Apie neskaidrius „Litexpo“ pirkimus: A. Armonaitė pakišinėja G. Landsbergį ir premjerę | KaunoDiena.lt

APIE NESKAIDRIUS „LITEXPO“ PIRKIMUS: A. ARMONAITĖ PAKIŠINĖJA G. LANDSBERGĮ IR PREMJERĘ

  • 9

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) ragina Vyriausybę prisiimti atsakomybę dėl neskaidrių „Litexpo“ pirkimų, pasak jų, valstybei padarytų nuostolių. Socialdemokratai atkreipia dėmesį, kad nepaisant Laisvės partijos pirmininkės Aušrinės Armonaitės pasiteisinimų dėl „Litexpo“ pirkimų, Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) išvados, kuriose įsigijimai pripažinti neteisėtais, adresuotos būtent šios politikės vadovaujamai Ekonomikos ir inovacijų ministerijai.

„Prekių ir paslaugų pirkimo iš pasirinktų ar pažįstamų verslų negalima pateisinti sakant, kad Vyriausybė vėlavo priimti sprendimus arba kad viena ministerija nežinojo, ką daro kita ministerija. A. Armonaitei pavaldus „Litexpo“ dėl chaoso netgi kaltina NATO. Ausys linksta girdint tokius, atsiprašant, pasiteisinimus“, – pranešime spaudai teigia Seimo narys Gintautas Paluckas.

Politikas akcentuoja, kad kažkas iš Ministrų kabineto dėl „Litexpo“ pirkimų turėtų prisiimti atsakomybę.

„Kažkas turi prisiimti atsakomybę dėl valstybei padarytų nuostolių – juk neteisėtų pirkimų vertė yra daugiau nei 7 mln. eurų. Jei ne ministrai, tai Vyriausybės vadovė. Susidaro įspūdis, kad A. Armonaitė bando pabėgti nuo atsakomybės „pakišinėdama“ visus kitus – Užsienio reikalų ministerijos vadovą G. Landsbergį ir Vyriausybės vadovę Ingridą Šimonytę“, – sako G. Paluckas.

Tuo metu socialdemokratas Kęstutis Vilkauskas akcentuoja VPT išvadą, kad Vyriausybės veikla negali būti prilyginta nenuspėjamiems įvykiams, kurie keistų įprastines viešųjų pirkimų procedūrų taikymo sąlygas.

„Litexpo“ žodžiais, „iki paskutinių pasiruošimo dienų“ buvo neaiškūs reikalavimai, I. Šimonytės sudarytos darbo grupės sprendimai vėlavo, Užsienio reikalų ministerijos nurodymai ir terminai buvo neprognozuojami ir pan. Dėl to neva ir nuspręsta prekes bei paslaugas pirkti skubos tvarka iš pasirinktų verslų. Bet chaosas Vyriausybėje nėra stichinė nelaimė ar avarija. Skubius pirkimus galėtų pateisinti nebent tokios nelaimės kaip žemės drebėjimai ar potvyniai“, – komentuoja K. Vilkauskas.

Socialdemokratams atrodo neįprasta ir Gabrieliaus Landsbergio tyla, kai jam pavaldžiai ministerijai verčiama kaltė dėl neteisėtų skubių pirkimų iš pasirinktų verslo subjektų.

„Gal abi ministerijos, premjerei tylomis pritariant, yra suinteresuotos, kad atsakomybės klausimas paskęstų miglose. Jie nevengia ir tiesiog įžūliai meluoti“, – svarsto K. Vilkauskas.

ELTA primena, kad „Litexpo“ vykdytus Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO) šalių vadovų susitikimo renginiui skirtus pirkimus įvertinusi VPT pranešė nustačiusi pažeidimų.

„Tarnyba, įvertinusi visus gautus dokumentus, paaiškinimus, pirkimus sąlygojusias aplinkybes, parengė šių pirkimų vertinimo išvadas. Vertinimo išvadose tarnyba nekvestionuoja NATO renginio svarbos, ir to, kad perkančioji organizacija buvo įpareigota vykdyti Vyriausybės nustatytas užduotis, tačiau perkančiosios organizacijos nurodytos aplinkybės neatitinka nenumatytų įvykių kategorijos, todėl ji pirkimus vykdydama neskelbiamų derybų būdu, pažeidė Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintus lygiateisiškumo ir skaidrumo principus“, – nurodė VPT.

VPT iš viso įvertino aštuonis pirkimus, kurių bendra vertė siekė daugiau negu 7 mln. eurų.

Seimo Antikorupcijos komisija gegužę paskelbė pradėjusi rinkti informaciją iš atsakingų institucijų apie tai, kaip „Litexpo“ organizuojant viešuosius pirkimus ruošiantis NATO viršūnių susitikimui sekėsi eliminuoti korupcines rizikas bei kokias korupcijos prevencijos priemones valstybės įmonė taikė.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Anonimas

nejau pradejo skesti durniu laivas ?

Klausimelis

Ar juos prades sodinti?

Neber kantrybes

Kada bus atstatydinta si … “vyriausybe”???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS