G. Kirkilas G. Paluckui: partiją į nuosmukį nuvedėte jūs | KaunoDiena.lt

G. KIRKILAS G. PALUCKUI: PARTIJĄ Į NUOSMUKĮ NUVEDĖTE JŪS

Socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas trečiadienį pažadėjo paramą valstiečių žaliųjų kandidatui prezidento rinkimuose ir kalbėjo apie bendrą veikimą kitąmet vyksiančiuose rinkimuose ( savivaldybių, merų ir Europos parlamento). Tuo metu Lietuvos socialdemokratų partija pranešė ketinanti kelti savo kandidatą.

 

 

Kovą vaizdas visiškai pasikeitė – socialdemokratams liko mažiau nei penki (4,9) procentai ir penkta vieta. Į ketvirtą įsitaisė naujai susikūrusi Lietuvos socialdemokratų darbo partija su lygiai penkiais procentais. „Savaitėje“ abiejų socialdemokratų partijų pirmininkai Gediminas Kirkilas ir Gintautas Paluckas.

– Pirmas klausimas abiem. Ar jaučiatės nors kiek kalti dėl to, kad tokia žinoma, didelė ir įtakinga politinė partija šiandien net nėra tarp trijų geriausiai visuomenės vertinamų partijų?

G. Kirkilas: Gal konkurencija padės, bet žinote... Mane privertė išeiti iš partijos, tai kaip aš galiu jaustis kaltu. Aš išėjau, kelis mėnesius buvau laisvas menininkas ir nusprendžiau, kad reikia įkurti partiją.

G. Paluckas: Aš manau, kad Lietuvos žmonės atsirinks, kurie yra tikrieji socialdemokratai, o kurie tik dengiasi socialdemokratų pavadinimu. Šiandien mes matome 2K projektą – Gedimino Kirkilo ir Ramūno Karbauskio – kuriems tai, ką daro valstiečiai, yra priimtina. Mums, socialdemokratams, tai yra nepriimtina, ir ta skirtis, tiesą sakant, mus išskyrė. Aš nežinau, kaip ateityje visa tai atrodys, bet galiu drąsiai pasakyti, kad socialdemokratų partija, buvo, yra ir išliks.

G. Kirkilas: Nelabai priimtina yra vis tiktai neformali koalicija kol kas opozicijoje – socialdemokratai su konservatoriais ir liberalais. Tiesą sakant, ir Vilniaus miesto taryboje su liberalais. Čia gana keista, sakome, kad einame į kairę... Tai vis dėlto, man atrodo, kad valstiečių programa yra labiau kairė.

– Ir kas iš to, ką jūs dabar pasiekėte būdami toje koalicijoje? Jūsų vis tiek nesigirdi, vis tiek toną užduoda valstiečiai, visi priiminėjami sprendimai yra pagal juos?

G. Kirkilas: Manau, kad trys metai buvimo opozicijoje reiškia, kad yra praleisti metai Lietuvos žmonėms. Tai ar ne geriau būti valdančiojoje koalicijoje, pamėginti pakoreguoti ir čia daugiau yra galimybių.

– Kad nesigirdi, jog jūs ką nors koreguotumėte, jūs dažniau pritariate.

G. Kirkilas: Aš manau, kad daugelis dalykų, kuriuos mes priėmėme, yra mūsų pasiūlymai. Svarbiausia, galų gale rezultatas, o ne kas girdisi. Galų gale reitingai rodo, kad žmonės tai girdi.

– Gal jie labiau supainioti, ar jūs manote, kad jie girdi? Gal jie supainioti, neskiria, kas yra kas?

G. Kirkilas: Žmonės niekada nesipainioja. Paprastai jie orientuojasi pagal partijų lyderius.

– Bet ar jūs visiškai esate patenkintas, jeigu taip švelniai tariant, tais, kas atėjo į jūsų partiją – vieni nepavykę kažkokie „šoumenai“, kiti – šiaip turi su teisėsauga visokių problemų? Publika yra labai marga ir sunku įtikinti aplinkinius, kad jie turi kažkokią ideologiją socialdemokratinę, greičiau, sakyčiau, vėl nori būti matomi, girdimi ir nori siekti valdžios.

G. Kirkilas: Gerai, kad žmonės yra aktyvūs, jie nori dalyvauti politikoje. O mes tikrai pritrauksime prie mūsų idėjų, neabejokite dėl šito. Mes, aišku, ir mokymus turėsime, mes steigiame skyrius. Įsteigsime skyrius, mokysime visus, tikrai perduosime savo patirtį.

– Jūs bandysite paversti, tarkime, iš Darbo partijos atėjusius žmones socialdemokratais?

G. Kirkilas: Ne tik iš Darbo partijos, 40 proc. mūsų žmonių iš viso nebuvę partijose. Tai, manau, kad jie yra pati geriausia medžiaga šiuo atveju.

– Tai jūs pripažįstate, kad jie dar nėra tikrieji socialdemokratai?

G. Kirkilas: Manau, kad jie yra orientuoti į tai. O ištraukti vieną ar kitą žmogų...  Tai ką, pas socialdemokratus nėra tokių? Kiek tik nori.

G. Paluckas: Aš atvirai sakau – mes į kompromisą dėl vertybinių dalykų neisime, nes per dažnai buvo eita praeityje, dėl to žmonės nuo socialdemokratų partijos pradėjo nusisukinėti. Tuos dalykus šiandien mes ir sprendžiame. Tuo metu Gediminas šneka apie galią, įtaką, opozicijoje buvimą ir negalėjimą kažko daryti įtakos ar spręsti. Tokia politika, kokia yra įgyvendinama dabar, smukdo Seimo prestižą ir reputaciją, smukdo partijų apskritai prestižą ir reputaciją, ir socialdemokratai tame procese nedalyvauja. Jeigu kažkas nori trejus metus pabūti pozicijose – gerose, šiltose, įtakingose – tebūnie, bet tai nėra socialdemokratų partijos kelias.

G. Kirkilas: Reikalas tas, kad be galios, be buvimo valdžioje vis tiek nieko neįgyvendinsi. Gali turėti tobulas programas, žadėti šviesų rytojų, bent jau mano karta tikrai pragyveno tą, bet šiandieną reikia dirbti.

Reikalas tas, kad be galios, be buvimo valdžioje vis tiek nieko neįgyvendinsi.

G. Paluckas: Tai kai šiandien mes kalbame apie valdančiųjų vykdomą politiką, aš sakau atvirai – už ją atsakomybės prisiimti mes negalime, nes socialdemokratų rožė reiškia du dalykus – kovą prieš materialinį nepriteklių ir kovą prieš dvasinį skurdą. Tai tą dvasinį skurdą, nepagarbą žmogui, draudimų kultūrą, baimės kultūrą skatina šita valdančioji koalicija. Ir šitame tikrieji socialdemokratai nedalyvauja.

K.Kavolėlio/BFL nuotr.

– Bet aš matau rožę ir socialdemokratų darbo partijos emblemoje.

G.Paluckas: Gal mes skirtingai suprantame.

G. Kirkilas. Apie tikrumą ir netikrumą [kalbos – LRT.lt] man jau net šiek tiek yra pabodusios. Aš pats net šiek tiek nustebęs, kad yra poreikis naujai partijai. Ir mes gana lengvai ją sukūrėme. Aš irgi abejojau, aiškus reikalas. Aš gi suprantu, aš esu šitos partijos (LSDP) kūrėjas, vienas iš jų. Praktiškai nė viena reforma šioje partijoje nepraėjo be mano paties dalyvavimo. Ir tai yra tam tikra prasme mano kūdikis. Bet, jeigu partija išstumia du buvusius pirmininkus, premjerus, visą eilę rimtų žmonių, ir sako, kad taip nusprendė partija, kai trečdalis skyrių nebalsavo už tai, beje. Partijos pirmininko atsakomybė yra neleisti partijai suskilti.

– Bet jūs, taip išeitų, iš to viso didelio būrio žmonių, tų kelių tūkstančių, jūs net neturite kandidato į prezidentus.

G. Kirkilas: Mes turime.

– Bet tai kodėl jūs tuomet remsite valstietį?

G. Kirkilas: Mes turime, mes pasirašėme koalicinę sutartį, kur tariamės bendradarbiauti rinkimuose. Tai nereiškia, kad mes visur remsime.

– Bet jūs pasakėte, kad prezidento rinkimuose remsite.

G. Kirkilas: Kol kas valstiečiai yra pažadėję kelti, manau, kad jų kandidatas turi daug šansų, bet, jeigu jie, pavyzdžiui, nekels? Čia dar visko gali būti.

– Jūs tikite tuo, kad jie nekels?

G. Kirkilas: Visko būna gyvenime, kodėl gi ne? Bet kuriuo atveju, mes tikrai turime kandidatą.

– Ar galite pasakyti, kas jis?

G. Kirkilas: Aš, pavyzdžiui, galiu dalyvauti rinkimuose.

– Galite, be abejo, bet jūs nepasakėte, kad dalyvausite.

G. Kirkilas: Aš kol kas linkęs konstruktyviai veikti ir konsoliduoti kairiojo centro jėgas.

– Tai ar egzistuoja kažkokia raudona linija, kai jūs jau pradėsite kalbėtis, gal vienytis vėl į vieną krūvą, ar taip negali atsitikti iš principo?

G. Kirkilas: Kokios bus politinės aplinkybės, labai sunku pasakyti šiandien. Visko gali būti, aš nieko neatmetu šiandien. Politikoje nieko negalima atmesti.

G. Paluckas: Aš net neabejoju, kad visi socialdemokratai ilgainiui bus vienoje socialdemokratų partijoje.

– Bet toje socialdemokratų darbo partijoje iš tiesų yra labai didelė dalis Darbo partijos. Tai jūs norite pasakyti, kad tai būtų sąlyga – jeigu vėl jungtis, anie negalėtų būti priimti į LSDP?

G. Paluckas: Mano tikslas LSDP sukurti tokią vertybių sistemą, į kurią ateitų žmonės, kurių vertybės atitinka organizacijos vertybes. Ne dėl interesų, ne dėl kažkokių postų, ne dėl pokiliminių susitarimų. Tie žmonės, kurie neatitinka tokių vertybių, net nenorės eiti.

G. Kirkilas: Tai yra lozungai.

G. Paluckas: Tai nėra jokie lozungai, Gediminai.

G. Kirkilas: Tai yra lozungai, nes gyvenime, realybėje visi dalykai būna kartu: ir vertybės, ir interesai, ir kas tik nori.

G. Paluckas: Aš suprantu, kad šneka patirtis, kuri nuvedė dabartinę LSDP į nuosmukį, moralinį, pirmiausia, nuosmukį.

G. Kirkilas: Partiją į nuosmukį nuvedėte jūs, kaip lyderis, deja. Tai faktas, kaip blynas.

G. Paluckas: Gerbiamas Gediminai, aš jus kviečiau būti mano pavaduotoju, ir jūs sutikote juo būti. Tačiau po to jūs persigalvojote, nes tie pokyčiai ir tos strategijos jums yra nepriimtinos.

G. Kirkilas: Tai jums reikėjo klausytis mano patarimų.

G. Paluckas: Jūs matote seną kelią. Aš kalbu apie naują vertybinę partijų veiklos sistemą. Aš suprantu, kad tai jums nėra nei suprantama, nei priimtina.

G. Kirkilas: Man labiau suprantama, negu jums.

G. Paluckas: Bet ilgainiui visi socialdemokratai bus vienoje partijoje. Tai yra neišvengiama.

– Jūs turite vis tiek kažkokių lūkesčių ir vieni, ir kiti, tai aš norėčiau sužinoti kokių?

G. Kirkilas: Mūsų lūkesčiai yra gana paprasti, nes mes šiuo metu esame kūrimosi stadijoje. Mes kuriame skyrius, aišku, iš karto keliame kandidatus į merus, į tarybų narius. Ir, manau, kad mes tikrai sėkmingai dalyvausime savivaldybių rinkimuose. Kitais metais daug rinkimų bus – Europos parlamento ir prezidento rinkimai.

– Ką reiškia sėkmingai? Kaip tą sėkmę apibrėžti?

G. Kirkilas: Mes laimėsime tikrai ne mažiau 15 merų. Ir tiek pat turėsime savivaldybių, kur būsime valdančiosiose koalicijose, tikrai.

G. Paluckas: Mūsų tikslai yra kiekvienoje savivaldybės taryboje turėti savo atstovus, t.y. kad socialdemokratams būtų atstovaujama kiekviename Lietuvos rajone. Dėl konkretaus merų skaičiaus mes tikrai nesiimsime prognozuoti, tačiau pagrindinis tikslas šiandien mūsų yra atgauti visuomenės pasitikėjimą po iš praėjusių 15 metų 11 valdymo laikotarpio įvairiose vyriausybėse.

– Ačiū labai, kad jūs sutikote ateiti, pasiginčyti ir atsakyti į klausimus. Dėkui jums

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

bebrai

kakalycijos sutartis kurpia :))) apkakojo saseldemokratus, dabar matyt nusprendė būt nebe paprastais komuniagom, o žaliaisiais komuniagom---ir jungsis su valstiečiais :)))

lovys

senu pirdilu neturinciu jokios morales partija priemusi i savo gretas visas saslavas net komsomolcas linkevicius isdave savo partija del dideles ir siltos ministro kedes kurioje vos telpa

w

čia kaip danguje , taip ir žemėje , - kai du generaliniai firmoje atsiranda pisdec firmai ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS