Rugpjūtį po Lietuvą keliaus garsiausias olandų tapytojas V. van Goghas | KaunoDiena.lt

RUGPJŪTĮ PO LIETUVĄ KELIAUS GARSIAUSIAS OLANDŲ TAPYTOJAS V. VAN GOGHAS

  • 2

Šiemet daugiausiai „Kino pavasario“ žiūrovų simpatijų pelnęs pirmasis kino istorijoje tapytas filmas „Jūsų Vincentas“ grįžta į kino ekraną, tiksliau – lauko kino ekraną.

„Oskarui“ kaip geriausią animacinį filmą nominuotą pasakojimą apie visų laikų garsiausią dailininką Vincentą van Goghą rugpjūtį žiūrovai galės išvysti Utenoje, Rokiškyje, Birštone ir Tauragėje.

Paskutinių žymiojo menininko gyvenimo dienų detektyvą į išvardytus miestus atveš po Lietuvą keliaujantis „Kino karavanas“.

2018 m. „Kino pavasaryje“ šį filmą pristatė Vilniuje viešėję jo kūrėjai Dorota Kobiela ir Hughas Welchmanas. Vincento van Gogho gyvenimą režisieriai atkūrė iš laiškų, biografinių knygų ir paveikslų, kuriuose nutapyta menininką supusi aplinka. „Jis nupiešė ir paliko mums pasaulį, kurį matė savo akimis“, – sako filmo autoriai, kurie šį filmą kūrė kartu su 125 dailininkais. Jiems prireikė net 7-erių metų, kad nupieštų 65 tūkst. filmo kadrų, kuriuose atgaivinami Van Gogho paveikslai.

„Jūsų Vincento“ kūrybiniame procese – užgimė režisierių meilė

„Kai buvau šešiolikos, mane labai suintrigavo Vincento laiškas broliui Teo. Jis leido pamatyti visiškai kitokią menininko asmenybę. Pajutau norą sulaužyti išprotėjusio genijaus stereotipą, pasauliui žinomą tik dėl nupjautos ausies. Juk Vincentas turėjo puikią fotografinę atmintį, buvo intelektualus ir išsilavinęs bei daug ir sunkiai dirbo. Tai mane labai įkvėpė“, – sako lenkų dailininkė, filmo režisierė, visą gyvenimą paskyrusi Van Gogho darbų tyrinėjimui D. Kabiela.

Iš pradžių šiai ryžtingai moteriai kilo sumanymas sukurti trumpametražį filmą apie mėgstamą dailininką, kuris būtų nutapytas jo stiliumi. Laukdama finansavimo savo idėjai įgyvendinti ji susipažino su kino režisieriumi, scenaristu, prodiuseriu H. Welchmanu. Jis D. Kabielą ir įkalbėjo kurti pilnametražį filmą. Dirbdami kartu Dorota ir Hughas įsimylėjo, o vėliau ir susituokė.

„Kai pasiūliau pilnametražio filmo idėją, Dorota pasakė, kad išprotėjau. Tačiau kuo toliau, tuo labiau pradėjome tuo tikėti. Vincento van Gogho paveikslai – nuostabūs, ypač kai priverti juos judėti. Nieko panašaus nebuvome matę ir tai dar labiau įkvėpė. Filmas yra pieštas ant drobės dailininko stiliumi, nežinau, ar galima dar labiau priartėti prie tapytojo gyvenimo“, – sako H. Welchmanas.

Iš viso buvo nutapyta 850 paveikslų, kuriuos visus galima pamatyti filme ir net įsigyti. Daugelis jų jau parduota kolekcininkams, filmo gerbėjams, eksponuoti parodose.

„Jūsų Vincentas“ tapo žiūroviškiausiu šių metų „Kino pavasario“ filmu, susilaukė daugybės gerų įvertinimų, atsiliepimų. Į šią savaitę Valdovų rūmų kieme „Kinas po žvaigždėmis“ organizuotą  didžiulį filmo seansą netilpo visi norintieji jį išvysti.

Nemokami filmo „Jūsų Vincentas“ seansai:

• rugpjūčio 9 d. 21.30 val. Utenos Vyžuonos parko amfiteatre;

• rugpjūčio 14 d. 21.30 val. Rokiškio krašto muziejaus kieme;

• rugpjūčio 17 d. 21 val. prie „Vytautas Mineral SPA“ poilsio komplekso Birštone;

• rugpjūčio 23 d. 21 val. Tauragės pilies kieme.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kirvis

Kaip jis keliaus? Jis gi senai mires.

zurnaliugos

rasykit konkreciai ir aiskiai atkeliaus jo kuriniai o ne jis kam rasyti tokias nesamones /raseivos/....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS