Europos teisėjai: Rusijos pagalbos prašymai dėl Sausio 13-osios bylos turi būti atmetami | KaunoDiena.lt

EUROPOS TEISĖJAI: RUSIJOS PAGALBOS PRAŠYMAI DĖL SAUSIO 13-OSIOS BYLOS TURI BŪTI ATMETAMI

Rusijos pagalbos prašymai dėl Sausio 13-osios bylą nagrinėjusių teisėjų turi būti nedelsiant atmetami, pirmadienį paskelbė Europos teisėjų asociacija.

Pirmadienį Taivane prasidėjusiame 65-ajame Tarptautinės teisėjų asociacijos suvažiavime Europos teisėjų asociacija vienbalsiai priėmė pareiškimą, kuriuo pasmerkė Rusijos vykdomą neteisėtą Sausio 13-osios bylą nagrinėjusių Vilniaus apygardos teismo teisėjų persekiojimą, pranešė Lietuvos Respublikos teisėjų asociacija (LRTA)

Pasak jos, Europos teisėjai taip pat konstatavo, kad Rusijos bandymas pasitelkti tarptautinės teisės instrumentus kaip spaudimo priemonę kitai šaliai ir jos teisėjams „ne tik pažeidžia suverenios valstybės konstitucinę santvarką, bet ir vertintinas kaip į teisinius rėmus netelpantis politinis veiksmas“.

Europos teisėjų asociacija tikisi, kad Rusijos Federacijos teisinės pagalbos prašymai pirmiau nurodytose bylose bus nedelsiant atmetami Interpolo ir kitų teisėsaugos institucijų, kaip akivaizdžiai prieštaraujantys Interpolo konstitucijai ir kitiems tarptautinės teisės principams.

Tokį sprendimą Europos teisėjai priėmė reaguodami į LRTA kreipimąsi, kurį Taipėjuje vykstančiame teisėjų suvažiavime Europos regiono kolegoms pristatė Kauno apygardos teismo pirmininkas Marius Bartninkas.

LRTA valdyba nurodo, kad dėkoja Europos kolegoms „už aiškią ir nedviprasmišką poziciją“ ir tikisi, kad ji „prisidės prie teisėjų, sąžiningai ir nešališkai vykdančių savo pareigas, saugumo“.

Rugpjūtį Maskvos Basmanų apygardos teismas informavo už akių nuteisęs tris Vilniaus apygardos teismo teisėjus, priėmusius sprendimą Sausio 13-osios byloje: Ainorą Korneliją Macevičienę, Virginiją Pakalnytę-Tamošiūnaitę ir Artūrą Šumską. Teigiama, kad jiems skirtas areštas, tačiau nuosprendžio ir jo motyvų teismas nedetalizavo.

Rusijos tyrėjai kaltino teisėjus priėmus „žinomai neteisėtą nuosprendį“, už tai numatomas laisvės atėmimas.

Visiems trims teisėjams baudžiamosios bylos Rusijoje inicijuotos 2019-ųjų pavasarį,  kai Vilniaus apygardos teismas tų metų kovą daugiau kaip 60 buvusių sovietų pareigūnų, karininkų pripažino kaltais dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų už jų vaidmenį per sovietų agresiją 1991 metų sausį. Dauguma iš kaltinamųjų nuteisti už akių.

Rusija anksčiau skelbė pradėjusi baudžiamąsias bylas ir prokurorams, prisidėjusiems prie Sausio 13-osios bylos nagrinėjimo.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams atakuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių, šimtai buvo sužeisti.

Lietuvos teisėjų taryba savo ruožtu kreipėsi į prezidentą, Seimo pirmininkę, premjerę, Europos Komisiją, kad būtų užtikrintas Sausio 13-osios bylą nagrinėjusių teismų ir teisėjų visokeriopas saugumas. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

visa

Tiesa žino 'dedule' ,kreiptis i ji reikia ,kai kut kyso jo ausys ,prisidejes .

Malkos

kremliaus galvijai turi buti ismesti is visu tarptautiniu organizaciju. Kokia dar teisine pagalba teroristams?!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS