iškilią XIII amžiaus islamo kultūros figūrą, kokiu nors aktoriumi iš Artimųjų Rytų. Raginimą pasirašė daugiau nei 7 tūkst. žmonių.

Pranešama, kad L. DiCaprio dabar yra realiausias pretendentas į šį vaidmenį, tačiau peticiją organizavę poeto gerbėjai jo atrinkimą vadina „absurdišku“, „įžeidžiančiu“ ir dar vienu „baltojo“ Holivudo pavyzdžiu, kai baltaodžiai aktoriai yra parenkami atlikti herojų, kurie gyvenime nebuvo baltaodžiai, vaidmenis.

J. al Rumi buvo poetas, jurisprudentas, teologas ir sūfijų mistikas, kurio įtaka peržengė nacionalines sienas ir etninio susiskaldymo ribas.

Jo eilės, tarp jų ir epinė poema „Masnavi“, daugelio yra laikomos vienais geriausių visų laikų poezijos pavyzdžių ir yra išverstos į dešimtis kalbų.

Scenarijaus autoriai Davidas Franzonis (Deividas Franzonis), filmo „Gladiatoriaus“ (Gladiator) scenarijaus kūrėjas, ir Stephenas Joelas Brownas (Stivenas Džoelas Braunas) laikraščiui „The Guardian“ neseniai sakė turintys vilties „mesti iššūkį stereotipiniam musulmonų vaizdavimui vakarietiškame kine“, ekranizuodami šio sūfijų mistiko gyvenimą.

Vėliau buvo pranešta apie jų ketinimą pagrindiniam vaidmeniui išrinkti L. DiCaprio, o iraniečių dervišo Shamso Tabrizi (Šamso Tabriziečio), kuris buvo J. al Rumi įkvėpėjas, rolę skirti Robertui Downey (Robertui Dauniui) jaunesniajam.

„L. DiCaprio parinkimas Rumi vaidmeniui perrašo istoriją, pasisavina musulmonų pasiekimus ir atiduoda duoklę baltajam žmogui. Dabar, kai žmonės pagalvos apie Rumi, jie įsivaizduos jį šviesiaodį, šviesiaplaukį ir mėlynakį“, – nurodoma peticijoje, kurią iniciavo Valerie Janovic.

„Musulmonų aktoriai atrenkami tipiniams teroristų vaidmenims, bet jei tik filme musulmonas vaizduojamas teigiamai, jie nustumiami į šoną, kad atlaisvintų vietą baltaodžiui aktoriui. Filmo apie Rumi atranka dar nesibaigė ir mes galime ją pakeisti drauge“, – sakoma joje.

Įvairovės stygius filmuose tapo rasine problema, kai Kino meno akademija antrus metus iš eilės „Oskaro“ apdovanojimui prestižiškiausiose kategorijose nenominavo nė vieno juodaodžio aktoriaus.

Panašios kritikos sulaukė ir aktoriaus Jake'o Gyllenhaalo (Džeiko Džilenholo) pasirinkimas „Persijos prince“ (Prince of Persia), taip pat Scarlett Johansson (Skarlet Johanson) atranka japonės Motoko Kusangai vaidmeniui filme „Dvasia šarvuose“ (Ghost in the Shell).

Tačiau nepasitenkinimas kilo ir po pranešimų, kad juodaodis Idris Elba gali būti atrinktas Džeimso Bondo vaidmeniui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS