Naujasis „Facebook“ iššūkis – Žemaitės ir moterų garbei | KaunoDiena.lt

NAUJASIS „FACEBOOK“ IŠŠŪKIS – ŽEMAITĖS IR MOTERŲ GARBEI

Trečiadienį televizijos laidų vedėja Renata Šakalytė-Jakovleva socialinio tinklalapio „Facebook“ paskyroje pasidalijo nauju iššūkiu su grotažymėmis #ZemaiteHero (liet. herojė Žemaitė) #Mestrong (liet. aš stipri). Įkėlusi nuotrauką su galvą dengiančia skarele, ji rašė: „Esu stipri. Esu drąsi. Esu laisva. Esu kaip Žemaitė!“ ir ragino savo drauges daryti tą patį.

Iššūkio iniciatorės – Eglė Bogvilaitė Aronen ir Nida Vildžiūnaitė. „Pagerbiame stiprias Lietuvos moteris, kurios yra išmintingos, išmoningos, savarankiškos ir laisvos!“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė N. Vildžiūnaitė.

R. Šakalytė-Jakovleva portalui kauno.diena.lt pasakojo, jog jos „Facebook“ draugė E. Bogvilaitė Aronen gyvena Suomijoje, ten dirbo vaikų darželyje, bet Lietuvoje yra žinoma kaip suomiško ugdymo idėjų skleidėja ir aktyvistė.

R. Šakalytė-Jakovleva teigė, jog pati šią iniciatyvą vertina itin teigiamai, nes, anot jos, Žemaitė ir kitos Lietuvos moterys aktyvistės dažnai yra pamirštamos. „Žemaitė yra herojė, nes buvo pakankamai ryški ir nepelnytai užmiršta asmenybė. Nors pradėjo rašyti būdama brandaus amžiaus, ji nebijojo. Nors buvo iš provincijos, ji nebuvo „kaimo bobelė“, o keliavo po pasaulį. Nepaisant to, ji vis tiek nenusiėmė savo skarelės. Ji buvo įkvepianti, labai drąsi, nebijojo sakyti to, ką galvojo. Manau, kad ji neturėtų būti prisimenama tik kaip lietuvių literatūros asmenybė – ji turėtų būti vertinama ir dėl moterų teisių aktyvizavimo“, – sakė televizijos laidų vedėja.

Pasak moters, Lietuvos šimtmetis – puikus metas šiai akcijai. „Tai rodo mūsų pagarbą praeičiai ir moterims – vis dėlto, Žemaitė yra vienintelė moteris, kurios atvaizdas puikavosi ant mūsų valiutos, nors šiek tiek gaila, kad tik ant 1 lito“, – teigė R. Šakalytė-Jakovleva.

R. Šakalytės-Jakovlevos manymu, skarelė – ne namų šeimininkės, o moteriškumo simbolis, kuris jungia dailiosios lyties atstovių stiprybę praeityje ir dabar.  

„Savo „Facebook“ paskyroje prie iššūkio prisijungti pakviečiau moteris, kurios man svarbios, reikšmingos, daug pasiekę – savotiškos Žemaitės“, – pasakojo R. Šakalytė-Jakovleva. „Seimo narė Dovilė Šakalienė taip pat buvo „pataginta“, tikėkimės, kad taip pat prisijungs.“

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Stasys

O prie ko cia Dovile Sakaliene ?As jos is viso moterim nelaikau ,jau ,,apsislovino,, ant visos Lietuvos ir ilgiems metams .

audra

Kaip ir tautiniai drabuziai taip ir skareles ,risamos tam tikru susiburimu metu, manyciau, prasminga. Tik tu susiburimu moterims reikia rengti kuo daugiau. Tokiu, kurie juose keltu savigarbos verte, duotu psichologiniu ziniu. Su pagarba

na

Idėja gal visai nebloga, tik kam visi šitie idiotizmai #ZemaiteHero (liet. herojė Žemaitė) #Mestrong Būkit lietuviais o ne paraidiniais užsienio kopijuotojais/omis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS