Atleidžiama J. Petrauskienė rėžė: Lietuvoje – 6 tūkst. pedagogų perteklius | KaunoDiena.lt

ATLEIDŽIAMA J. PETRAUSKIENĖ RĖŽĖ: LIETUVOJE – 6 TŪKST. PEDAGOGŲ PERTEKLIUS

Lietuvoje yra daugiau nei 6 tūkst. pedagogų perteklius, atsakydama į interpeliacijos klausimus pareiškė atleidžiama švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

„Bendriausiu mastu Lietuvoje turime didelį pedagogų perteklių – šiuo metu vertinama, kad jis gali būti daugiau nei 6 000“, – rašoma ministrės įregistruotuose atsakymuose.

Pasak jos, šis perteklius yra netolygus tiek atskiruose Lietuvos regionuose, tiek pedagoginės specializacijose, tiek amžiaus grupėse, todėl kai kur mokytojų trūksta jau dabar, o kitose vietovėse ar srityse jų trūkumas nenumatomas.

Ministrės cituojamais Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro duomenimis, pedagoginių valandų perteklius fiksuojamas Vilniaus, Kauno miestų savivaldybės, Marijampolės, Trakų, Mažeikių, Skuodo rajonuose. Tai rodo mokytojų trūkumą šiuose regionuose.

Tuo tarpu dalyje regionų – Alytuje, Klaipėdoje ar Vilkaviškyje ir kituose – mokytojų yra per daug

Bendriausiu mastu Lietuvoje turime didelį pedagogų perteklių – šiuo metu vertinama, kad jis gali būti daugiau nei 6 000.

Pasak ministrės, remiantis prognozėmis, 2021 metais šalies mokyklose trūks atskirų dalykų mokytojų, pavyzdžiui, matematikos, lietuvių kalbos, pradinių klasių, užsienio kalbos mokytojų.

Tačiau atskirų pedagoginių specializacijų rinkoje bus per daug, pavyzdžiui, ikimokyklinio ugdymo, socialinių pedagogų ar priešmokyklinio ugdymo pedagogų, teigia J. Petrauskienė.

Visgi jai neteks atsakyti į interpeliacijos klausimus Seime, nes premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį paskelbė ministrę pakeisiantis.

Nepasitikėjimą ministre inicijavusi opozicija J. Petrauskienės taip pat klausė apie aukštojo mokslo pertvarką, švietimo finansavimą, rugsėjį įvestą etatinį mokytojų apmokėjimo modelį, pedagogo profesijos prestižą, vyro Evaldo Petrausko verslus.

Dėl galimo J. Petrauskienės interesų konflikto tyrimą baigia Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

Ji nuo rugsėjo aiškinasi ministrės sutuoktinio įmonių laimimų pirkimų Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) pavaldžiose įstaigose aplinkybes.

J. Petrauskienė interpeliacijos atsakymuose pabrėžė, kad sutuoktinio sandorių deklaruoti yra neprivaloma. Ji taip pat tikina nežinojusi, kad E. Petrausko verslas laimi pirkimus ministerijai pavaldžiose įstaigose.

Ministrės vyro bendrovė „Ecotour“ biudžetinių įstaigų viešuosiuose pirkimuose dalyvauja nuo 2012-ųjų, viešai duomenys skelbiami nuo 2015-ųjų. 2015–2017 metais įmonė yra laimėjusi daugiau nei dešimt pirkimų, jų bendra vertė – apie 100 tūkst. eurų. Dalį šių pirkimų bendrovė laimėjo ŠMM pavaldžiose įstaigose jau vadovaujant J. Petrauskienei.

Etikos sargams jau pradėjus tyrimą J. Petrauskienė deklaravo, kad jos sutuoktinis turi akcijų ir įmonėje „Betonus“.

Pasak ministrės, ši įmonė įsteigta dar sausį, tačiau šeimoje tai nebuvo aptariama dėl jos užimtumo.

„Aš negalėjau žinoti ir nežinojau apie pavaldžių įstaigų vykdomus viešuosius pirkimus ir apie jų laimėtojus“, – kalbėjo J. Petrauskienė.

„Dėl šių aplinkybių esu įsitikinusi, kad aptariamoje situacijoje interesų konflikto nebuvo, tai yra aš nepriėmiau, taip pat ir nedalyvavau priimant sprendimus, susijusius su privačiu interesu, ir prievolės vengti  interesų konflikto ir pareigos nusišalinti nepažeidžiau“, – pridūrė ji.

Etikos sargai sprendimą dėl J. Petrauskienės skelbs trečiadienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (29)

Anonimas

Perteklius tai seime ,nes jie tokie visi arogantiski ,kad pamirso kas juos renka.

Archimedas

Lietuvoje 16 000 valdininku perteklius

išvada

Puikus įrodymas, kad moterys- niekam tikusios vadovės. Nėra ko lįsti joms į valdžią. Nebent dykinėjančioms senmergėms.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS