Niujorko advokatas iš Lietuvos: dirbk ir pavyks | KaunoDiena.lt

NIUJORKO ADVOKATAS IŠ LIETUVOS: DIRBK IR PAVYKS

"Kartais tarsi iš šalies pasižiūriu į save ir stebiuosi. Galvoju, kad kažkoks kitas sėkmingas žmogus tai daro", – atvirauja Harvardo teisės mokyklos absolventas Justinas Jarusevičius. Nuo šiol jis – Niujorko valstijos advokatas. Ambicingam ir darbščiam kauniečiui – tik trisdešimt ir sustoti jis neketina.

Robino Hudo vaizdinys

J.Jarusevičius ne visada svajojo apie teisininko karjerą. Svarstė apie mediciną, tikslingai ruošėsi šioms studijoms, tačiau vėliau šiek tiek atgrasė ilgi mokslo metai. Kaip pats sako, norėjosi greičiau gauti įrankį, su kuriuo galėtų eiti į gyvenimą.

"Svarsčiau ir apie Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutą, bet galiausiai apsisprendžiau, kad reikia kokio nors konkretesnio išsilavinimo. Taip galutinai susidėliojo mintis, kad studijuosiu teisę", – dalijasi J.Jarusevičius.

"Iki tol mūsų šeimoje nebuvo teisininkų, todėl turėjau savitą šios profesijos įsivaizdavimą: ji man asocijavosi su Robino Hudo, tvarkdario, įvaizdžiu. Vilniaus universiteto Teisės fakulteto duris pravėriau 2007-aisiais, tačiau ta nuostata išlikusi iki šiol", – prisiminimais grįžta į pradžią.

Žmona J.Jarusevičius pasirinko ilgų studijų metų nepabūgusią uolią ir perspektyvią medicinos studentę. "Turi būti pusiausvyra. Kas bus, jei visi viską greitai darys?" – šypsodamasis klausia.

Šiandien daug patirties įgijęs advokatas, dirbantis kontoroje "Motieka ir Audzevičius", abejonių dėl pasirinkto profesinio kelio nebeturi, tačiau neslepia, kad buvo laikotarpis, privertęs susimąstyti. "Tos abejonės, kurių buvo trečiame, ketvirtame studijų kursuose, atsirado dėl intensyvaus mokymosi ir darbo – nuo nuovargio", – atsiveria J.Jarusevičius.

"Pamenu, mano amžinatilsį matematikos mokytoja Dalytė Šileikienė, kai kartą kartu po pamokų Kauno senamiesčiu paėjėjome, į mano skundus, kad štai dvylikta klasė, sunku, su šypsena atsakė: "Justinai, bet niekas nežadėjo, kad bus lengva." Su šita nuotaika reikia ir eiti į priekį, nes niekas nežadėjo, kad bus lengva", – pakartoja mokytojos žodžius.

Patirtis parodė, kad ne šventieji puodus lipdo. Nuoširdžiai ir sąžiningai dirbant galima pasiekti labai įvairių dalykų, kurie iš tolo atrodo sunkiai pasiekiami: gal ne man skirti, gal tik išrinktiesiems.

O kodėl aš?

Sėkmingai pabaigęs studijas Vilniaus universitete, magistrantūros studijoms J.Jarusevičius pasirinko vieną geriausių pasaulio ir JAV aukštojo mokslo įstaigų – Harvardo universitetą. Teisės mokykla – struktūrinis Harvardo universiteto padalinys, seniausia JAV teisės mokykla.

"Kai mane priėmė, vis vien neapleido dvejonės: o kas aš? Jaunuolis iš Kauno, štai vykstu į Harvardą. Netikėtumas ir galbūt klaida? Bet nuvykęs ten sutikau klasės draugų, kurie jautėsi lygiai taip pat ir savęs klausė: o kodėl aš?" – prisimena pirmuosius išgyvenimus.

"Kai buvau nuskridęs prisiekti kaip advokatas, Amerikoje sutikau keletą studijų draugų, kurie po jų liko ten. Vienas iš jų klausė, kaip man sekasi po studijų. Pasidalijau jausmu, kad kartais tarsi pasižiūriu iš šalies į save ir negaliu patikėti, jog tai vyksta su manimi. Studijų draugas sako: "Žinai, aš irgi taip pat jaučiuosi." Ta patirtis parodė, kad ne šventieji puodus lipdo. Nuoširdžiai ir sąžiningai dirbant galima pasiekti labai įvairių dalykų, kurie iš tolo atrodo sunkiai pasiekiami: gal ne man skirti, gal tik išrinktiesiems. Nieko panašaus. Dirbi, ieškai, darai ir gali pasiekti. Tas suvokimas atėjo Harvarde. Mano patarimas: tik pirmyn. Nori? Mokykis, dirbk ir pavyks", – bando įkvėpti ir motyvuoti J.Jarusevičius.

Milžiniškos galimybės

Taip sakoma, o ir praktika rodo, kad pabaigus studijas Harvardo universitete atviros bemaž visos durys. Pasak J.Jarusevičiaus, yra keletas momentų, kurie šią mokyklą daro išskirtinę ir sudaro ypatingas sąlygas ją baigusiems tapti profesionalais.

"Universitetas turi milžiniškus finansinius išteklius. 2017 m. duomenimis, Harvardo universitetas turėjo 37 mlrd. JAV dolerių fondą. Lietuvos biudžetas 2018 m. buvo 9 mlrd. eurų. Tai reiškia, kad Harvardo universitetas turi tiek pinigų, kiek Lietuvos valstybė išleidžia per ketverius metus. Jie tuos pinigus investuoja į įvairiausius dalykus ir iš generuojamos grąžos vysto universitetą, finansuoja profesorių tyrimus. Kai yra tokia didžiulė finansinė galia, nenuostabu, kad jie gali pasikviesti pačius talentingiausius profesorius. Universitetas gali sukurti ir labai patrauklią darbo aplinką – bibliotekas, auditorijas, gyvenimo erdves, bendrabučius", – aiškina jis.

"Harvardo universitetas teikia poreikiu pagrįstas stipendijas. Tai reiškia, kad jei tau reikia pinigų, universitetas ieškos būdų, kaip tau jų paskolinti arba suteikti paramą. Taigi atvažiuoja ne vien tik pasiturinčių šeimų studentai, bet ir iš labai vargingų kraštų ar šeimų, kurie yra motyvuoti ir labai darbštūs studentai", – priežastis, kodėl Harvardas paruošia tikrus profesionalus, dėsto J.Jarusevičius.

Kitas dalykas, kurį suprato studijas Harvarde baigęs lietuvis, tai – žmogiškųjų ryšių galia. "Man pačiam jau yra tekę patirti: kai parašai kitam Harvardo teisės mokyklą baigusiam teisininkui, kuris čia studijas baigė dešimčia metų anksčiau nei aš, ir iš karto sulauki atsakymo. Tu pradedi elektroniniu laišku: "Sveikas, mano mielas mokyklos drauge, malonu susipažinti, ar gali man pagelbėti?" Ir gana greitai gauni atsakymą. Įprastai lietuviui kreipiantis į profesionalų Amerikos advokatą su kokiu nors paklausimu, tavo klausimas gali pasirodyti toks mažas, kad gal net ir neverta gaišti laiko atsakyti. Tie ryšiai yra svarbūs, jie kelia pasitikėjimą", – pats patyrė J.Jarusevičius.

Nauja advokatų rinka

J.Jarusevičius prieš kelias savaites JAV prisiekė kaip Niujorko advokatas. Tokiam žingsniui paskatino darbo praktika Lietuvoje. "Pastaraisiais metais tenka sutikti daug klientų, kurie iš Lietuvos juda į JAV rinką. Jie investuoja į industrinius verslus, fabrikus ar fizines paslaugas: maitinimo, apgyvendinimo, transportavimo. Yra klientų, kurie Lietuvoje kuria IT produktus ir juos eksportuoja į JAV", – pasakoja teisininkas.

"Tuomet Lietuvos verslas susiduria su poreikiu žmonių, kurie galėtų atstovauti ir patarti klausimais, susijusiais su Amerikos rinka. Advokato licencijos turėjimas yra tarsi prabos antspaudas žiede. Tai rodo, kad atitinki gana griežtus reikalavimus", – tęsia jis.

J.Jarusevičius Niujorko advokatūros egzaminams ruošėsi jau seniai – kad nori šios licencijos, žinojo dar prieš atvykdamas į Harvardą.

"JAV padalytos į valstijas, kiekviena valstija turi savo advokatūrą. Mums, europiečiams, yra prieinamos dviejų valstijų advokatūros: Kalifornijos ir Niujorko. Būtent Niujorko advokatūra reikalauja, kad būtum baigęs magistrantūros studijas ir tų studijų metu išklausęs tam tikrus kursus. Važiuodamas į JAV jau žinojau tai ir studijų metu rinkausi tuos dalykus, kuriuos pabaigęs atitikčiau būtinus reikalavimus ir galėčiau tapti advokatu", – pasakoja lietuvis.

Egzaminai ir priesaika

Norint tapti Niujorko advokatu būtina išlaikyti tris egzaminus. "Bendros JAV federalinės teisės egzaminas yra pats sunkiausias. Jam ruošiausi gerus du mėnesius, iškart po Harvardo diplomų įteikimo. Šį egzaminą paprastai išlaiko du trečdaliai kandidatų", – sako J.Jarusevičius.

J.Jarusevičius prieš kelias savaites JAV prisiekė kaip Niujorko advokatas.

Išlaikius šį egzaminą, laukia Niujorko valstijos teisės egzaminas ir egzaminas iš advokatų etikos reikalavimų. "Jo metu turi parodyti, kaip reikia elgtis susiklosčius įvairioms probleminėms situacijoms. Išlaikius visus tris egzaminus siunti paraišką, pristatai visus reikiamus dokumentus, tave kviečia prisiekti. Šį paskutinį akordą padariau prieš kelias savaites kartu su kitais kolegomis. Prisiekiau kartu su užsienio valstybių ar kitų JAV, bet be Niujorko, valstijų rezidentais. Mūsų susirinko nemažas būrys. Baltijos šalims tądien atstovavau vienas", – prisimena jis.

J.Jarusevičius jau yra davęs advokato priesaiką Lietuvoje, bet amerikiečiai, pasak jo, sugeba sukurti milžinišką pagarbos ir orumo atmosferą, labai inteligentišką šventinę nuotaiką.

"Galima sakyti, kad šiek tiek patoso yra amerikiečių stilius. Tačiau jie tai daro, kad padrąsintų ir įkvėptų žmones. Po šventės jautiesi pakylėtas, įvertintas, kad nuėjai ilgą kelią ir dabar esi tos gildijos narys bei gali judėti į priekį. Tai šiek tiek skyrėsi nuo mūsų lietuviškos ceremonijos", – atvirauja advokatas.

Porą dienų prieš priesaiką advokatams teko dalyvauti gyvuose interviu su advokatūros pareigūnais. Šių susitikimų metu norima dar kartą pažvelgti į būsimųjų Niujorko advokatų akis ir užduoti paskutinius klausimus. "Atvykus į interviu teko susipažinti su kitais advokatais. Vienas iš jų po to man parašė: "Labas, malonu susipažinti, Justinai. Kietai – vienas iš Lietuvos." Nuotaika gera, dabar tereikia dirbti, kad turint tokį įrankį būtų galima pasiekti naudingų dalykų", – atsakingai žvelgia į ateitį.

Verslumo gyslelė

Šiuo metu J.Jarusevičius dirba verslo teisės srityje, bet su verslu susidūrė dar mokykloje. "Nevyriausybinė organizacija "Lietuvos Junior Achievement" suteikia galimybę įkurti mokomąją moksleivių bendrovę. Kartu su devyniais bendramoksliais nusprendėme, kad šita idėja – mums. Diskutavome, ką galėtume veikti. Vienas vyresnis moksleivis pradėjo traukti mus per dantį ir klausti: "Tai gal virsite uogienes ir pardavinėsite?" Tada buvo pavasaris, nėra uogų – nėra ką virti. Bet mums patarė pardavinėti kitokį saldėsį – ledus. Turėjome išklausyti higienos mokymus, gauti higienos pasą, pasitikrinti sveikatą. Praėjome visa tai ir devintoje klasėje sėkmingai pardavinėjome ledus", – pasakoja Kauno jėzuitų gimnazijos absolventas.

Verslumo gyslelę turintis J.Jarusevičius galiausiai pasirinko ne į verslą eiti, bet verslo pasaulio teisinius klausimus spręsti. "Mano darbo tikslas – duoti gerą patarimą, kad verslo žmonės judėtų į priekį ir galėtų užkariauti naujas rinkas, kurti naujas darbo vietas. Tai yra artimi dalykai", – įsitikinęs jis.

Kas brangiausia – Lietuvoje

Už Atlanto advokatas keliauti neketina, nes Lietuva – sava žemė. "Labai patinka pereiti Laisvės alėja, nes tai yra mano Laisvės alėja Kaune. Arba Gedimino prospektu Vilniuje eiti, kadangi jau dvylikti metai esu vilnietis, ir ten yra mano Gedimino prospektas. Gera iki katedros Vilniuje nueiti, kuri yra mano ir kurią mano Vytautas statė. Man tas savininkiškumo jausmas labai artimas, gera būti savame krašte. Tapimas Niujorko advokatu yra patvirtinimas greta esantiems žmonėms, kad Justinas yra patikimas žmogus, kuris gali patarti su JAV teise susijusiais klausimais. Bet gyventi JAV nesiruošiu. Toliau Lietuvoje dirbsiu savo darbą", – abejonių nepalieka perspektyvus lietuvis.

Jis turi naujų studijų planų, šiuo metu yra VU Teisės fakulteto doktorantas. "Esu nusižiūrėjęs ginčų sprendimo magistrantūros studijas Paryžiuje, ketinu studijuoti nuotoliniu būdu. Norėčiau ir verslo administravimo mokslus pakrimsti, kad verslo pasaulio klausimus dar geriau suprasčiau", – planais dalijasi J.Jarusevičius.

Paklausus apie didžiausią jo svajonę, Justinas nedvejoja – tai laimingas gyvenimas ir puiki mylimiausių žmonių sveikata. "Visi profesiniai pasiekimai būtų mažai ko verti, jei nebūtų artimųjų, su kuriais galėtum pasitarti, jausti palaikymą, bendrą džiaugsmą. Tai yra svarbiausia gyvenime", – neabejoja J.Jarusevičius.

GALERIJA

  • Niujorko advokatas iš Lietuvos: dirbk ir pavyks
  • Niujorko advokatas iš Lietuvos: dirbk ir pavyks
Justino Jarusevičiaus asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Juozas

Nu ir pagyrų puodas! Dar šalia išmeta apie jį susijusių straipsnių, visuose tas pats "koks aš sėkmingas, kaip man sekasi, koks aš teisingas, dorovingas, fainas ir nuostabus". Visi straipsniai tokie.

Anonimas

Saunuolis...

Kaunietė

Daugiau tokių šaunių žmonių Lietuvai ir visiem čia dar gyviem "pavidoliam"! Gal gi tas geras pavyzdys paimtų viršų, nes dabar tik tulžį visi mandri pilt. Apie šitą žmogų esu girdėjus jau anksčiau ir net tarp bendrų pažįstamų suradau "devintą vandenį nuo kisieliaus". Daugkas jį žino nes daug gero padaręs yra. Pagarba jį užauginusiem Tėvam!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS