Vargonams – virtuozo išbandymas | KaunoDiena.lt

VARGONAMS – VIRTUOZO IŠBANDYMAS

Ką tik rekonstruoti Šv.Mykolo Arkangelo (Įgulos) bažnyčios vargonai netrukus pajaus pasaulyje garsus virtuozo iš Prancūzijos Kurt Lueders pirštus.

XIX a. muzikos ekspertu laikomas K.Lueders – Paryžiaus Šv.Dvasios reformatų bažnyčios vargonininkas, dėstantis ir prestižinėse aukštosiose mokyklose – Sorbonos universitete ir Plaisir konservatorijoje (Prancūzija).

JAV nedideliame Indianos valstijos miestelyje gimęs muzikas vaikystėje studijavo fortepijoną. Paklaustas, kas paskatino groti vargonais, sako, kad jį sužavėjo vargonų garsas.

"Prisimenu, kad pašaukimą vargonuoti pajutau, kai man buvo leista pusę valandos praleisti vienam prie vargonų Saint Meinrads vienuolyne Pietų Indianoje: šioje aplinkoje instrumento garsas ir jausmas, netgi man, kaip pradedančiajam, buvo neužmirštamas", – pasakojo K.Lueders.

Prancūzijoje jis baigė Schola Cantorum ir Sakralinės muzikos institutą bei Sorbonos universitetą. Muzikavimo vargonais subtilumus atlikėjas gilino pas legendinius vargonininkus Maurice Duruflé, Edouard Souberbielle ir André Fleury.

Paprašytas pasidalyti problemomis, su kuriomis susiduria vargonų menas Prancūzijoje, K.Lueders pastebi valstybės dėmesį: "Naujus vargonus beveik visuomet užsako miesto valdžia. Taip yra dėl to, kad Bažnyčia, kuri jau 100 metų yra atskirta nuo valstybės, neturi nei finansų, nei, svarbiausia, valios ar noro užsakyti naujus instrumentus."

Be to, yra mažas, bet gana stiprus vargonų gerbėjų ratas – daugybė vietinių draugijų ir asociacijų, skirtų vargonams, leidžiami trys nacionalinio lygio vargonų žurnalai. "Galima sakyti, kad vargonų ir jų meno balsas yra gana aiškiai girdimas visame Prancūzijos muzikiniame gyvenime. Nežiūrint to, mūsų bažnyčiose nėra vargonininkų darbo vietų, kuriose būtų galima dirbti visu etatu. Todėl visi, įskaitant ir aukščiausio lygio tarptautinės klasės virtuozus, pragyvenimui pirmiausia užsidirba dėstytojaudami", – pasakojo muzikantas.

Į Lietuvą atvyksiantis tarptautinio festivalio, skirto istorinių vargonų Šv.Mykolo Arkangelo bažnyčioje restauracijos pabaigai, proga K.Lueders sako Lietuvos publikai norįs pateikti geriausius iš jam žinomų retai atliekamų kūrinių. "XIX a. prancūzų muzika, žinoma, bus koncerto pagrindas. Man patinka Alexander Guilmant "Morceau de Concert" dėl jo struktūriško aiškumo, puikios temos ir didelės faktūros įvairovės. Tai yra tarptautinio lygio kūrinys, kurį reikėtų žinoti", – pastebėjo maestro, atliksiantis ir savo sukurtas tris bagateles.


K.Lueders koncertas Kauno Šv.Mykolo Arkangelo (Įgulos) bažnyčioje – vasario 22 d. 16 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Saulius1

Tikėkimės kad mūsų vargonai virtuozo nenuvils.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS