Izraelio parlamento vadovas: labiau pasirūpinkite žydų kultūros atminimu | KaunoDiena.lt

IZRAELIO PARLAMENTO VADOVAS: LABIAU PASIRŪPINKITE ŽYDŲ KULTŪROS ATMINIMU

Izraelio Kneseto pirmininkas Julis-Joelis Edelšteinas sako, kad Lietuva turėtų skirti daugiau dėmesio žydų istorijos įamžinimui, paveldo išsaugojimui, bei ragina užtikrinti, kad šalyje neliktų ksenofobijos ir antisemitizmo apraiškų.

Anot politiko, nepriklausomybę atgavusi Lietuva labiau rūpinasi Holokausto atminimu nei tai darė sovietų valdžia, bet situaciją dar galima gerinti.

„Lyginant su sovietmečiu, kai visas žydų paveldas, Holokausto atminimas buvo nušluotas, matome pozityvių poslinkių. Bet to negana: kaip sakiau, paveldas buvo reikšmingas, žydų bendruomenės indėlis buvo didelis. Nepamirškime: Vilnius buvo vadinamas Lietuvos Jeruzale, Šiaurės Jeruzale. Tai buvo vienas svarbiausių miestų žydams“, - žurnalistams sakė Vilniuje, prie Panerių memorialo trečiadienį apsilankęs Izraelio parlamento vadovas.

Jis ragino „sąžiningai atminti“, kad Lietuvoje buvo naciai, ir jų kolaborantai lietuviai, taip pat ir tai, jog buvo ir drąsių lietuvių, kurie gelbėjo žydus per Holokaustą.

„Tai yra istorija, jos negalima perrašyti, jos negalima peržengti“, - kalbėjo J.J.Edelšteinas.

Anot jo, Lietuva turi atkreipti dėmesį į istorinę Lietuvos žydų atmintį, gyvenimą iki Holokausto ir indėlį Lietuvos istorijai, kultūrai, menui, verslui.

„Manau, kad tai ne tik 500, 1000 ar 3000 žydų, kurie buvo nužudyti, bet jų konkretūs vardai, pavardės. Manau, kad tai yra iššūkis Vyriausybe, vietos žydų bendruomenei ir vietiniams ne žydams: surinkti vardus, atminti vardus, puoselėti atminimo vietas - ne tik Paneriuose, tokių vietų yra daug šalyje“, - teigė Kneseto pirmininkas.

Pastarąjį kartą J.J.Edelšteinas Vilniuje buvo 2009-aisiais, dar kaip tuometis Izraelio Viešosios diplomatijos ir diasporos reikalų ministras. Jis sako tuomet dar prieš vizitą sako sulaukęs Holokaustą išgyvenusių litvakų raginimo čia nevykti.

„Jie sakė - tu neturi teisės vykti į Lietuvą, kas tau liepė vykti į Lietuvą? Dabar praėjo keleri metai ir viskas pasikeitė, manau, turime būti dėkingi Lietuvos Vyriausybės sprendimams, valstybių santykiams“, - teigė J.J.Edelšteinas. Jis tikisi, jog šią liniją Lietuvos vadovai išlaikys ir toliau bei pabrėžia, kad Lietuvos Vyriausybės užduotis užtikrinti, jog šalyje neliktų ksenofobijos, antisemitinių nuotaikų.

„Niekada nemaniau, kad tai yra koks nors draugystės Izraeliui, ypatingų santykių su Izraeliu ženklas. Tai yra vidinė užduotis“, - tvirtino politikas.

Jis taip pat ragina pereiti prie praktinių Izraelio ir Lietuvos draugystės įtvirtinimo žingsnių, kuriuos sako aptaręs su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite, premjeru Sauliumi Skverneliu ir Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu.

„Negalime amžinai likti su šia fraze apie draugystę ir teigiamus santykius, turime imtis praktinių žingsnių. Visuose susitikimuose čia diskutavome, kaip sustiprinti ekonominius, kultūriniu ryšius, turizmą, kuris šiuo metu išgyvena pakilimą“, - akcentavo svečias.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kurgi ne

Čia sava kultūra baigiama į ožio ragą suvaryt, o jūs žmogeliai pulkit svetima rūpintis!

ponai sudzydziai

patys ir rupinkites uz savo pinigus, mums nei jus, nei jusu kultura nerupi

O patys

negalit?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS