Pietų Korėja lietuviams – kaip ant delno | KaunoDiena.lt

PIETŲ KORĖJA LIETUVIAMS – KAIP ANT DELNO

Žiemos olimpinės žaidynės Pietų Korėjoje, Pjongčange, prasidės jau vasario 9 d. įspūdingu atidarymu. Visas olimpinių žaidynių varžybas, atidarymo ir uždarymo ceremonijas, lietuvių sportininkų startus žiūrovai galės stebėti per TV3 ir TV6 HD raiška.

Išmoko vieną žodį

Žiūrovų laukia nuolatinės transliacijos iš Pjongčango nuo vasario 9 iki 25 dienos, komentatorių ir sporto ekspertų apžvalgos, specialios žinių laidos ir kiekvienos dienos svarbiausių įvykių santraukos. Visas šias programas rengs ir pristatys profesionali TV3 žurnalistų ir techninių darbuotojų komanda. Kai kurie jų dirbs tiesiai iš Pjongčango, o kiti palaikys sportininkus Lietuvoje.

Pjongčange dirbsiantis sporto žinių vedėjas Saulius Nalivaika prisipažįsta jau pradėjęs ruoštis kelionei. "Jau moku pasakyti "labas" ir "viso gero", nes tai vienas ir tas pats žodis – annyong", – juokėsi Saulius.

Žinodamas, kad iki Pjongčango laukia labai ilgas skrydis, sporto komentatorius pasiryžęs laiką lėktuve išnaudoti korėjiečių kalbos pamokoms. Vyras neslepia, kad prieš išvykstant reikia nuveikti labai daug darbų, tad pastarosios dienos jam tapo lėkimo arba bėgimo dienomis.

Pažintis su Pietų Korėja

"Reikia pasidaryti krūvą reikalų, susijusių su olimpinėmis žaidynėmis, todėl kiekviena diena suskaičiuota minučių tikslumu. Bet tai labai smagus jausmas. Tikrai jaučiasi, kad artėja neeilinis įvykis", – prisipažino pašnekovas.

Jau moku pasakyti "labas" ir "viso gero", nes tai vienas ir tas pats žodis – annyong.

Kelionei į Pietų Korėją jau ruošiasi ir TV laidų režisierius bei redaktorius Mindaugas Rainys. "Nekantriai laukiu šių olimpinių žaidynių – jos bus antrosios mano gyvenime ir pirmosios žiemos. O ruošiuosi joms įvairiai, bet kartais juokauju, kad sporto salėje išlieju daugiau prakaito, nes juk būsiu šalia stipriausių planetos atletų", – šyptelėjo Mindaugas.

Abu vyrai tolimojoje Pietų Korėjoje lankysis pirmą kartą. S.Nalivaika sakė apie šią šalį nemažai skaitęs knygose. "Tai, ką Pietų Korėjos žmonės, jų kultūra padarė per pastaruosius 60–70 metų su šalies ekonomika, yra vienas įspūdingiausių stebuklų kapitalizmo istorijoje. Po Korėjos karo tai buvo skurdi, nualinta, agrarinė šalis, o šiandien jie – vieni iš technologijų lyderių. Užtenka apsidairyti Lietuvoje, visur aplink jų stambių korporacijų produkcija: KIA, "Samsung", "Hyundai"… Tai, ką jie pasiekė, yra fantastika", – neslėpė susižavėjimo sporto žinių vedėjas. Jis įsitikinęs, kad toks pažangos šuolis – ne atsitiktinumas. "Pietų korėjiečiai – visiški darboholikai. Pagal darbo valandų skaičių per metus yra antroje vietoje visoje planetoje. Tikrai bus įdomu gyvai pamatyti, kaip funkcionuoja ši šalis, o dar tokios šventės metu", – nekantravo Saulius.

M.Rainys tikino apie šią šalį turintis pakankamai žinių, o labiausiai nekantrauja pamatyti, kaip Pietų Korėja pasiruošė olimpinėms žaidynėms. "Tai viena stipriausių pasaulio ekonomikų. Tikiu, kad tiek atidarymo, tiek uždarymo renginiai bus įspūdingi", – įsitikinęs Mindaugas.

Pats išbandė rogutes

M.Rainys labiau žinomas kaip šou pasaulio liūtas, tačiau olimpinis sportas taip pat yra viena iš jį dominančių sričių. "Nors šiais metais mūsų delegacija nebus gausi, noriu tikėti, kad lietuvių startai bus sėkmingi. Atvirai sakau, kad net nekalbu apie kažkokias vietas. Vien tai, kad žiemos olimpiadoje turime savo atstovų, jau didelis pasiekimas", – įsitikinęs Mindaugas.

Paklaustas, ar domisi lietuvių pasiekimais žiemos sporte, S.Nalivaika nedvejojo: "Žinoma. Pirmiausia to reikia darbui, bet net kai nedirbu, o žinau, jog lietuviai startuoja, visada pasižiūriu, kaip jiems sekėsi. Olimpiadoje dalyvaus nedaug lietuvių, ir jie visi bus mano favoritai. Mano noras ir palinkėjimas būtų, kad visi ten būsiantys sportininkai pagerintų savo asmeninius rezultatus".

Pats Saulius laisvalaikiu slidinėja snieglente. "Bet tai grynai hobis ir atsipalaidavimo būdas. Mūsų darbe būna daug stresinių situacijų, nes kiekvieną dieną tiesioginis eteris, o prieš žinias dažnai dar paskutinę minutę atsiranda karštų naujienų, kai tenka verstis per galvą, todėl džiaugiuosi, kai su snieglente pavyksta pravėdinti galvą. Niekur taip gerai galva neprasivėdina po įtemptų darbų, kaip nuvykus į kalnus ar tiesiog slidinėjant, kad ir tame pačiame Liepkalnyje", – pasakojo sporto žinių vedėjas.

Nežinai, kaip viskas pasisuks tuo metu, kai viso pasaulio dėmesys bus nukreiptas į olimpines žaidynes.

M.Rainys prisipažino besąs rogučių sporto gerbėjas. "Dar įdomu bobslėjus. Tikriausiai todėl, kad šis sportas arčiausiai to, ką pats esu išbandęs – greitąjį nusileidimą su paprastomis rogutėmis nuo kalno. Taip pat domina biatlonas ir šuoliai su slidėmis nuo rampos", – vardijo Mindaugas.

Ne tik sportas

Vyrai žada, kad olimpiadą per TV3 ir TV6 žiūrėsiantys žiūrovai pamatys ne tik sportą.

"Bus daug įdomių istorijų apie pačią šalį, jų kultūrą, viską, kas vyksta aplink per olimpiadą. Beje, juk tik už 80 kilometrų nuo olimpinio miestelio, Šiaurėje, sėdi jaunuolis, žaidžiantis su raketomis, kurį JAV prezidentas pavadino "rocket man‘u". Niekada nežinai, kaip viskas pasisuks tuo metu, kai viso pasaulio dėmesys bus nukreiptas į olimpines žaidynes", – svarstė S.Nalivaika.

"Žadame nepalikti nė vienos kertelės aplink olimpiadą ir to, kas vyks jos viduje. Įdomiausi interviu su lietuviais ir viso pasaulio sportininkais, žaidynių užkulisiai. Informacija nuolat bus atnaujinama ir profesionaliai pateikiama portale tv3.lt. Daugybė transliacijos valandų per TV3 ir TV6 vers ir mus pasistengti su kaupu, kad spėtume pateikti įdomiausios medžiagos žiūrovams", – prisipažino M.Rainys.

Nori parvežti medalį

Profesionalų komanda į tolimąją šalį išvyksta vasario 6 d. ir dirbs ten iki pat žaidynių pabaigos. "Aš asmeniškai grįšiu kiek anksčiau, nes dirbsiu olimpinėse laidose iš studijos Vilniuje", – pridūrė Saulius.

Paklaustas, ką norėtų parsivežti iš Pietų Korėjos, sporto žinių vedėjas S.Nalivaika šyptelėjo: "Norėčiau parsivežti magnetuką ant šaldytuvo. O jei rimtai, man jau teko dirbti olimpinėse žaidynėse, todėl žinau, ką reiškia tokie renginiai. Jie yra labai sunkūs tiek fiziškai, tiek psichologiškai, bet dar svarbiau, kad jie labai įkvepia ir juose pasisemi neįkainojamos patirties, užsimezga ryšiai. Olimpiadose išgyveni daug neužmirštamų emocijų, apie kurias net neįsivaizduoji prieš išvykdamas, todėl tikiuosi, kad taip bus ir šį kartą."

"Laukia ilga kelionė "per kopas". Tada trumpas laikas suprasti, kur kas yra, ir kibsim į darbus iki pat vasario pabaigos", – rimtam darbui nusiteikęs M.Rainys. Jis prisipažino labiausiai norintis parvežti aukso medalį Lietuvai. "Asmeniniai poreikiai nedideli – bagažą įspūdžių ir nepamirštamų akimirkų", – pridūrė Mindaugas.

GALERIJA

  • Saulius Nalivaika
  • Pietų Korėja lietuviams – kaip ant delno
  • Mindaugas Rainys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS