Pažėrė kritikos „Eurovizijos“ nugalėtojai: pasirodymas nevykęs | KaunoDiena.lt

PAŽĖRĖ KRITIKOS „EUROVIZIJOS“ NUGALĖTOJAI: PASIRODYMAS NEVYKĘS

  • 42

Lietuvai „Eurovizijoje“ atstovausiančios Ievos Zasimauskaitės pasirodymą būtina keisti, LRT RADIJUI sako prodiuseris ir atlikėjas Saulius Urbonavičius-Samas.

Anot jo, pasirodymas nevykęs ir netinka didžiajai „Eurovizijos“ scenai. Panašią nuomonę išreiškė iš kompozitorius Artūras Novikas. Jo tvirtinimu, dainos melodija sunkiai įsimenama, o pati daina – vidutinė.

Visas dainas įvertino kaip nemelodingas

Anot S. Urbonavičiaus-Samo, visos nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje dalyvavusios dainos buvo panašaus lygio. Paklaustas, kaip vertina laimėtojos I. Zasimauskaitės kūrinį, S. Urbonavičius-Samas apibendrino, kad daina nėra nei bloga, nei itin gera.

Tokios pačios nuomonės laikėsi ir džiazo mokyklos meno vadovas, dainininkas ir kompozitorius A. Novikas. Jis pripažįsta, kad I. Zasimauskaitė nebuvo tarp jo favoritų: „Daug metų dirbau su Jurgiu Brūzga. Visada jį kritikuodavau, bet šiemet kažkaip jis mane tikrai nustebino savo kūriniu. Viskas buvo nuo pat pradžių iki pabaigos atidirbta, nušlifuota. Turbūt mano favoritu buvo būtent jis.“

Pašnekovas tvirtina daugelyje dainų pasigedęs įsimintinos muzikos. Anot A. Noviko, visos šešios finale dalyvavusios dainos nebuvo melodingos: „Žinote, būna, kad iš karto prisimeni melodiją ir iš karto ją norisi dainuoti. Gal grupės „The Roop“ dainos priedainis buvo labiau įsimenantis, bet pats atlikimas labai žemo, mokyklinio lygio. [...] Negaliu pasakyti, kad Ievos daina stipri. Iš tikrųjų prieš dvejus metus jos daina man turbūt labiau patiko.“

A. Novikui antrina ir S. Urbonavičius-Samas. Anot jo, nors I. Zasimauskaitės atliekamos dainos melodija graži, ji labiau skirta ramiam klausymuisi, o ne dainų konkursui. „Ji daugiau skirta pasiklausyti namuose prie arbatos, o ne eiti į kažkokį konkursą ar apskritai būti topų viršūnėse. Tai beveik neįmanoma. Todėl, su visa pagarba Ievai ir kompozitoriui, manau, kad pačiai Ievai reikia stiprinti savo atlikimą, nes jis dar labai trapus ir niekuo neišsiskiriantis. Reikia ieškoti kažkokių įsimenančių detalių“, – sako S. Urboanvičius-Samas.

Pasirodymas visiškai nevykęs, netinkamas. Sėdėti ant scenos yra... negerai, arba sėdėti reikia ypatingai.

S. Urbonavičius-Samas: viskas dar neapgalvota ir nepdaryta

Reaguodamas į atlikėjos ir prodiuserių tvirtinimą, jog pasirodymas bus keičiamas, S. Urbonavičius-Samas tvirtino, kad tai būtina: „Tai privaloma. Pasirodymas visiškai nevykęs, netinkamas. Sėdėti ant scenos yra... negerai, arba sėdėti reikia ypatingai (juokiasi). Viskas dar labai buitiška. Pakartoti portugalo minimalizmo neįmanoma, nes portugalas turėjo savyje tiek skausmo ir parako, kad sužavėjo visą pasaulį pačia daina. Reikia ieškoti pasirodymo šiai dainai, nes, žiūrint iš profesinės pusės, viskas neapgalvota, nepadaryta.“

Jis priduria – tai nereiškia, kad reikia bandyti įtikti kitų šalių auditorijai, tačiau konkurse reikia būti gerai pasiruošus ir atsižvelgti į profesionalumo reikalavimus. Kaip tvirtina S. Urbonavičius-Samas, tai, kad konkurse šiemet nebus naudojamos vizualinės priemonės, situacijos nekeičia.

„Manau, kad visų pirma reikia turėti gerą dainą. Nuo to viskas prasideda. Tada jau gali stovėti ir nieko nedaryti, gerai sudainuoti ir akimis blizgėti. Gali daugiau nieko neveikti, jei turi gerą dainą. Jeigu turi tokią dainą, kuri sunkiai įsimena, labai trapi, tada jau iš paties atlikėjo reikalaujama maksimumo. Tada jis turi kažkaip suvaidinti ir įtikinti žmones, kurie negyvena Lietuvoje, kurie nėra tokie liūdni kaip mes, kad galima kartais ir paliūdėti“, – tvirtina S. Urbonavičius-Samas.

Saulius Urbonavičius-Samas/V.Skaraičio/BFL nuotr.

Rekomenduoja į pagalbą pasitelkti profesionalus

S. Urbonavičius-Samas tvirtina – jei pati atlikėja tiki savo daina, tai jau yra geras ženklas, tačiau padirbėti dar reikia: „Jeigu žmogus tiki, tai labai didelis pliusas, bet tam tikėjimui turi būti daugiau pagrindo. Jeigu Ieva įsitikinusi, vadinasi, ji padirbės ir į „Euroviziją“ nuneš patį geriausią variantą.“

Jis tvirtina, kad laiko paruošti gerą pasirodymą yra, tačiau tam reikia užsispyrimo, ryžto ir kryptingo darbo: „Jeigu klausysi to milijono patarėjų, gali iš viso sugadinti [pasirodymą]. Reikia labai profesionalaus žmogaus rankos, o gal kelių rankų, kurios galėtų viską sustatyti truputį tvirčiau. Dabar viskas labai trapu. Manau, Ieva turi galimybių sutvarkyti pasirodymą.“

Pasitelkti profesionalų pagalbą rekomenduoja ir A. Novikas: „Daina tikrai vidutinė. Kaip padaryti iš vidutinės dainos gerą? Kartais galima iš jos padaryti labai gerą saldainiuką. Norėčiau palinkėti tiesiog sėkmės, ryžto. Charizmą Ieva turi, jos šypsena tikrai visus uždega. Gal dėl to žiūrovai labai stipriai ją palaikė ir balsavo.“

S. Urbonavičius-Samas taip pat priduria, kad kritika I. Zasimauskaitei yra susijusi ir su pačių atrankų problemomis. Kaip teigia pašnekovas, atrankose dažnai nedalyvauja tie, kurie galėtų profesionaliai pasirodyti „Eurovizijoje“.

GALERIJA

  • Artūras Novikas
Rašyti komentarą
Komentarai (42)

Sedejimas

Sedejimas scenoje blogai? Juk tinka pagal daina. Kas is to kad kazka darys, kaip visi daro bet nieko neissiskirs. Pati atlikeja jau isskirtinai miela, silta ir tai manau labiau patiks ziurovams nei koks profesionalus sokis ar dar kazkas.

Nemuzikantas

Palyginus su Samo dainom tai sita gera daina. Aisku nera ipatingai gera daina, bet kad ir kitos nieko ipatingo, tai nelabai yra ko rinktis. Ne vienos neisiminiau. Bet sita iskart sudomino, miela atlikeja, labai nuosirdziai dainuoja. Gal ir reikia kazka tobulint, bet tik nepadaryti, kazkokio sou, kur nebeliktu nuosirdumo, paprastumo. Jei Lietuvos ziurovams patiko, tai kodel butinai nepatiks europos ziurovams. Juk ziurovai nera profesionalai, ir jiems nebutinai patiks profesionalesnios dainos. Balsuoja ne vien ateje i rengini, bet sedintys namie zmones.

Edmundas Tulcevicius

Si daina labai tinka tiems kas kencia nuo nemigos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS