B. Komorowskis didžiuojasi savo lietuviška kilme | KaunoDiena.lt

B. KOMOROWSKIS DIDŽIUOJASI SAVO LIETUVIŠKA KILME

  • 3

Kadenciją baigęs Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis (Bronislavas Komorovskis) sako, jog didžiuojasi savo lietuviška kilme ir tikisi, jog lenkų istoriniai ryšiai su Lietuva padės abiems tautos suartėti ir šiandien.

„Visada stengiausi pabrėžti, kad didžiuojuosi, kad mano šeima yra iš čia, iš Lietuvos, iš Lietuvos ir Latvijos pasienio ir visada stengiausi tai išnaudoti, kad galima būtų kurti įsitikinimą ir Lenkijoje, ir Lietuvoje, kad ilgus amžius lenkų, taip pat ir mano šeimos, buvimas Lietuvoje gali būti proga lietuviams ir lenkams suartėti šiandien“, - BNS trečiadienį sakė kadenciją baigęs Lenkijos prezidentas.

„Man Lietuva turi savo nuolatinę vietą mano širdyje“, - pridūrė B.Komorowskis.

Antradienį jis viešėjo savo tėvų gimtinėje Rokiškyje, kur jam buvo suteiktas Rokiškio garbės piliečio vardas. Jis BNS priminė, kad ir daugiau Lenkijos vadovų turėjo ryšių su Lietuva: Vilniuje gyvenęs maršalas Juzefas Pilsudskis, taip pat ir tarpukario Lenkijos prezidentas Gabrielius Narutovičius, kurio šeima kilusi iš Telšių, o brolis Lietuvos piliečiu tapęs Stanislovas Narutavičius buvo Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras 1918-aisiais.

„Mano šeima taip pat buvo tokia „tarp Lenkijos ir Lietuvos“, lenkiška šeima, bet kai kurie rinkosi lietuviškumą. Pavyzdžiui, Mykolas Romeris – tai mano prosenelės brolis, jis tapo lietuviško universiteto Kaune rektoriumi. Todėl tie artimi lenkų-lietuvių ryšiai, kuriuos paveldėjome, man visada yra kaip įsipareigojimas“, - kalbėjo jis.

Prezidentas taip pat sakė visada sieksiantis pasitaikius progai aplankyti Lietuvą, tačiau grįžti į tėvoniją gyventi neketina.

„Neįsivaizduoju galutinio, visiško grįžimo į Lietuvą, tačiau visada labai noriai grįšiu pasitaikius kiekvienai progai. Šiandien čia esu su savo sūnumi, labai norėčiau, kad tai būtų kažkas daugiau nei tik sentimentas Lietuvai, kad tai išliktų mūsų šeimoje, kad pasitarnautų lietuvių ir lenkų bendradarbiavimui ir šiandien“, - sakė B.Komorowskis.

B. Komorowskio tėvai Zygmuntas Leonas Komorowskis ir motina Jadwiga Komorowska yra kilę iš Aukštaitijos. 2005 metais Varšuvoje išleistoje politiko knygoje „Dešine puse. Gyvenimas, politika, anekdotas“ („Prawą strona. Zycie, polityka, anegdota“) yra nuotrauka, kurioje pavaizduotas B. Komorowskio senelis Juliuszas Komorowskis (Julius Komorovskis), sėdintis Rokiškio rajone buvusio Kovališkio dvaro terasoje.

B.Komorowskiui antradienį Rokiškyje įteiktos garbės piliečio vardo regalijos, jis taip pat dalyvavo parodos Rokiškio muziejuje su jo dovanotais eksponatais atidaryme. Kadenciją baigęs Lenkijos vadovas trečiadienį taip pat susitiko bei aptarė politines ir ekonomines aktualijas su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite, premjeru Algirdu Butkevičiumi.

B.Komorowskis Lenkijos prezidento pareigas ėjo 2010-2015 metais,  jis pralaimėjo šiemet vykusius prezidento rinkimus opozicijos kandidatui Andrzejui Dudai (Andžejui Dudai).

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

YES

Pagrindinis kiršintojas yra TOMAŠEVSKIS. Tas puslenkis yra Putino garbintojas, bet Lenkijos lenkams jis yra vistiek lenkas. Tomaševskis taptų normaliu ir požiūris pasikeistų. Čia kaip Paksienė su ta Merkinės piramide -L)))

mizantropas

su lenkais mes bendradarbiaujame ir, matyt, taip bus ateityje, vien dėl karinės ruskių grėsmės, taip pat yra geri santykiai kitose srityse, bet viską gadina koloradinis tomaševskis, todėl, manau, reikia sudaryti lenkams ir ruskiams Lietuvoje tokias sąlygas, kokios yra kitose valstybėse, t.y. panaikinti apie 70 proc. privilegijų. Tegu gyvena, kaip ir visur pasaulyje. Štai ir viskas. Tegul dėkoja savo puspročiui vadui koloradinės kilmės lenkiškam išsigimėliui tomaševskiui.

dr. Jonas Ramanauskas

Suprantamas lenku noras suarteti su Lietuva. Zeligovskis ta ir dare, uzgrobe lietuviskas etnines zemes, kas kuo glaudziau suarteti! O pagal Oskara Milasiu yra taip, jei Lietuva nori islikti VALSTYBE, tai pirmiausiai ka reikia daryti: NESUSIDETI SU LENKAIS!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS