Paieškos prasideda: kas vairuos LRT? | KaunoDiena.lt

PAIEŠKOS PRASIDEDA: KAS VAIRUOS LRT?

Balandžio 1-osios rytą Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) pradės jau su nauju generaliniu direktoriumi. Šiuo metu viešoji erdvė mirgėte mirga nuo svarstymų, kas gi užims šį postą?

Greitai nuspręs

LRT atstovė ryšiams su visuomene Virginija Bunevičiūtė tikina, kad jau sausio 23 d. planuojama nuspręsti, kada bus paskelbtas generalinio direktoriaus konkursas. "Veikiausiai vasario mėnesio pabaigoje bus paskelbiamas konkursas, jis truks mėnesį, ir kovo mėnesio pabaigoje bus išrinktas naujasis LRT generalinis direktorius", – paaiškino V.Bunevičiūtė.

Tokie rinkimai vyksta kas penkerius metus: 12 LRT tarybos narių, gavę, perskaitę ir apsvarstę paraiškas, slaptu balsavimu išrinks nugalėtoją. "Jam turi atitekti pusė plius vienas, o kitaip tariant – septyni tarybos balsai pergalei užsitikrinti", – dėstė V.Bunevičiūtė.

Pastarosiomis dienomis viešojoje erdvėje pilna ir rimtų, ir humoru persmelktų pasvarstymų, kas galėtų pakeisti jau dvi penkerių metų kadencijas šiame poste dirbantį Audrių Siaurusevičių. Pats A.Siaurusevičius, panašu, palieka intrigą ir neatskleidžia tikslių planų, sieks trečiosios LRT generalinio direktoriaus kadencijos, ar ne.

Privertė svarstyti

Paslapties šydą palieka ir kiti potencialūs kandidatai. Žurnalistas Edmundas Jakilaitis praėjusią savaitę savo feisbuko paskyroje rašė: "Beprecedentis Lietuvos istorijoje puolimas prieš LRT ir akivaizdus mano ir mano kolegų persekiojimas už valdžios kritiką privertė mane rimtai svarstyti galimybę kandidatuoti į LRT generalinio direktoriaus postą."

Aš jau turiu televiziją, kuriai vadovauju. Kam man antra?

Tokią žurnalisto reakciją išprovokavo Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos užmojai imtis LRT finansų narpliojimo ir kontrolės. Kaip žinia, "valstiečių" pastangomis Seime sukurta laikinoji tyrimo komisija ir inicijuotas parlamentinis LRT veiklos tyrimas.

E.Jakilaitis neabejoja, kad būtent dabar yra "laikas kalbėti". "Matome, kad yra labai aiškus ir konsoliduotas puolimas, nes tik aklas gali nematyti, kad galutinis tikslas yra LRT užvaldymas", – sakė E.Jakilaitis.

Jo nuomone, LRT veiklos tyrimas yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovo Ramūno Karbauskio bandymas atsikratyti E.Jakilaičio užduotų klausimų dėl "Agrokoncerno" vykdomos veiklos.

Viskas pakrikę

Normalūs politikai kritiką vertina kaip galimybę tobulėti, galimybę pasitikrinti savo veiksmų teisingumą, mano E.Jakilaitis. "Žmonės, su kuriais dabar susiduriame, kritiką priima kaip įžeidimą ir kritikos absoliučiai netoleruoja. Jie už kritiką linkę keršyti. Tai yra visiškai nenormalus ir nedemokratiškas elgesys. Šiaip pasaulyje priimta manyti, kad kritika leidžia visoms pusėms tobulėti – ir tiems, kas kritikuoja, ir tiems, kurie kritikuojami," – sako jis.

Žurnalistas metaforiškai bando nupiešti skirtumą tarp žiniasklaidos ir politikų – lyg šias dvi puses skirtų, kaip pats E.Jakilaitis įvardijo, "gal ir ne pats plačiausias, bet tam tikras griovys". "Abi pusės supranta viena kitos reikšmingumą ir pagarbiai elgiasi viena su kita. Yra tam tikra takoskyra, kuri yra labai aiški, bet Lietuvoje dabar viskas yra kažkaip pakrikę. Viena pusė ir toliau normaliai atlieka savo darbą – žiūri, stebi, kritikuoja valdžios darbą, o valdžia už tai mainais, užuot dariusi kokias nors išvadas, mėto per tą skiriamąjį griovį akmenis, bandydama tą kitą pusę užmušti. Tai nėra normali situacija," –  E.Jakilaitis tikino, kad galutinį sprendimą dėl savo kandidatūros į LRT generalinio direktoriaus postą priims tada, kai bus paskelbtas konkursas.

Taiklus humoras?

Kaip potenciali kandidatė į LRT generalinio direktoriaus postą taip pat įvardijama ir buvusi portalo delfi.lt vyriausioji redaktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, ir buvęs Seimo pirmininkas, televizijos laidų vedėjas bei prodiuseris Arūnas Valinskas.

Bet ar toks jo pareiškimas yra rimtas, ar turėtų būti vertinamas kaip pokštas? "Į šį klausimą norėčiau trumpai atsakyti perfrazuodamas baroną Miunhauzeną, kuris yra pasakęs: "Šypsokitės, ponai, nes visos didžiausios kvailystės pasaulyje yra padaromos būtent rimtu veidu." O kodėl rimti darbai negali būti daromi linksmai ir su šypsena veide?" – retoriškai klausė A.Valinskas.

Tačiau apie savo kaip potencialaus LRT generalinio direktoriaus tikslus jis kalbėjo rimtai: "A. Svarbiausias iš jų – politinis objektyvumas ir nešališkumas. Jeigu LRT deklaruoja esanti visuomeninė televizija, ji turi tarnauti VISUOMENEI, o ne atskiroms politikų ar žurnalistų nuomonėms, pagal principą "patinka-nepatinka", "myliu-nemyliu". B. Dabartinės turinio kūrimo krypties tęstinumas. C. Tapti žiūrimiausia televizija Lietuvoje. O apie tokius dalykus, kaip skaidrumas, kalbėti net neverta, nes jį privalomai užprogramuoja LRT institucinis statusas – VISUOMENINIS TRANSLIUOTOJAS."

Štai žurnalistas Andrius Tapinas savo feisbuko paskyroje pareiškė, kad norėtų kartu su A.Valinsku dalytis LRT generalinio direktoriaus postu. "Šiaip būčiau labiau norėjęs kartu su Arūnu Valinsku bendrai eiti, nes tada vienas generaliauja porinėmis, kitas neporinėmis, ir tas, kuris negeneralinis, tą dieną gali vesti laidas ir nebus jokio čia konflikto."

Pasak A.Valinsko, "tokios pareigos – ne klausimai "Auksiniame prote" – nepasidalysi. Bet, jeigu puikiai dalijamės žiūrimiausios LRT laidos tribūną, manau, kad pasidalytume: jam – atsakomybė, man – apdovanojimai."

A.Tapinas socialiniame tinkle pateikė net potencialų "planelį ir tinklelį", kuris puikiai tiktų būtent valdantiesiems. Į klausimą, ar "valstiečiams" pritaikytas jo LRT laidų tinklelis yra tik taiklus sarkazmas, ar jis iš tiesų svarsto galimybę pretenduoti į LRT generalinio direktoriaus postą, interneto televizijos "Laisvės TV" įkūrėjas A.Tapinas atsakė: "Jeigu valstiečiams būtent toks tinklelis tiktų, aš pasiruošęs. O atsakant į jūsų klausimą – aš jau turiu televiziją, kuriai vadovauju. Kam man antra?"

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Anonimas

ar sirusevicius dar nesedi lukiskese.

Kaunietė

Aš už Arūną Valinską protingas žmogus

Ku

Tai ku daba polkas rodys skidinej
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS