V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus | KaunoDiena.lt

V. MIKAITIS: NEIŠSIŽADU NEI „UBAGO“ LAZDOS, NEI PRABANGAUS SCENARIJAUS

Šią vasarą į TV3 ir „Go3“ eterį grįžo realybės šou „(ne)Viskas įskaičiuota“. Jo vedėju tapo gyvenimo iššūkius mėgstantis Vytautas Mikaitis – keliautojas, renginių vedėjas, festivalių ir teminių vakarėlių organizatorius. Linksmai į pasaulį žvelgiantis vyras pats save vadina plataus profilio specialistu.

Patinka realybės šou žanras

Jau nuo birželio pradžios dešimt charizmatiškų jaunų žmonių kviečia vasariškai nusiteikusius TV žiūrovus į įspūdingo grožio vilą Pietų Ispanijoje. Penkios merginos ir penki vaikinai čia kartu gyvens visą mėnesį. Jų laukia ne tik nesibaigiantys vakarėliai, įtampą keliančios užduotys, bet ir riboti finansai. Vytautas trina delnais, kad tokiu vedėjo amplua jis dalyvaus pirmą kartą. Ką vyras žino apie realybės šou? Juokiasi, kad per karantiną nemažai laiko praleido žiūrėdamas įvairius realybės šou, ypač „Išlikimą“.

„Vieną kartą nepertraukiamai žiūrėjau šį šou net 20 valandų, tai jo herojus paskui mačiau ir sapnuose“, – prisimena V. Mikaitis.

Projekto vedėjui patinka realybės šou žanras pirmiausiai dėl to, kad jis yra ganėtinai nenuspėjamas: daug kampų, scenarijų, versijų. „Dar vienas pranašumas, kad čia dalyvauja paprasti žmonės, o ne kokios žvaigždės iš teliko. Mes dažnai mėgstame ieškoti į save panašių, lyginti save su teliko herojais, statyti save į jų vietą“, – nuomonę dėstė renginių vedėjas ir pridūrė, kad nė su vienu iš dešimties būsimų projekto dalyvių nėra pažįstamas. „Per mėnesį laiko tikrai spėsime vieni kitus puikiai pažinti.“

Ži­nau, kad ne­rei­kia sureikš­min­ti kaž­ko­kio pa­kili­mo, nes nu­kris­ti ga­li­ma labai greitai.

Bus matomi kiaurą parą

Vasarišką ir intriguojantį „(ne)Viskas įskaičiuota“ projektą TV3 žiūrovai gali stebėti nuo pirmadienio iki ketvirtadienio, o per „Go3“ televiziją jo transliacija išvis nenutrūks – kameros stebės kiekvieną jaunuolių žingsnį.

Vytautas sako, kad projekto dalyviams mėgins būti ne draugu, bet žmogumi, kurio visi privalo klausyti. „Gal reikės imtis įmonės vadovo vaidmens? – pokštauja jis. – Kaip žinia, įmonių vadovai su savo darbuotojais nebūna patys geriausi draugai. Nors gyvenime, aišku, elgčiausi visiškai kitaip.“

TV3, V. Mikaičio asmeninio archyvo nuotr.

Bendra šio projekto dalyviams skirta pinigų suma yra 30 tūkst. eurų. Žaidimo pradžioje kiekvienas gauna po 3 tūkst. eurų. „Savo pinigus žaidėjai galės leisti kaip nori – maistui, pramogoms, higienos reikmenims, nes gyvendami viloje jie nieko negaus už dyką! Diena iš dienos kiekvieno biudžetas vis mažės, dalyviai kris, o krintantieji savo pinigų likutį turės atiduoti bet kam iš pasiliekančių viloje. Galiausiai žaidimo nugalėtojas laimės visų dalyvių likusią pinigų sumą. „Kokia ji bus – sunku iš anksto nuspėti. Gali būti ir toks atvejis, kad laimėtojui neliks nieko“, – juokiasi Vytautas.

Matęs ir šilto, ir šalto

Projekto vedėjas įsitikinęs, kad jauniems žmonėms noras taupyti ateis pamažu, vis labiau jaučiant pergalės skonį. „Pradžioje, kai atrodys, kad visi turi labai daug pinigų, apie taupymą niekas tikrai negalvos. Aš ir pats pradžioje leisčiau pinigus vakarėliams ar bent jau būčiau jų iniciatorius“, – atvirauja Vytautas ir pataria vilos gyventojams taupyti atsisakant pietų arba vakarienės. Tuomet ne tik sutaupys, bet dar ir numes svorio.

Pats, paklaustas apie taupumą, susimąsto. Galiausiai sako, kad gyvenime yra matęs visko: ir šilto, ir šalto, buvęs ir ganėtinai aukštai, ir  žemai, nakvojęs ir baisiausiuose, ir geriausiuose viešbučiuose. Todėl neišsižada nei ubago lazdos, nei terbos, tačiau jei tuo metu gali sau leisti išlaidauti – pinigų netaupo ir dėl to savęs negraužia. „Manau, kad po daugelio metų tikrai neatsiminsi, kiek išleidai, užtai prisiminsi, kaip gerai laiką kelionėje praleidai“, – įsitikinęs V. Mikaitis.

TV3, V. Mikaičio asmeninio archyvo nuotr.

Kad jo žodžiai skambėtų dar įtikinamiau, pateikia pavyzdį iš savo kelionės po Butaną, kuriame lankėsi su mama ir broliu: „Butanas – viena uždariausių pasaulio šalių. Kelionę galima užsisakyti tik per agentūrą. Be to, už kiekvieną ten praleistą dieną turistas turi mokėti apie 250 eurų mokestį. Laimei, į tą kainą įskaičiuota nakvynė, transportas, maistas ir turai. Žodžiu, kelionė buvo brangi, brolis dėl to labai krimtosi. Kadangi Butane dar nebuvau lankęsis, tai įkalbėjau jį su mama drauge skristi ir dėl nieko nesigailėti.“

Aplankė 136 valstybes

Vytauto jau aplankė 136 pasaulio valstybės. Jei reikėtų įvertinti aplankytus kraštus, egzotiškiausios dėl savo santvarkos būtų Šiaurės Korėja, Turkmėnistanas, Kuba.

„Man visada įdomu leisti laiką Amerikoje. Patiko Ukraina, kol dar galėjome po ją keliauti. Visada žavi Lenkija, kurią daug kas nepelnytai nuvertina“, – vardija šalis favorites kelionių mėgėjas.

Šią žiemą jis pagaliau įgyvendino ir savo seną svajonę. „Galų gale aplankiau Antarktidą. Vienuolika dienų praleidome laive. Tris kartus maitino, dar – užkandžiai. Judėjimo – nulis. Plaukimas pirmyn ir atgal užėmė pusę ekspedicijos laiko, o kitą pusę sudarė išsilaipinimai Antarktidos salose arba pačiame žemyne, pasiplaukiojimai įlankose“, – pasakoja V. Mikaitis. Anot jo, žygių distancijos buvo trumpos ir su daugybe draudimų: nebuvo galima ant sniego dėti daiktų, turėti maisto, sėdėti.

TV3, V. Mikaičio asmeninio archyvo nuotr.

Didelį įspūdį keliautojui paliko kalnai, kaip pats sako, su neįtikėtinai daug sniego. Nesuvokiamo dydžio aisbergai vandenyje, kartais pasirodantys banginiai, besimaudantys pingvinai. Aukščiausia kelionės nata – maudynės Antarktidos vandenyse. „Vanduo žiauriai gėlė, segė kaip bitė!“ – savo sekėjams socialiniuose tinkluose atviravo Vytautas.

Vertina įspūdžius

Ar realybės šou vedėjo gyvenimo tikslas – įkelti koją į visas pasaulio valstybes? Pasak Vytauto, kelionės jam rūpi tik dėl įspūdžių – tikrai ne dėl varnelių žemėlapyje.

„Jei norėčiau, galėčiau šalis, kuriose dar nebuvau, aplankyti per ateinančius metus. Tačiau man patinka grįžti į patikusias vietas. Štai Amerikoje buvau gal 20 kartų! Į kai kurias iš tų šalių negaliu nuvažiuoti dėl vizų, karo ar nestabilios politinės situacijos. Todėl tiesiog laukiu tinkamo momento“, – sako jis.

Kartais prie vyro kelionių prisijungia draugai, kartais – šeima: brolis, mama. „Deja, mano draugė dirba valdiškame darbe, todėl negali palaikyti man kompanijos taip dažnai, kaip norėtų“, – apgailestauja keliautojas.

„Smagiausia kelionė buvo, kai į lėktuvą pavyko klasta įsitempti ir tėvą. Kiekviena kelionė jam kelia didžiulį stresą. Tačiau kartą aš jį tiesiog apgavau: pasakiau, kad skrendame kelioms dienoms prie jūros, o paskui nuskraidinau per Islandiją į Ameriką pas mamą (jie išsiskyrę, daugiau nei 20 metų gyvena atskirai, bet palaiko draugiškus santykius). Kai galiausiai tėtis ekrane pamatė užrašą „Bostonas“, riebiai nusikeikė, atsisėdo ir ilgai tylėjo. Mama irgi nieko nežinojo. Buvo maloniai nustebinta, kai oro uoste pamatė tėvą. Žodžiu, toje kelionėje buvo daug staigmenų“, – juokiasi avantiūristu save vadinantis Vytautas.

Jam pačiam didžiausias siaubas – sėdėti namuose. Dažnai jis skrenda net nepasidomėjęs apie šalį. „Kam? Nuvyksti į vietą ir žiūri, kaip ir kas. Dėl to negaliu kviesti drauge keliauti kitų žmonių – dėl tokio mano požiūrio jie patirtų didelį stresą“, – kvatojasi pašnekovas ir priduria, kad žmonės yra ganėtinai sėslūs, jiems labiau patinka iš anksto suplanuotos kelionės.

Negali išbūti vienoje vietoje

Keliaudamas po pasaulį Vytautas ilgai nebūna vienoje vietoje. „Ilgiausiai vienoje vietoje užsienyje tubūt užsisėdėjau tuomet, kai pagal mainų programą „Erasmus“ mokiausi Suomijoje. Tuomet buvau Lietuvos sporto universiteto ketvirtakursis, studijavau turizmo ir sporto vadybą. Šiaip dvi ar tris dienas pagyvenu vienur ir važiuoju kitur.“

TV3, V. Mikaičio asmeninio archyvo nuotr.

Šou vedėjas prisipažįsta truputį nerimaujantis, kad projektas Pietų Ispanijoje jam pačiam netaptų per dideliu iššūkiu. „Visą mėnesį išbūti vienoje vietoje? Tokia patirtis man dar labai nauja“, – sako jis, bet Ispanijai negaili komplimentų. Vadina ją viena geriausių šalių Europoje: „Ispanija – tobula šalis mėgstantiems gerus orus, geras kainas ir gerą maistą.“

Projektas kaip investicija

Vasara – renginių metas. Vytautas apgailestauja, kad, sutikęs dalyvauti realybės šou „(ne)Viskas įskaičiuota“ turėjo atsisakyti kelių suplanuotų renginių, o tai finansiškai vyrui nebuvo labai naudinga. „Vis dėlto manau, kad šis mano debiutas bus kaip investicija, kuri, žiūrint į ateitį, atsipirks su kaupu. Galbūt, paaukojęs tuos kelis renginius, ateityje jų sulauksiu dvigubai“, – optimistiškai kalbėjo V. Mikaitis, kuris veda privačias šventes, įmonių vakarėlius, sporto renginius.

Kokia buvo renginių vedėjo karjeros pradžia? Pasirodo, viskas prasidėjo dar gimtuosiuose Kėdainiuose. Mokykloje Vytautas vedė šventes, vėliau padėjo jas organizuoti pažįstamiems, draugams. Dar vėliau atsirado sporto renginiai.

„Gerą dešimtmetį, iki pat pandemijos pradžios, dirbau sporto žurnalistu „Basketnews“ agentūroje: rengdavau reportažus, važiuodavau drauge su „Žalgiriu“ į išvykas,“ – dalijasi jis.

Kam dabar taupo uždirbtus pinigus – ar tik kelionėms? Kelionėms, aišku, tektų pirmoji vieta. Antroje vietoje – svajonių automobilis, kurį neseniai įsigijo – teko ilgiau pataupyti.

„Nesu kažin kiek turtų susikrovęs. Mėgstu gyventi taip, kad nuėjus į parduotuvę nereikėtų verkti dėl kažkokio dalyko. Tačiau, jeigu reikėtų, tai ir paverkčiau. Mano gyvenime yra buvę visokių etapų. Todėl žinau, kad nereikia sureikšminti kažkokio pakilimo, nes nukristi galima labai greitai“, – atviravo realybės šou vedėjas.

Paklaustas, ar šiuo metu verkia su didžiąja dalimi Lietuvos žmonių dėl bankų vis keliamų palūkanų, Vytautas ironizuoja: „Verkiu, nes butas, kurį esu pasiėmęs su paskola, vieną dieną ėmė ir pabrango net 50 tūkst. eurų! Dėl to nekeikiu bankų ar valdžios, tik ieškau būdų, kaip tuos pinigus uždirbti!“

TV3, V. Mikaičio asmeninio archyvo nuotr.

Kokia būtų pati mažiausia suma, kurią turėdamas Vytautas ryžtųsi keliauti? Vyras mini studijų laikus, kai buvo nusipirkęs keliolika pigių skrydžio bilietų maždaug už 300 litų, o paskui, skraidydamas iš vieno Europos miesto į kitą, nebeturėjo pinigų maistui, nakvynėms. Tuomet teko nakvoti ir stotyje, ir parke ant suoliuko.

Stengtųsi būti savimi

Ar pats realybės šou „(ne)Viskas įskaičiuota“ vedėjas sutiktų dalyvauti projekte kaip dalyvis? Kaip elgtųsi norėdamas laimėti žiūrovų simpatijas?

„Nežinau… Turbūt stengčiausi būti savimi, nes mėnesį apgaudinėti žiūrovus būtų per daug sudėtinga – vis tiek yla išlįstų iš maišo. Paprastai, kai trūksta miego, maisto ar dar kažko, žmogus greitai parodo savo tikrąjį veidą ar net baisiąją savo versiją“, – juokėsi Vytautas, kadaise pats pildęs anketas ir bandęs prasimušti tarp realybės šou „Kelias į žvaigždes“, „Dangus“ dalyvių. Paklaustas, kodėl nei sykio nepateko, susimąsto: „Turbūt dėl to, kad nieko įdomaus rengėjams nepasiūliau.“

Jam pačiam projekte įdomiausia stebėti tuos, kurie labiausiai erzina. „Tarsi negali į tokį žmogų žiūrėti, nes jis tau nepatinka, bet kažkodėl vis tiek negali atitraukti akių. Tokie žmonės kelia daugiausia emocijų. Jei dalyviai niekuo neišsiskiria, jie atrodo tiesiog nuobodūs, – savo versiją dėstė V. Mikaitis. – Pavyzdžiui, kodėl praeityje populiarios grupės „Take That“ visi nariai buvo tokie skirtingi? Kad kiekvienas rastų savo gerbėją, klausytoją ir žiūrovą. Lygiai taip pat bus ir šiame realybės šou, kuriame kiekvienas dalyvis yra kitoks“, – kalbėjo jis.

Vasara jau suplanuota

Paprašytas išduoti savo vasaros planus, V. Mikaitis mini jau tradicinį, ketvirtus metus jo organizuojamą festivalį „Pravalfestas“. Šįmet festivalis vyks liepos 7–9 d. Prienų rajone, kaimo turizmo sodyboje.

TV3, V. Mikaičio asmeninio archyvo nuotr.

„Pravalfeste“ visada skamba lietuviška muzika, į jį kviečiami ne šių dienų populiariausi atlikėjai, bet tie, kurių dainos buvo populiarios prieš dešimt ar net 20 metų. „Jei namuose rengiate kokį buitinį balių, kokios muzikos klausote? – klausė Vytautas. – Daugelis tikrai dainuoja Ryčio Cicino, Žilvino Žvagulio ar Edmundo Kučinsko dainas. Kur tokių gali pasiklausyti? Nebent kokiam senjorų vakare ar seniūnijos šventėje. Aš siūlau jų klausytis su savo bendraamžiais. Juk jei esi jaunesnis ir klausai 60-mečio atlikėjo, dar nereiškia, kad iš jo šaipaisi. Gal tau paprasčiausiai patinka tūsintis pagal jo dainas?!“ – savo festivalio koncepciją aiškino organizatorius. Anot jo, šią vasarą „Pravalfeste“ dainuos Ž. Žvagulis, Anatolijus iš „Kelio į žvaigždes“, Ligitas Kernagis, Dj Dalgis ir kt.

Po festivalio, žinoma, ateis eilė dar vienai Vytauto kelionei, krepšinio reportažui, renginiui ar, labai tikėtina, kokiai nors smagiai avantiūrai.

GALERIJA

  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
  • V. Mikaitis: neišsižadu nei „ubago“ lazdos, nei prabangaus scenarijaus
TV3, V. Mikaičio asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pppipppieccc

Nu toks bukas pasirodo per tą laidą GALVOK.Bukas kaip byb....ukas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS