Vasaros saulėgrįžos proga Stounhendže susibūrė druidai, pagonys ir tūkstančiai smalsuolių | KaunoDiena.lt

VASAROS SAULĖGRĮŽOS PROGA STOUNHENDŽE SUSIBŪRĖ DRUIDAI, PAGONYS IR TŪKSTANČIAI SMALSUOLIŲ

  • 0

Aplink pietinėje Anglijos lygumoje esantį priešistorinį akmenų ratą naktį į trečiadienį susirinko iš pažiūros keistas druidų, pagonių, hipių, vietos gyventojų ir turistų būrys.

Tam, kad išreikštų savo pagarbą Saulei ar tiesiog pasilinksmintų su gera kompanija, jie praleido naktį Solsberio lygumoje esančiame Stounhendže, o trečiadienį, kuris bus ilgiausia metų diena Šiaurės pusrutulyje, pasitiko tekančią Saulę.

Šios pakilios atmosferos fone trečiadienį netoliese prasideda ir Glastonberio festivalis – vienas didžiausių muzikos renginių pasaulyje. Kai kas teigia, kad ir Stounhendžas, ir Glastonberis yra ant mistinių energetinių Jungtinės Karalystės linijų.

Tūkstančiams žmonių, vykstančių į Stounhendžą už maždaug 128 kilometrų į pietvakarius nuo Londono, visa tai yra daugiau nei tik Eltono Johno (Eltono Džono) pasirodymas Glastonberio festivalyje ar smagus laiko praleidimas.

Šiuolaikiniams druidams, tęsiantiems senovės keltų dvasininkų tradicijas, Stounhendžas yra nepaprastai svarbus ir jie, apsirengę tradiciniais baltais drabužiais, per saulėgrįžą čia atlieka aušros apeigas. Iš esmės visa tai susiję su gyvybės ciklu, mirtimi ir atgimimu.

Šiais metais vasaros saulėgrįža Stounhendže prasidėjo antradienį 19 val. ir tęsėsi iki trečiadienio 8 valandos. Šią vienintelę naktį maldininkams leidžiama būti akmenų rato viduje. Kiti gieda arba groja akustinėmis gitaromis.

Alkoholis, kaip ir garso sistemos, draudžiamas. Leidžiama atsinešti antklodę, bet ne miegmaišius. Taip pat griežtai draudžiama laipioti ant akmenų.

Per pastaruosius dešimtmečius taisyklės buvo sugriežtintos, ypač per COVID-19 pandemiją.

Į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas Stounhendžas, vienas garsiausių pasaulyje priešistorinių paminklų, kaip manoma, yra 5 tūkst. metų senumo. Pats unikalusis akmenų ratas atsirado vėlyvojo neolito laikotarpiu apie 2 500 m. pr. m. e.

Kai kurie akmenys buvo atvežti iš Preselio kalnų pietvakarių Velse, esančių už beveik 240 km, tačiau kitų akmenų kilmė tebėra paslaptis.

Dėl šios vietos reikšmės vyksta aktyvios diskusijos, o kai kurios teorijos atrodo net labai keistos.

Labdaros organizacija „English Heritage“, kuri administruoja šimtus istorinių objektų, pateikia keletą paaiškinimų – Stounhendžas galėjo būti danų karalių karūnavimo vieta, druidų šventykla, kulto centras gydymui arba astronominė stebykla, skirta Saulės užtemimams ir kitiems reiškiniams prognozuoti.

Stounhendžas yra vienas britų kultūros ir istorijos simbolių ir vienas didžiausių šalies turistų traukos centrų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS