Kilo įtarimų, kad rinkimų dalyvių numerių traukimo procedūra buvo nesąžininga | KaunoDiena.lt

KILO ĮTARIMŲ, KAD RINKIMŲ DALYVIŲ NUMERIŲ TRAUKIMO PROCEDŪRA BUVO NESĄŽININGA

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) gali būti pažeidžiama ir tinkamai neužtikrinti trejų šiemet rengiamų rinkimų organizavimo, susitikusi su rinkimų stebėjimą organizuojančio Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro prie ESBO atstovais pareiškė Seimo narė Rasa Budbergytė.

„Yra pagrįstų abejonių, ar Lietuvoje dabar veikianti VRK turi pakankamai patirties, gebėjimų ir politinio nepriklausomumo, kad užtikrintų rinkimų teisėtumą, tinkamą kandidatų pristatymą, jų programinių nuostatų pristatymą ypač nutolusių nuo centrų vietovių gyventojams, stringa ir rinkimų debatų organizavimas“, - tarptautiniams rinkimų organizatoriams sakė socialdemokratė.

Pavyzdžiui, VRK, kaip aiškėja, galėjo neužtikrinti skaidraus ir sąžiningo rinkimų dalyvių numerių traukimo procedūrų. Socialdemokratai įtaria, kad keliolika komitetų numerį „3“ galėjo ištraukti neatsitiktinai - rezultatai galimai galėjo būti klastojami. Dėl to Lietuvos socialdemokratų partija kreipėsi į VRK.

Yra pagrįstų abejonių, ar Lietuvoje dabar veikianti VRK turi pakankamai patirties, gebėjimų ir politinio nepriklausomumo, kad užtikrintų rinkimų teisėtumą.

„VRK galimas nepatikimumas ir pažeidžiamumas kelia dar daugiau nerimo, kai Valstybės saugumo departamentas ir Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas Metinių grėsmių nacionaliniam saugumui ataskaitose įvardija riziką, kad priešiškos jėgos sieks daryti poveikį visiems Lietuvoje vyksiantiems rinkimams - savivaldos, Europos Parlamento ir prezidento“, - tarptautinės organizacijos atstovams pranešė R. Budbergytė.

Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro atstovės stebėjosi, kodėl Lietuvoje tiek mažai moterų dalyvauja politinėje valdžioje: Vyriausybėje nėra nei vienos ministrų kabineto narės moters, Seime moterys sudaro tik 20 procentų, o Europos Parlamente Lietuvai atstovauja dvi moterys, kandidatėmis į prezidentus registravosi irgi tik dvi moterys.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ALGIS

Jau net ir numerių ištraukti sąžiningai nesugebama , IŠSIGIMĖLIAI ,KITO ŽODŽIO NĖRA .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS