D. Grybauskaitė: ES turėtų labiau saugoti išorines savo sienas | KaunoDiena.lt

D. GRYBAUSKAITĖ: ES TURĖTŲ LABIAU SAUGOTI IŠORINES SAVO SIENAS

Europos Sąjunga (ES) turėtų daugiau lėšų skirti savo išorinių sienų apsaugai, pabėgėlių maitinimui bei daugiausia migrantų sulaukiančių šalių paramai, sako Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji priduria, kad dėl vėluojančių Lietuvos veiksmų šaliai gali būti pritaikytos baudos.

Kaip interviu LRT RADIJUI teigia šalies vadovė, naktį posėdžiavusioje Europos vadovų taryboje pagaliau pradėta kalbėti apie pabėgėlių krizės priežastis.

„Būtina imtis labai rimtų priemonių, kurios darytų įtaką ne tik srautų valdymui pačioje ES, bet ir tiesiogiai veiktų tas priežastis, dėl ko kyla tokie didžiuliai srautai. Europa turi pradėti realiai saugoti savo išorinę sieną. Readmisijos (grąžinimo) procedūros taip pat turės būti dar kartą pagilintos“, – tvirtina D. Grybauskaitė.

Anot jos, visos šalys, tarp kurių yra ir Lietuva, įsipareigoja finansuoti Jungtinių Tautų (JT) programą, kad žmonės, kurie šiuo metu gyvena skurdžiose teritorijose, neturėtų priežasties vykti iš šalies.

„Taip pat bus skiriamas skubios pagalbos fondas Afrikai – beveik 2 mlrd. eurų. Lietuvai aktualu tai, kad Europos Komisija pradėjo pažeidimų procedūrą dėl 19 šalių, tarp kurių yra ir Lietuva, nes į nacionalinę teisę vėluojame perkelti europines direktyvas dėl bendro prieglobsčio taisyklių taikymo. Pas mus kaip tik šis įstatymas pateko į Seimą. Šalis turi du mėnesius, o paskui gali būti taikomos baudos“, – LRT RADIJUI sako D. Grybauskaitė.

Jos teigimu, apie privalomą migrantų kvotų sistemą, kuriai priešinasi kai kurios šalys, kalbėta nebuvo. Šis klausimas paliktas vidaus reikalų ministrams.

Visas interviu su šalies vadove skambės 17 val. LRT RADIJO laidoje „60 minučių“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Petras

tai kas tas sienas saugo kad ,kas nori ten eina ,,,apsitverkit nors elektriniu piemeniu,,, gali suprasti mūsų saugumą ir vot, ir euro sąjunga.....

xxx

taip reikia saugoti sienas europa.pabegeliai yra pavojus nemaandagus puola europa. baisu is afrikos ir kiti.

nereikia

nereikia jaudintis turniskes juk saugo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS