D. Grybauskaitė: Lietuva tikisi toliau stiprinti bendradarbiavimą su Kinija | KaunoDiena.lt

D. GRYBAUSKAITĖ: LIETUVA TIKISI TOLIAU STIPRINTI BENDRADARBIAVIMĄ SU KINIJA

Lietuvai labai malonu priimti kvietimą dalyvauti Tarptautinėje Kinijos importo parodoje (China International Import Expo, CIIE), nes šalis mato didelį abiejų valstybių ir tautų bendradarbiavimo potencialą, kuris naudingas abiem pusėms, interviu Kinijos naujienų agentūrai „Xinhua“ teigė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pasak prezidentės, Kinija šiuo metu yra didžiausia Lietuvos ekonominė partnerė Azijoje, ir dvišalės prekybos apimtys toliau sparčiai auga. O Kinijos rinkos potencialas - milžiniškas, pridūrė D. Grybauskaitė.

Šalies vadovės teigimu, parodoje įsikursiantys Lietuvos paviljonai sieks Kinijos verslą ir gyventojus geriau supažindinti tiek su pačia Lietuva, tiek su lietuviškais produktais.

Kinijos vartotojams vis labiau domintis aukštos kokybės europietiškais produktais, Lietuva augančiai pasiūlai patenkinti gali pasiūlyti sūrio ir pieno produktų, natūralaus mineralinio vandens, alaus, kokybiškų baldų ir kitų prekių, teigė D. Grybauskaitė.

Be to, prezidentė pridūrė, kad Lietuvą, kaip pažangią skirtingų mokslo sričių atstovę, domina dvišalis bendradarbiavimas mokslo ir naujausių technologijų srityse.

„Lietuvos lazerių gamintojai jau įsitvirtinę Kinijoje: 12 proc. Lietuvos lazerių eksporto sudaro eksportas į Kiniją. Lietuva tapo Europos finansinių technologijų centru ir pasaulio verslui gali tapti vartais į Europos bankininkystės ir mokėjimų sektorius“, - vardijo šalies vadovė.

Lietuva - aktyvi Europos Sąjungos narė ir yra pasirengusi prisidėti skatinant ES ir Kinijos bendradarbiavimą.

Be kita ko, Lietuva Pekinui gali pasiūlyti bendradarbiauti biotechnologijų, informacinių ir ryšių technologijų bei logistikos srityse. Kalbėdama apie pastarąją, D. Grybauskaitė pabrėžė, kad Lietuvos prioritetas - tapti transporto ir logistikos grandinės, užtikrinančios krovinių srautų judėjimą tarp Kinijos ir Europos, sudedamąja dalimi.

Prezidentė pareiškė viltį, kad CIIE suteiks naują platformą bendradarbiauti šiose srityse.

Kalbėdama apie platesnį kontekstą, D. Grybauskaitė pabrėžė, kad Lietuva tvirtai palaiko Europos Sąjungos prekybos ryšius ir susitarimus su Azijos šalimis bei pasisako už taikomų prekybos apribojimų švelninimą.

Prezidentė atkreipė dėmesį, kad kelis dešimtmečius pasaulinio augimo varikliu buvusiai tarptautinei prekybai šiuo metu kelia grėsmę izoliacionistinės ir protekcionistinės tendencijos.

„Todėl tiek Europos Sąjungai, tiek Kinijai gali būti labai naudinga tiesti tiltus, bendradarbiauti siekiant bendrų tikslų, tarp jų - taisyklėmis pagrįstos prekybos sistemos, kurios centre - Pasaulio prekybos organizacija, stiprinimo“, - sakė šalies vadovė.

Be to, pasak prezidentės, ES ir Kinijos, kaip pasaulio galybių indėlis itin svarbus sprendžiant tokius šių dienų iššūkius kaip klimato kaita ir kova su terorizmu.

„Lietuva - aktyvi Europos Sąjungos narė ir yra pasirengusi prisidėti skatinant ES ir Kinijos bendradarbiavimą“, - pridūrė prezidentė.

CIIE vyks Šanchajuje lapkričio 5-10 dienomis.

D. Grybauskaitė Kinijos prezidento Xi Jinpingo ir šios šalies vyriausybės kvietimu darbo vizito į Šanchajų vyksta lapkričio 2 d.

Numatytame Lietuvos ir Kinijos vadovų susitikime valstybių prezidentai aptars dvišalius ryšius, naujas eksporto galimybes Lietuvos gamintojams Kinijos rinkoje. Daug dėmesio bus skirta Kinijos ir Europos Sąjungos bendradarbiavimui, klimato kaitos ir globalios prekybos klausimams.

Prezidentė taip pat atidarys vieną iš trijų pagrindinių parodos forumų - „Prekybos ir investicijų“ forumą ir sakys kalbą specialiai finansinių technologijų plėtrai skirtame renginyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Alis Petkus...

reikia laikytis taktiškai, neįžeidinėti galingųjų... kitaip liksi prie suskilusios geldos...

Anonimas

Ką jūs paistot nesąmones,visos šalys važiuoja o kodėl mūsų šalis negali ten dalyvauti.Nustokit skalambinti apie Grybauskaitę,ji yra taktiška,rami ir išsilavinusi asmenybė.O jos asmeninis gyvenimas tuo labiau jūms turėtų nerūpėti.Kuo patys esate susitepe tuo norite ir kitus sutepti.

Petras

Ar tik nesiekiama parsiduoti Kinijai už tranzitą,pridedant Klaipèdos uostą?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS