Talismanas – kiekvienam savas | KaunoDiena.lt

TALISMANAS – KIEKVIENAM SAVAS

Tai – daiktas, kurį norisi su savimi turėti, kuris, tiki, tau padės bėdose ir prišauks sėkmę. Aišku, kad tai – talismanas. Ar žinomi šalies žmonės turi talismaną, ar tiki jo apsauga ir pagalba?

Du švarkai ir kryželis

Roko dainininkas Povilas Meškėla niekada nesiskiria su grandinėle ir kryželiu, jais pasipuošęs lipa į sceną. Gal tas kryželis – jo talismanas, gal jis turi kokią nors istoriją, gal tai – artimo žmogaus dovana?

"Man tiesiog jį padarė juvelyras, toks Andrejus. Tas kryželis ne bet koks – įdomių dalykų jame išgraviruota", – sakė Povilas.

Galbūt prieš eidamas į sceną kokį kartą jis pamiršo užsidėti ant kaklo tą grandinėlę su kryželiu ir koncertas nelabai pavyko?

"Aš tais dalykais nelabai tikiu. Jei tu būsi pasiruošęs ir žinosi, kur eini, viskas pavyks. Net nežinau, ar tikiu tokiais dalykais, ar netikiu, – sakė P.Meškėla. – Mano talismanas – tai mano tėvo odinis švarkas. Metų jam – kokie 45-eri. Tais laikais čia odinio švarko buvo neįmanoma nusipirkti, tai buvo didžiausia prabanga. Jis buvo atvežtas iš Suomijos. Po šiai dienai jį turiu. Va, čia – jėga, čia – mano talismanas. Dar turiu pitono odos švarką. Tie du švarkai – mano talismanai."

Ne tiki, o žino

Tačiau paklausus apie tų talismanų poveikį dainininkas negalėjo pasakyti, kad jį jaučiąs. Vis dėlto tai, kad tėvo švarkas – jo talismanas, svarbesnis už kryželį, vyriškis jaučia. Ir jam smagu, kad jį turi. Patrintą, nudilusį.

"Bet nuo to jo kokybė ir išskirtinumas nesumažėjo", – įsitikinęs rokeris.

Žinomas aktorius Marius Jampolskis, paklaustas, ar turi sėkmės talismaną, sakė: "Aš trumpai pasimeldžiu."

Ar jis tiki, kad ta malda padeda prieš einant į sceną ar žengiant į filmavimo aikštelę?

"Aš ne tikiu – aš žinau", – trumpai atsakė aktorius.

Gerai ir be tokių daiktų

Seimo narė Loreta Graužinienė apie talismaną niekada nėra susimąsčiusi.

"Gal dėl to esu ne visai tas žmogus, kuriam sekasi? – retoriškai klausė politikė. – Kai kam duota Dievo dovana pasiekti viską labai lengvai. Jeigu aš ko nors ir pasiekiu, tai per labai didelį ir kruopštų darbą. Tai gal tiems, kurie turi talismaną, viskas pavyksta lengviau, negu tiems, kurie jo neturi? Tiesiog žmogus turi pajausti, ar jam reikalingas koks nors daiktas kaip talismanas, ar ne. Aš tokio neturiu."

Akmenėlis nuo jūros

Kitą Seimo narę – ne taip seniai dar buvusią ūkio ministre Birutę Vėsaitę – klausimas apie talismaną pralinksmino.

"Taip, turiu. Tai – tobulos formos Baltijos jūros akmenėlis", – sakė politikė.

Paprašius patikslinti, kokia forma, jos nuomone, yra tobula, ją apibūdino: "Tai – širdies formos akmenėlis su skylute viduryje." Savo sėkmės talismaną B.Vėsaitė rado Preiloje prieš kokius ketverius metus. Nuo tada moteris jį nešiojasi rankinėje.

Ar politikė tiki talismano apsauga, sėkme?

"Jis man buvo labai gražus. Be to, tokie akmenėliai – labai reti, todėl ir nešiojuosi, su akmeniu rankinėje vaikščioju. Gyvenimu kol kas nesiskundžiu", – juokėsi B.Vėsaitė, neverčianti kaltės blogai savo talismano apsaugai dėl to, kad neteko ministro posto.

Vilija Lobačiuvienė
Lietuvos vyriausioji ragana

Talismanas – visiškai asmeninis, privatus daiktas, kiekvienam – savas, bendrinio nėra. Jis nerodomas, nedemonstruojamas. Esi tu ir tavo talismanas, kuriuo tiki, su kuriuo susitari ir randi bendrą kalbą. O kadangi tikėjimo nepasversi, ant lėkštutės nepadėsi, todėl visada kyla slidus klausimas: "Ar padėjo talismanas, ar tik sutapo aplinkybės?"

Kita vertus, tiek amžių žmonės tiki talismanų ir amuletų apsaugine galia, ir jeigu tai būtų nepagelbėję, seniai tai būtų užmiršę kaip nereikalingą pasaką.

Kažkada buvo nešiojami talismanai iš gamtos – gilė, kaštonas, akmenukai su skylute. Su krikščionybe Lietuvoje paplito medalikėliai, kurie kabinami ant paprasto siūlo, virvutės, odos. Jie daugiau nešiojami kaip apsauga. Bet žmonės neskirstė – talismanas ar amuletas.

Amuletas nešiojamas prie kūno, o talismanas – nebūtinai. Talismanas gali būti žaislas, kokie nors užrašai, prisiminimų knyga – tai, kas susiję su praeitimi, kokiais nors įvykiais, kitu žmogumi. Net ir laimėtų varžybų marškinėliai gali būti kaip sėkmės talismanas.

Kryželis – bendrinis dalykas, dėl to silpnai veikia. Kartais kryžius gal ir gali saugoti, bet kartais jį užsikabinęs gali tempti savo gyvenimo kryžių. Nepatarčiau kryželio nešioti, nebent jei jis padarytas asmeniškai ir, aišku, be Kristaus kančios. Apsauginis kryžius nenešiojamas kaip puošmena, jis skirtas ne svetimai akiai, turi būti prie kūno, o ne ant drabužių.

Taip pat talismanai daromi specialiai sėkmei, meilei, turtams pritraukti. Jie daromi dažniausiai iš brangaus metalo pagal okultizmo vadovėlius – ant jų, atsižvelgiant į mėnulio fazę, išraižomi simboliai, kurie yra kaip užkoduota kalba. Talismano darymas užtrunka labai ilgai. Svarbiausia – kad jis veiktų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pritariu.

Paprašykite, kad psichologas ar psichiatras pakomentuotų šį straipsnį ir visą laikraščio "atvertimą" su "vyriausios Lietuvos raganos" "profesionaliu" komentaru bei horoskopais.

Pižonai

Jau nežinot ką ir išsigalvoti...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS