Britanijos lietuvių atstovė įvardijo, kas svarbu kovojant su prekyba žmonėmis | KaunoDiena.lt

BRITANIJOS LIETUVIŲ ATSTOVĖ ĮVARDIJO, KAS SVARBU KOVOJANT SU PREKYBA ŽMONĖMIS

Kovojant su prekyba žmonėmis užsienyje, svarbu didinti lietuvių sąmoningumą ir savivertę, kad jie suprastų grėsmes ir nebijotų ieškoti pagalbos, sako lietuvių bendruomenės Didžiojoje Britanijoje vadovė.

„Žmones supažindiname su jų teisėmis, su organizacijomis, kurios gali pasirūpinti, tačiau jie nesikreipia dėl baimės, nenoro kelti problemų kelti sau ir kitiems. Galiu paminėti žemą žmonių savivertę ir sąmoningumą. Vienas iš prevencijos būdų būtų didinti žmonių sąmoningumą čia, Lietuvoje“, – pirmadienį per konferenciją Seime kalbėjo Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Asanavičiūtė.

Pasak jos, galimybes išaiškinti nusikaltimus apsunkina menkas aukų informuotumas ir baimė, kad pranešę apie išnaudojimą, jie gali būti deportuoti ir sugrąžinti į skurdą, nuo kurio bėgo iš tėvynės.

„Tai žmonės iš regionų, socialiai atskirti, jaučiantys didelį nepriteklių, kuriuos labai lengva užverbuoti, įtikinti, išvežti. Tokie žmonės savęs net neidentifikuoja aukomis, bijo kreiptis, nes nemoka kalbos, bijo, kad policija išveš, deportuos atgal į Lietuvą“, – kalbėjo Britanijos lietuvių atstovė.

Organizacija yra įkūrusi psichologinės pagalbos centrą Jungtinėje Karalystėje nukentėjusiems, apgautiems lietuviams. Pasak D.Asanavičiūtės, lietuviai vergiškomis sąlygomis įdarbinam regionuose, vietos policija identifikuoja apie 10 nusikalstamų lietuvių organizacijų, kurios verčiasi prekyba žmonėmis.

„Mes, gyvenantys Londone, niekada nematėme to apraiškų, tačiau toliau nuo Londono, regionuose, tai problema labai aktuali. (...) Lietuviai dirba vergiškomis sąlygomis nutolusiuose nuo Londono regionuose, lietuviškų parduotuvių savininkai mato, kaip autobusiukais atvežami žmonės, išlaipinami, ir atgal išvežami kažkur“, – kalbėjo lietuvių atstovė.

Renginyje dalyvavęs Šv. Mortos grupės įkūrėjas kardinolas Vincent Nichols (Vincentas Nikolsas) pabrėžė, kad pagalbą prekybos žmonėmis aukoms lengviau teikti, kai susivienija religinės ir pasaulietinės organizacijos, nes nepasitikėdami teisėsauga, nukentėjusieji dažnai noriau bendrauja su religinių organizacijų atstovais.

„Tik kartu mes galime įnešti tikrai svarų indėlį mūsų visų gerovei“, – pabrėžė jis.

Jungtinės Karalystės nepriklausomas kovos su šiuolaikine vergove komisaras Kevin Hyland (Kevinas Heilandas) kalbėjo, jog prekeiviai aukas susiranda pasinaudodami jų viltimis apie geresnį gyvenimą.

„Deja, bet ne visi lietuviai, gyvenantys Jungtinėje Karalystėje, laisvai gyvena ir dirba šioje šalyje. Prekyba žmonėmis yra nusikaltimas, kuris naudojasi žmonėmis, kurie atvyksta į mūsų šalį, ieškodami geresnio gyvenimo. Turiu pabrėžti, kad tai nėra imigracijos problema: tai yra rimtas nusikaltimas. Žiaurūs nusikaltėliai išnaudoja žmonių, ieškančių geresnio gyvenimo, viltis“, – kalbėjo komisaras.

Jis ragino suvienyti jėgas ir kovoti su šiuolaikine vergove tiek teisėsaugos, tiek nevyriausybinių organizacijų atstovus, tiek religines bendruomenes.

„Daugelis žmonių nepasitiki valstybės institucijomis, tačiau jie bus labiau linkę kreiptis į religines institucijas. Londone dirbdams turėjau galimybę dirbdamas bendradarbiauti su vienuolėmis ir toks bendradarbiavimas padėjo išgelbėti žmonių gyvybes“, – sakė pareigūnas.

Teisėsaugos duomenimis, Lietuvoje pradedama vis daugiau tyrimų dėl prekybos žmonėmis, o šių nusikaltimų pobūdis keičiasi: anksčiau vyravo merginų išvežimas prostitucijai, dabar labiau paplitęs žmonių veržimas į užsienį vogti ir daryti kitus nusikaltimus. Daugiausia žmonių išvežama į Jungtinę Karalystę ir Vokietiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS