I. Šimonytė: ambasadoriaus Lenkijoje kandidatūra derinta per ilgai, jis būtų išmokęs kalbą | KaunoDiena.lt

I. ŠIMONYTĖ: AMBASADORIAUS LENKIJOJE KANDIDATŪRA DERINTA PER ILGAI, JIS BŪTŲ IŠMOKĘS KALBĄ

Lietuvos ambasadoriaus Lenkijoje kandidatūra derinta per ilgai, per šį laiką bet kuris kvalifikuotas diplomatas galėjo įgyti darbui pakankamų lenkų kalbos žinių, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

Taip ji reagavo į Prezidentūros paaiškinimą, jog paskyrimo procedūra stringa, nes Užsienio reikalų ministerijos (URM) pasiūlytas kandidatas neatitinka kvalifikacijos – nekalba lenkiškai.

„Pasiūlymai dėl ambasadoriaus Lenkijoje, mano žiniomis, buvo pradėti derinti taip seniai, kad lenkų kalbą išmokti nebūtų buvusi didelė problema jokiam kvalifikuotam diplomatui, bent jau tiek, kad galima būtų dirbti“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė premjerė.

Ji teigė esanti susipažinusi su URM, Seimo Užsienio reikalų komiteto ir Prezidentūros diskusijomis derinant kandidatūras, tačiau sakė negirdėjusi priekaišto dėl kalbinių žinių.

Anot I. Šimonytės, jos žiniomis, derinant kandidatūras priekaištų dėl kompetencijos jiems nėra, kadangi kandidatai „nėra politiniai“.

„Tiesiog taip jau yra, kad kandidatūros yra derinamos, sakyčiau, nepaaiškinamai ilgai ir labai dažnai nuo pirminio kandidato pristatymo iki kokio nors sprendimo, kad ir sprendimo, kad tas kandidatas netinkamas, praeina tikrai nemažai laiko (...). Mano supratimu, pasiliekama sau labai daug laiko tuos klausimus svarstyti ir neatsakyti, ar tie kandidatai yra tinkami, ar netinkami. Nemanau, kad taip yra gerai“, – sakė premjerė.

„Dabar, kaip ir bet kada, būtų labai svarbu turėti ambasadorių Lenkijoje, bet, na ką – reikės ieškoti sutarimo tol, kol rasime“, – pridūrė ji.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ketvirtadienį pareiškė, kad ministerija pirmąsias kandidatūras į Lietuvos ambasadoriaus Lenkijoje pareigas pateikė laiku, beveik prieš pusantrų metų, tačiau jos įstrigo Prezidentūroje.

Savo ruožtu prezidento atstovas Ridas Jasiulionis BNS teigė, kad pateiktas naujausias kandidatas atmestas dėl kvalifikacijos, tai yra, nemokėjo lenkų kalbos.

Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Eduardas Borisovas iš pareigų pasibaigus kadencijai atšauktas nuo šių metų rugsėjo 7 dienos, ambasadai šiuo metu vadovauja įgaliotoji ministrė Audronė Markevičienė.

Klausimas dėl ambasadoriaus kyla Lenkijoje prisiekus naujajai Donaldo Tusko vyriausybei, Vilniui tikintis gerinti santykius su Varšuva ir išvengti praeityje buvusių nesutarimų su D. Tusko Ministrų kabinetu bei tuometiniu ir dabartiniu diplomatijos vadovu Radoslawu Sikorskiu (Radoslavu Sikorskiu).

Ambasadorius skiria ir atleidžia prezidentas Vyriausybės teikimu ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pritarimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kirvis

Kada atvers uzslaptintus kgb archyvus ir uzbaigs ta sirsiu lizda, griaunanti Lietuva.

ne šventieji puodus lipdo,

jeigu Nausėda jau kalba ukrainietiškai, tai diplomatui lenkų kalba irgi nesunkiai įveikiama.

gerovietis

per ilgai būni premjere... jau turėtum turėti didesnį gyventojų palaikymą %.. :(

SUSIJUSIOS NAUJIENOS