S. Skardžiuvienės viza į Baltarusiją rūpinosi Seimo kanceliarija | KaunoDiena.lt

S. SKARDŽIUVIENĖS VIZA Į BALTARUSIJĄ RŪPINOSI SEIMO KANCELIARIJA

Privačių verslo interesų Baltarusijoje turinčio socialdemokrato Artūro Skardžiaus žmonos ilgalaike viza į Baltarusiją rūpinosi Seimo kanceliarija.

Tai paaiškėjo trečiadienį, A. Skardžiaus šeimos interesus energetikoje analizuojančiai Antikorupcijos komisijai tęsiant liudytojų apklausą.

Komisijos vadovas Vitalijus Gailius sako, kad Seimo kanceliarija neturėtų rūpintis Seimo narių žmonų vizomis į trečiąsias šalis.

„Nemanau, kad Seimo kanceliarija turėtų rūpintis Seimo narių žmonom. Bet čia mano nuomonė. Nemanau, kad Seimo kanceliarija turėtų rūpintis mano ar kito Seimo nario žmonos vizomis į trečiąsias šalis“, - teigė komisijos vadovas.

Jis tikisi, kad situaciją išanalizuos Seimo kanclerė.

V.Gailius prašė į posėdį atvykusio Snieguolės Skardžiuvienės advokato Augustino Vaičiūno pateikti daugiau informacijos apie vizos suteikimo aplinkybes.

Komisijos duomenimis, S. Skardžiuvienei, skirtingai negu kitoms Seimo narių žmonoms, viza buvo parūpinta „per Seimo kanceliariją ir Užsienio reikalų ministeriją“.

A.Vaičiūnas aiškino, kad S. Skardžiuvienė ketino vykti į kaimyninę šalį kartu su vyru Seimo nariu.

„Buvo organizuojamas jos sutuoktinio (A.Skardžiaus - BNS) vizitas į Baltarusiją, į ekonomikos forumą. Buvo ketinimas jai, kaip sutuoktinei, vykti kartu į Baltarusiją, bet ne į tą forumą, o aplankyti Gardiną, kur dabar žmonės važiuoja be vizų. Bet ji negalėjo vykti kartu ir toje kelionėje nedalyvavo“, - kalbėjo advokatas.

Dabar S. Skardžiuvienės viza jau nebegalioja.

Po posėdžio V.Gailius žurnalistams pranešė, kad Seimo Tarptautinių ryšių skyrius yra kreipęsis į Užsienio reikalų ministeriją, kad ši parūpintų ilgalaikę vizą S. Skardžiuvienei.

„O motyvai nurodyti, kad Skardžiui reikia vykti kaip parlamentinės draugystės su Baltarusija grupės pirmininkui į Baltarusiją ir šalia to nurodyti kanceliarijos pareigūnas ir ponia Skardžiuvienė“, - teigė V.Gailius.

Jis negalėjo pasakyti, kodėl S. Skardžiuvienei buvo išduota ilgalaikė viza ir ar ji ja naudojosi.

Atsiuntė advokatą

Seimo socialdemokrato Artūro Skardžiaus šeimos interesus energetikoje analizuojanti Antikorupcijos komisija parlamentaro žmonos nesulaukė ir antrą kartą - vietoje S. Skardžiuvienės į komisijos posėdį vėl atvyko advokatas A. Vaičiūnas.

„Dar jos sveikatos būklė nėra tokia, kuri leistų dalyvauti (komisijos posėdyje - BNS)“, - komisijos nariams trečiadienį teigė S. Skardžiuvienės advokatas.

S. Skardžiuvienė yra saulės elektrinių projektą vysčiusios Baltarusijos įmonės „Investenergostroj“ akcininkė. Įmonei ji paskolino 100 tūkst. eurų.

Advokatas komisijai pranešė, kad įmonė dalį paskolos S. Skardžiuvienei praėjusiais metais jau grąžino. Jo žiniomis, dalį paskolos grąžinti žadama ir šiemet.

R. Nigmetzianovą apklausė viešame posėdyje

Seimo Antikorupcijos komisija, tirianti socialdemokrato Artūro Skardžiaus veiklą ir galimą interesų konfliktą, parlamentaro šeimos verslo bendrasavininkį, Rusijos pilietį Rustemą Nigmetzianovą apklausė viešame posėdyje.

Uždaro posėdžio prašė saulės elektrinių projektą vysčiusios Baltarusijos įmonės „Investenergostroj“ akcininko R. Nigmetzianovo, turinčio nuolatinį leidimą gyventi Lietuvoje, advokatės Eglės Latauskienės atstovė. Tačiau komisija su tuo nesutiko.

Norint apklausti liudytoją uždarame posėdyje, reikalingas Seimo valdybos leidimas, o siekdama greičiau baigti darbą, komisija nutarė jo neprašyti. 

R.Nigmetzianovas komisijai pareiškė norėjęs įsigyti 40 proc. „Investenergostroj“ akcijų, bet planus pakeitė ir apsiribojo 20 proc., nes neturėjo pakankamai lėšų.

„Paprasčiausiai pinigų neužteko visai sumai, todėl po kažkurio laiko teko atsisakyti 20 proc.“, - liudijo jis.

Akcijas R.Nigmetzianovas įsigijo iš A.Skardžiaus šeimos draugo Romualdo Patalavičiaus įmonės „Enga“, kuri 2015 metais buvo įsigijusi 80 proc. įmonės akcijų.

Be to, kaip ir kiti akcininkai, verslininkas „Investenergostroj“ suteikė 100 tūkst. eurų paskolą.

Seimas yra įpareigojęs komisiją ištirti, kokie fiziniai ar juridiniai asmenys valdo įmonę „Investenergostroj“, kuriai paskolą yra suteikusi A. Skardžiaus šeima. Aiškinamasi, ar akcijų vertė atitinka investicijos dydį, kokie šių asmenų ryšiai su A. Skardžiumi. 

Komisijoje anksčiau taip pat paaiškėjo, kad „Investenergostroj“ saulės elektrinių projektą finansavo ir Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ bankas „Belgazprombank“. Politiko šeimos valdoma įmonė gaminamą elektrą brangiai parduoda Baltarusijos valstybiniam koncernui „Belenergo“.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Safyras

Ar politikų giminės ir draugai pasidarė tokie invalidai, kad nesugeba patys pasirūpinti savo darbo ar laisvalaikio reikalais... Labai sveika būtų visiems politikams ir jų artimiesiems pagyventi ir padirbti, kaip paprastas mirtingasis Lietuvoje gyvena, tada ir sprendimai gal greičiau ateitų į galvą, o ne būtų komedijos ištisus metus..

demoniukai

prasmekit Skradziai zeme....

tai

buve komunistiniai veikejai soc...demonu pavidalu smaugia saliir prielaida kad yra rysys su spec u,t,von is seimo ir valdzios lovio....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS