Amerikos lietuviai papasakojo: vaikai nori prisiminti tai, ką tėvai norėjo užmiršti | KaunoDiena.lt

AMERIKOS LIETUVIAI PAPASAKOJO: VAIKAI NORI PRISIMINTI TAI, KĄ TĖVAI NORĖJO UŽMIRŠTI

  • 0

Mėgėjiškai sukonstruota dantų gręžimo mašina, senos kremo dėžutės, gausybėje laiškų ir senų dokumentų pasiklydęs profesorius Liudas Mažylis, turintis viltį atrasti dar vieną Nepriklausomybės akto originalą – tokie prisiminimai iškyla du mėnesius Čikagos Lituanistikos tyrimo ir studijų centre praleidusios LRT žurnalistės Rūtos Kupetytės galvoje.

Jungtinėse Amerikos Valstijose ji ne tik narstė lietuviškus archyvus, bet ir pakalbino Amerikos lietuvius, kurių papasakotomis pačiomis įdomiausiomis istorijomis netrukus pasidalins LRT RADIJO eteryje ir portale LRT.lt.

„Kai išgirstu žodį „archyvas“, prieš akis iškyla krūva dokumentų, geriausiu atveju – nuotraukos. Bet iš tiesų Lituanistikos tyrimo ir studijų centras nėra tipinis archyvas. Čia yra daug dalių, pvz., meno archyvas, medicinos archyvas... Ten aš pamačiau net mėgėjiškai sukonstruotą dantų gręžimo mašiną, senų kremų dėžučių. Žinoma, yra ir dokumentų, laiškų, antspaudų...

Čikagoje lankęsis Liudas Mažylis sakė, kad šiame archyve jis tikrai suras dar vieną Nepriklausomybės akto originalą“, – savo įspūdžiais iš kelionės į JAV laidoje „Laba diena, Lietuva“ dalijasi R. Kupetytė. Ji priduria, kad čia dažnai apsilanko ir jaunesnio amžiaus vietos lietuviai, kurie nori sužinoti apie praeitį, kurią jų pačių tėvai paprastai norėdavo užmiršti.

R. Kupetytės asmeninio archyvo nuotr.

Kelis mėnesius bendraudama su vietos lietuviais ji sako išgirdusi tokių skirtingų ir įdomių istorijų, kad jų klausydamasi nejučia išsižiodavo. Išvažiuodama iš Lietuvos žurnalistė pripažįsta galvojusi, kad yra viena šalis Lietuva ir po pasaulį išsisklaidžiusios lietuvių grupelės. Bet ten ji atradusi dar vieną, truputį kitokią Lietuvą.

„Niujorko lietuviai man pasakojo, kad jų tėvai, išvažiavę po karo į JAV, sakė, kad Lietuvos daugiau nebebus, tad reikia sukurti Lietuvą čia, Amerikoje. Iš tikrųjų ten yra sukurta Lietuva su lietuvių kalba, lietuvių tradicijomis, lietuvių maistu, bet žmonės, kurie ten dirba, neretai Lietuvoje gali būti buvę tik vieną kartą, kokiais 1993 m. Jų santykis su Lietuva yra visiškai kitoks, nei mūsų“, – atradimais dalijasi R. Kupetytė.

Įdomiausias Amerikos lietuvių istorijas bus galima išgirsti „Ryto garsų“ laidoje bei perskaityti portale LRT.lt. Pašnekovai, anot R. Kupetytės, bus patys įvairiausi: nuo kirpėjos, dirbančios Čikagos centre, iki lietuviškus patiekalus gaminančios kavinės savininkų.

Visas R. Kupetytės pasakojimas – vaizdo įraše.

 

GALERIJA

  • Amerikos lietuviai papasakojo: vaikai nori prisiminti tai, ką tėvai norėjo užmiršti
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS