Apie EK rekomendaciją pradėti stojimo į ES derybas su Ukraina ir Moldova: tai – laimėjimas Europai | KaunoDiena.lt

APIE EK REKOMENDACIJĄ PRADĖTI STOJIMO Į ES DERYBAS SU UKRAINA IR MOLDOVA: TAI – LAIMĖJIMAS EUROPAI

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius tvirtina, kad Europos Komisijos (EK) rekomendacija Ukrainai ir Moldovai pradėti stojimo į Europos Sąjunga (ES) derybas padės judėti saugesnės ir labiau integruotos Europos link. Jis džiaugėsi, kad šiuo klausimu pavyko pajudėti į priekį.

„Komisija neabejoja, kad Moldova ir Ukraina labai sparčiai įgyvendino reikalingas reformas. Kandidačių statuso suteikimas buvo su tam tikromis sąlygomis, reikalingomis reformomis įgyvendinti, kurias abi šalys sugebėjo įgyvendinti ir kandidatės statusą jos gavo per rekordiškai trumpą laiką“, – Eltai teigė V. Sinkevičius.

„Mes puikiai suprantame, kad tai yra laimėjimas ne tik Moldovai ir Ukrainai, bet laimėjimas ir Europai. Su šiomis rekomendacijomis Tarybai judame į priekį link saugesnės Europos, labiau integruotos Europos, Europos kurią vienija teisės viršenybės principas, žmogaus teisės ir laisvės, fundamentalūs principai. Džiaugiuosi, kad judame pagaliau į priekį“, – tvirtino jis.

Procesas nebus greitas

Visgi V. Sinkevičius pažymėjo, kad stojimo į ES procesas nebus greitas ir istoriškai nuo prašymo įteikimo iki tapimo oficialia Sąjungos nare, valstybėms trukdavo apie 9 metus. Anot jo, jeigu Europos Vadovų Taryba (EVT) patvirtins EK rekomendaciją, prasidės oficialios, ilgai truksiančios derybos, kurių metu Ukrainos ir Moldovos lauks didelis darbas.

„Tiek Moldova, tiek Ukraina turės atidaryti ir uždaryti šešiose plačiose kategorijose vadinamuosius 35 skirsnius, kiekvienas iš jų itin svarbus ir kiekviename iš jų reikės pasiekti 5 balų įvertinimą iš 5 galimų, tą turės patvirtinti ES institucijos ir lauks didelė dalis darbo“, – sakė EK narys.

Mes puikiai suprantame, kad tai yra laimėjimas ne tik Moldovai ir Ukrainai, bet laimėjimas ir Europai.

„Džiaugiuosi, kad nepaisant sunkumų, karo Ukrainoje, kuris veikia ir Moldovą, šios šalys jau dabar geba įgyvendinti reformas, tai matau ir mano skirsnyje, kalbant apie aplinkosaugą“, – akcentavo jis.

Nemato priežasčių blokuoti derybų pradžią

Šią savaitę pasigirdus kalboms, kad Vengrija EVT gali blokuoti galimą Ukrainos ir Moldovos stojimo į ES derybų pradžią, eurokomisaras to nenorėjo komentuoti. Tačiau jis tikino nematąs priežasčių ES narėms blokuoti derybas.

„Nenorėčiau spekuliuoti kaip elgsis šalys narės Taryboje. Komisijoje priėmėme vieningą sprendimą. (...) Aš nematau priežasčių Tarybos šalims narėms blokuoti galimą pradžią derybų“, – aiškino V. Sinkevičius.

ELTA primena, kad EK rekomenduoja pradėti Ukrainos stojimo į ES derybas, nepaisant jos kovos su korupcija trūkumų ir būtinybės toliau riboti oligarchų įtaką.

Briuselis taip pat rekomenduoja pradėti narystės derybas su Moldova, Sakartvelui suteikti kandidatės statusą.

G. Nausėda: EK sprendimas dėl Ukrainos ir Moldovos narystės derybų yra toks, kokio tikimės

EK rekomendavus pradėti oficialias derybas dėl Ukrainos ir Moldovos narystės ES, prezidentas Gitanas Nausėda sako, jog tai yra sprendimas, kokio Lietuva ir tikėjosi.

Taip, tam tikros išlygos reiškia, kad ne visi namų darbai dar padaryti, bet tai tikrai nėra tokios išlygos, kurios tą procesą padarytų neįmanomu.

Šalies vadovas taip pat vylėsi, kad dėl to pavyks įtikinti skeptiškiau nusiteikusius lyderius.

„Sprendimai yra tokie, kokių mes tikimės, tai yra, kad Ukrainai ir Moldovai būtų suteikta galimybė pradėti derybas dėl narystės, Sakartvelui buvo suteiktas kandidatės statusas“, – žurnalistams Panevėžyje trečiadienį sakė G. Nausėda.

EK pagyrė Ukrainą, sakydama, kad šalies vyriausybė „pademonstravo nepaprastą institucinę stiprybę, ryžtą ir gebėjimą veikti“. Tačiau Komisija teigė, kad derybos turėtų prasidėti tik tada, kai bus išspręstos korupcijos, lobizmo problemos ir priimtas įstatymas dėl tautinių mažumų.

„Taip, tam tikros išlygos reiškia, kad ne visi namų darbai dar padaryti, bet tai tikrai nėra tokios išlygos, kurios tą procesą padarytų neįmanomu, – teigė G. Nausėda. – Šiandien, pripažinkime, laiko faktorius taip pat yra labai svarbus, ypatingai Ukrainai, kuri kovoja dėl savo laisvės ir kuriai tokie teigiami postūmiai nepaprastai sustiprina jos dvasią, jos norą kovoti toliau ir priešintis okupantui.“

Pasak prezidento, ši rekomendacija yra „gera bazė, solidus pagrindas“ deryboms Europos Vadovų Taryboje gruodį.

„Tikiuosi, kad šalys, nuoširdžiai ir nuosekliai remiančios spartesnį Rytų Partnerystės šalių artėjimą prie Europos Sąjungos, tikrai įtikins tas valstybes, kurios galbūt vis dar turi tam tikro skepsio“, – sakė jis.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė: šios žinios laukta dešimtmetį

Europos reikalų komiteto pirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sako, kad šios žinios laukta dešimtmetį, ir šią dieną įvardija kaip istorinę.

„Šiandien diena, kurios labai laukiau – Europos Komisija, įvertinusi Ukrainos ir Moldovos pažangą, teikia rekomendaciją pradėti derybas dėl narystės Europos Sąjungoje. Tai yra tai, ką kartojome savo Seimo rezoliucijose, tarptautiniuose susitikimuose – pradėti derybas dar šiais metais, (...) Tai yra istorinė diena, pralaužianti ledus tolimesnei ES plėtrai. Tai yra tai, ko visi norėjom prieš 10 metų stovėdami Euromaidane“, – trečiadienį savo „Facebook“ paskyroje rašė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Tai yra istorinė diena, pralaužianti ledus tolimesnei ES plėtrai.

Politikė taip pat pažymėjo, kad sėkmingą derybų pradžią lems tai, ar neatsiras norinčių ją boikotuoti valstybių.

„Dabar pagrindinis sprendimas – Europos Vadovų Taryboje gruodžio viduryje“, – pridūrė ji.

Konservatorės teigimu, nors iki narystės šių šalių dar laukia ilgas kelias, tiek su Rusija kariaujanti Ukraina, tiek Moldova įrodė esančios vertos vadintis ES narėmis. Anot jos, rekomendacija pradėti derybas dėl narystės tik dar kartą režimui įrodo, kad šios šalys priklauso Europai ir turi patikimus sąjungininkus.

„Ukraina nuo birželio mėn. ir pastarosiomis savaitėmis priėmė svarbius sprendimus dėl Konstitucinio Teismo teisėjų skyrimo, grąžintas pajamų deklaravimo reikalavimas, patvirtintas tautinių mažumų įstatymas, tačiau dar reikia ryžtingesnių žingsnių toliau stiprinant kovos su korupcija institucijas. Abiejų šalių dar laukia netrumpas kelias iki jos taps Europos Sąjungos narėmis, joms reikės visokeriopos pagalbos būsimų derybų laiku, perimant ES teisę, taip pat stiprinant Europos reikalų komiteto vaidmenį“, – sakė ji, pažymėdama, kad Ukrainą ir Moldovą šiame kelyje Lietuva palaikys, kiek reikės.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Koks

Laimėjimas? Q

Kauniete

Jiem neidomu ka priims Visi scwabinei i europa žopa o laimės sau algas pasikelsTas ligotas nuosėda tik ukrais rupinasi o tai nuosėda didelė rizika tau tas šūdo malimas rizikuoji žmoga

GERAI BŪTŲ

Kad mūsų kvaili propagandistai paaiškintu konkrečiai - kokia čia "laimė" Europai jeigu priims į ES vienus kariaujančius, o kitus ubagus...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS