Z. Balčytis: kai kuriems partiečiams gėda, kad jie – socialdemokratai | KaunoDiena.lt

Z. BALČYTIS: KAI KURIEMS PARTIEČIAMS GĖDA, KAD JIE – SOCIALDEMOKRATAI

Šeštadienį kandidatai į socialdemokratų pirmininkus surengė viešus debatus, kuriuose netrūko saviplakos. Po truputį tirpstą į šį postą pretenduojančių kandidatų – Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininku nebenori tapti Mindaugas Bastys.

Pirmininko rinkimuose nedalyvauti nutarė ir partijos vicepirmininkas Algirdas Sysas bei europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė. Dėl LSDP pirmininko posto toliau varžosi Mindaugas Sinkevičius, Zigmantas Balčytis, Kristina Miškinienė, Andrius Palionis, Gintautas Paluckas, Artūras Skardžius ir Mantas Varaška.

Kandidatus pasveikino A. Butkevičius

Viešuose debatuose dalyvaujančius kandidatus pasveikino LSDP pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Tas, kuris taps partijos pirmininku, turėtų užkerėti visuomenę, kad įgautų jos pasitikėjimą. Paskutiniu metu nepaprastai svarbūs yra santykiai tarp žmonių, o svarbiausia – komandoje. Reikia nebūti varžovais tarpusavyje.

„Noriu jums palinkėti pasitikėjimo savimi ir tikėjimo savo partijos bičiuliais, o vėliau įgauti ir visuomenės pasitikėjimą. Mūsų partijos gyvenime pastaruoju metu vyksta svarbus įvykis – partija pirmą kartą organizuoja visuotinius rinkimus. Tai yra istorinis įvykis mūsų partijoje“, – sakė A. Butkevičius. 

Anot LSDP pirmininko, visa Europa ir pasaulis išgyvena populizmo bangą – jis, anot A. Butkevičiaus, tapo populiariu, bet po 2–3 metų pasekmės esą bus liūdnos.

„Reikia suvokti, kad tai – globali problema. Niekada taip nebuvo svarbu susitelkti. Globalizacija, konkurencija, technologinė pažanga iššaukė didžiules socialines problemas. Pagrindinė problemų priežastis yra ta, kad žmonės nesuspėja eiti su nauja technologine pažanga“, – kalbėjo politikas.

A. Butkevičius kandidatams į LSDP pirmininkus pasiūlė remtis protu, kūrybiškumu ir teisingumu.

„Tas, kuris taps partijos pirmininku, turėtų užkerėti visuomenę, kad įgautų jos pasitikėjimą. Paskutiniu metu nepaprastai svarbūs yra santykiai tarp žmonių, o svarbiausia – komandoje. Reikia nebūti varžovais tarpusavyje. Kai neatlaikome konkurencijos, komandos viduje tampame varžovais, o ne partneriais. Pasitikėjimas išreikštas, sėkmės bendraujant su skyriais“, – linkėjo A. Butkevičius.

Dabartinis Socialdemokratų partijos vadovas LRT.lt teigė matantis tris realiausius kandidatus užimti pirmininko postą – G. Palucką, M. Sinkevičių ir Z. Balčytį.

„Manau, kad šie trys kandidatai. Z. Balčytis yra patyręs politikas. Dabar daug kas kalba apie jaunus žmones politikoje ir juos renkasi, bet Z. Balčyčiui užtenka politinės patirties. M. Sinkevičius yra daug ką įrodęs savo darbais Jonavoje, būdamas vicemeru ir meru. Jis pasitikėjimą yra užsitarnavęs rezultatais. G. Paluckas pastaruoju metu labai aiškiai savo poziciją išsako socialiniuose tinkluose. Dirba Vilniaus miesto savivaldybėje vicemeru ir įgija tam tikros patirties“, – LRT.lt kalbėjo A. Butkevičius. 

Nedrąsu prisipažinti, kad jie – socialdemokratai

Kandidatas į LSDP pirmininkus europarlamentaras Z. Balčytis teigė, kad vienas pagrindinių jo tikslų yra sugrąžinti partijos prestižą.

„Būkime realistai, daug šalia mūsų tokių, kuriems nepatogu, nedrąsu ir gėda, kad jie – socialdemokratai. Vienas pagrindinių mano tikslų – kad po kurio laiko galėtume atsistoti ir pasakyti, kad mes esame kairieji Lietuvoje. Mes esame socialdemokratai.

Tai bus nelengva, tam reikės daug pastangų. Pirmiausia turime sugrįžti prie socialdemokratinių vertybių. Reikia sugebėti pajausti ir išklausyti šalia esantį žmogų, sugebėti būti socialiai atsakingais. Reikia ginti silpnesnį, tada ginsime ir laisvę, ir demokratiją“, – dėstė Z. Balčytis.

Jis teigė užsibrėžęs sugrįžti prie šiuollaikinės vadybos.Išrinkus jį partijos pirmininku, Z. Balčytis teigė atsisakysiantis Europos Parlamento nario mandato.

Z. Balčyčio pasiteiravus, ką jis galvoja apie prezidento rinkimus, europarlamentaras teigė, jog visų pirma reikia susikoncentruoti į savivaldybių tarybų rinkimus. Tačiau, Z. Balčyčio nuomone, partija kandidato į prezidentus turi ieškoti partijoje.

„Jei savivaldybių tarybų rinkimai bus sėkmingi, manau, bus sėkmingi ir prezidento rinkimai. Partija tikrai turės stiprų kandidatą ar kandidatę į prezidentus. Mano nuomone, turėtų būti tik partinis kandidatas. Turime skaitlingiausią partiją ir joje yra keletas stiprių kandidatų, kurie ateityje galės sėkmingai dalyvauti rinkimuose. Jie išeis į antrą turą ir turi visas galimybes laimėti“, –  kalbėjo Z. Balčytis. Toks jo atsakymas sulaukė gausių socialdemokratų ovacijų.

Pasakė, kam turi atstovauti socialdemokratai

Ūkio ministras socialdemokratas M. Sinkevičius savo kalbą pradėjo nuo padėkos 18-kai partijos skyrių, kurie iškėlė jo kandidatūrą. „Man tai yra didžiulis palaikymas. Tuo pačiu sulaukiu padrąsinimo iš patyrusių kolegų, kurie tarnauja kaip autoritetas. Dažnas klausia manęs apie dabartinę situaciją. Vartojame skirtingus žodžius, ar tai yra krizė, ar nuopolis, ar akligatvis. Kaip bebūtų, dabartinė situacija tikrai nėra katastrofa. 120 metų partijos istorija nėra vien rožėmis klota. Buvo įvairių situacijų, jų yra ir dabar. Bet iš tokios situacijos galime išeiti sustiprėję“, – kalbėjo M. Sinkevičius.

Reikia balsuoti už kompetenciją, patirtį, įrodytus gebėjimus per laiką. Savo partinį kelią pradėjau nuo eilinio nario, tapau tarybos nariu, vicemeru ir meru. Paskutinis džiuginantis dalykas – Jonavos skyrius iškėlė mane.

M. Sinkevičius teigimu, daugelis esą akcentuoja, kad partijos pradėjo vaikytis jaunų veidų, tačiau pats M. Sinkevičius siūlė už jaunumą nebalsuoti.

„Reikia balsuoti už kompetenciją, patirtį, įrodytus gebėjimus per laiką. Savo partinį kelią pradėjau nuo eilinio nario, tapau tarybos nariu, vicemeru ir meru. Paskutinis džiuginantis dalykas – Jonavos skyrius iškėlė mane. Tai – ne kažkoks uždaras ratas ar elitas, grupelė, bet žmonės Jonavoje, kurie matė mano vadovavimą. Kas nepavizgins uodegos, jei ne pats. Jonavos skyrius reitinguojamas kaip geriausias, įvertintas centrinės būstinės. Tai kažką sako. Tebūnie tai provincijos skyrius, bet mes parodėme rezultatus ir savivaldybių tarybų, ir tiesioginiuose merų rinkimuose. Ne M. Sinkevičius tai padarė, bet komanda“, – aiškino kandidatas į partijos pirmininkus.

Jis atkreipė dėmesį, kad socialdemokratai neturi vieno charizmatiško lyderio. Pasak M. Sinkevičiaus, LSDP turi daug lyderių ir jie visi esą kompetentingi, turintys gerų savybių. „Jie taip pat turi ir minusų. Jų ir pats turiu. Šiandien partijoje turime kalbėti apie komandinę lyderystę. Vienas žmogus, vargu, ar ką nors pakeis“, – kalbėjo M. Sinkevičius.

Savo perspektyvoje M. Sinkevičius teigė matantis tris rinkimus – partijos pirmininko, savivaldybių tarybų ir Europos Parlamento. „Norėčiau, kad jie visi būtų sėkmingi. Dėsiu visas pastangas, kad taip atsitiktų. Esu vyriausybės narys. Bet jei reikės rinktis tarp jos ir vadovavimo partijai, pasirinksiu partiją“, – tikino ūkio ministro postą užimantis M. Sinkevičius.

Kandidato į LSDP vadovus paklausus, kokius visuomenės sluoksnius atstovauja socialdemokratai, M. Sinkevičius atsakė: „Manau, kad socialdemokratai atstovauja plataus profilio rinkėjus. Kalbame apie dirbančius žmones, samdomus ir dirbančius valstybės tarnyboje. Bet mano ir partijos noras, kad būtume ne siauros sferos partija. Aišku, niekada nebūsime už privatininkus, kapitalistus. Išlaikysime kuriančią, vidutinę klasę. Palaikysime dirbantį žmogų, išlaikantį šeimą, pensininkus ir senjorus. Esame socialiai jautresnės visuomenės grupės atstovai“, – dėstė M. Sinkevičius.

M. Bastys: esu sudėtingoje situacijoje

Tuo metu M. Bastys teigė toliau nebesivaržysiantis dėl partijos pirmininko. „Tas, kuris laimės, tikiu, kad ves partiją į priekį“, – sakė politikas.

Jis teigė esantis sudėtingoje situacijoje, kurią norėjo paaiškinti. „Kai Šakių skyrius visuotiniame susirinkime kėlė mano kandidatūrą, surinkau daugiau balsų nei Vilija Blinkevičiūtė. Tuo būdu buvo iškelta mano kandidatūra, tačiau visuotiniame susirinkime pasakiau, kad, susiklosčius tam tikroms aplinkybėms, prašysiu, kad Šakių taryba leistų man nusiimti kandidatūrą.

Šakių skyriaus tarybos posėdžio negalėjau sušaukti iki šiandien. Tas tarybos posėdis bus tik pirmadienį. Tikiu, kad taryba leis nusiimti man kandidatūrą“, – paaiškino M. Bastys.

Pirmininką išrinks pavasarį

Pirmą kartą vykstančiuose visuotiniuose LSDP pirmininko rinkimuose kiekvienas partijos narys turi teisę balsuoti savo skyriuje už pasirinktą kandidatą.

Dabartinis jos vadovas Algirdas Butkevičius perrinkimo nesieks. Tokį sprendimą jis priėmė partijai pralaimėjus Seimo rinkimus – socialdemokratai, gavę 17 mandatų, liko treti.

Tiesioginis LSDP narių balsavimas už iškeltus kandidatus partijos skyriuose vyks balandžio 6–8 dienomis, o rezultatai bus paskelbti balandžio 10-ąją. Antrasis rinkimų turas – balsavimas už du daugiausia balsų surinkusius kandidatus – numatytas balandžio 28–29 d.

Kas tapo naujuoju LSDP vadovu turėtų paaiškėti gegužės 2-ąją.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

didziausia geda

,kad dar išvis egzitsuoja tokia komuniagu parcija.

Socialdemokratas

Man tai gėda dėl trumparegio,( ne pataloginio, o politinio) A.Butkevičiaus. Dar ir neprotaujančio - didžiausiu savo nuopelnu skaitančiu LITO NUŽUDYMĄ

butkevičiau....

.....o tai kur veisaitė
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS