Britanijos lietuviui įteiktas Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medalis | KaunoDiena.lt

BRITANIJOS LIETUVIUI ĮTEIKTAS LIETUVOS KARIUOMENĖS KŪRĖJŲ SAVANORIŲ MEDALIS

  • 3

Jungtinėje Karalystėje, Derbyje, gyvenančiam 91 metų Tėvynės apsaugos rinktinės kariui eiliniui Antanui Thomsonui (Tirevičiui) įteiktas Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medalis.

Šiuo krašto apsaugos sistemos lygmens pasižymėjimo ženklu A. Thomsonas  apdovanotas, pažymint jo rezistencinę veiklą, dalyvavimą Sedos kautynėse prieš Raudonosios Armijos dalinius 1944 metais, penktadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Medalį A. Thomsonui jo namuose Derbyje įteikė Lietuvos gynybos atašė Jungtinėje Karalystėje pulkininkas Vidmantas Raklevičius.

Priimdamas medalį ir atsidėkodamas už apdovanojimą ponas A. Thompson paprašė V. Raklevičių perduoti Lietuvos ambasadoriui Jungtinėje Karalystėje Lietuvos valstybinę vėliavą, kurią jis vasario 16-ąją nešdavo į Derbio rotušę ir kartu su kitais tautiečiais bei vietos britais švęsdavo Lietuvos nepriklausomybės dieną. Pasak lietuvio, tai buvo daroma 50 metų, todėl jam ši vėliava yra labai brangi.

Į Laisvės kovas tuometinis A. Tirevičius įsitraukė būdamas 17 metų. Jo tėvas ir broliai buvo partizanai, jiems atminti Alsėdžiuose, Plungės rajone, pastatytas paminklas, jo motina ir tėvas buvo ištremti.

Po nesėkmingų Sedos kautynių A. Thomsonui teko pasitraukti iš Lietuvos. Dėl pokario situacijos ir persekiojimų jo šeimos narių atžvilgiu net ir gyvenant Anglijoje, vyrui teko pasikeiti pavardę iš Tirevičiaus į Thomson.

Jis iki šiol yra Lietuvos pilietis, taip pat turi ir Jungtinės Karalystės pilietybę.

2001 metais Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras suteikė A. Thomson (Tirevičiui) kario savanorio statusą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Draugas.

Jai tu lietuvis lik lietuviu o keist pavarde.tik patriotai myli savo sali .o kiti bega.medalis uz ka.......

?

O ką sovietai - išvaduotojai?

Centas

Tur but bego isikibes i Adamkaviciaus( to kur nusavino) arklio uodega isikibes.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS