D. Grybauskaitė: pagalba Afrikai – naujiems pabėgėlių srautams išvengti | KaunoDiena.lt

D. GRYBAUSKAITĖ: PAGALBA AFRIKAI – NAUJIEMS PABĖGĖLIŲ SRAUTAMS IŠVENGTI

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad norint Europoje spręsti pabėgėlių problemą, būtina daugiau investuoti ir padėti neramumų, karų ir skurdo alinamam Afrikoje esančiam Sahelio regionui, iš kurio kyla didžiausias pabėgėlių antplūdis.

Prezidentė penktadienį dalyvaudama tarptautinėje konferencijoje dėl pagalbos Sahelio regionui Afrikoje, pabrėžė, kad stabilumo užtikrinimas šiame regione yra svarbus visai Europai, siekiant užkirsti kelią naujiems pabėgėlių srautams.

Susitikimo tikslas - spręsti, kaip padėti pietų Sacharos regiono šalims kovoje su terorizmu, organizuotu nusikalstamumu ir neteisėta migracija, taip užkertant kelią naujiems nekontroliuojamiems atvykėlių srautams į Europą.

Susitikime patvirtintas specialus Europos Sąjungos paramos fondas Sahelio regionui padės stiprinti ekonomiką, kovoti su skurdu, kurti darbo vietas, gerinti švietimo sistemą, sveikatos ir socialinę apsaugą. Pernai Jungtinių Tautų Saugumo Taryba leido steigti 5000 karių jungtines Afrikos šalių pajėgas, kurios padės saugoti išorines sienas, kovoti su terorizmu ir nusikalstamumu regione. Konferencijoje sutarta skirti 50 mln. eurų iš ES lėšų šioms pajėgoms paremti. Prie finansavimo prisidės ir kitos pasaulio valstybės.

Lietuva aktyviai prisideda prie tarptautinių pastangų užtikrinti taiką, stabilumą ir vystymąsi Sahelyje. Lietuvos taikdariai dalyvauja JT taikos palaikymo misijoje Malyje, įgyvendinami vystomojo bendradarbiavimo projektai, prisidedama prie ES pagalbos fondo Afrikai bei teikiama humanitarinė pagalba per Raudonąjį Kryžių ir Pasaulio maisto programą.

Aukšto lygio renginyje taip pat dalyvauja Vokietijos, Prancūzijos, Italijos, Ispanijos, Lenkijos ir kitų ES šalių vadovai, Malio, Burkina Faso, Mauritanijos, Nigerio, Čado lyderiai, JT, Pasaulio banko vadovai ir Afrikos sąjungos atstovai.

Saheliu vadinamas pietinis Sacharos dykumos pakraštys, kuris tęsiasi per Afrikos žemyną nuo Atlanto vandenyno iki Raudonosios jūros ir apima 9 valstybes.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

krumas

bet tai kad iš Lietuvos vietinių pabegeliu srautai ne mažesni...

Vladas

Remti prezervatyvais,prezervatyvais ir dar karta prezervatyvais ir kitomis sterilizuojančiomis priemonėmis,nes kitaip Europa,, pajuos" nuo jų antplūdžio ir išnyks baltoji rasė.

Vladas

Tai,kad mes neatsiginame nuo akcijų,,gelbėkit vaikus",tai ką ji ten skiedžia.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS