Konservatoriai apkaltino A. Verygą kuriant bolševikinę sistemą | KaunoDiena.lt

KONSERVATORIAI APKALTINO A. VERYGĄ KURIANT BOLŠEVIKINĘ SISTEMĄ

Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, antradienį dalyvavusiam Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos posėdyje, teko išgirsti aštrių konservatorių priekaištų dėl asmeninio ministro biurokratizmo ir kaltinimų kuriant bolševikinę sistemą.

A. Veryga ir VĮ Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius antradienį buvo pakviesti į TS-LKD frakcijos posėdį pasiaiškinti, kodėl elektroninės sveikatos sistemos spragas paviešinęs kibernetinio saugumo ekspertas Darius Povilaitis sulaukė teisėsaugos dėmesio.

Konservatoriai negailėdami ministro reiškė pretenzijas dėl susiklosčiusios situacijos ir reikalavo prisiimti atsakomybę, kad, pasak jų, e.sveikatos sistema yra „kiaura“. TS-LKD nariai kėlė klausimus, ar A. Verygos reakcijoje nesama Konstitucijos sulaužymo ir korupcijos pėdsakų. Buvo apeliuojama ir į tai, kad teisėsaugos akiratyje dėl ministerijos sprendimų atsidūręs D. Povilaitis yra Sausio 13-osios aukos sūnus.

Tačiau ministras atkakliai laikėsi savos pozicijos ir tvirtino, kad į prasivardžiavimus ir asmeniškumus nenori leistis. Pasak jo, reaguoti kitaip nei numato reglamentas jis negalįs ir žvelgdamas į posėdyje sėdinčius konservatorius klausė, ar šie nori ministro, kuris nesilaiko įstatymų. Galiausiai A. Veryga pabrėžė, kad jei D. Povilaitis pasielgė ne piktavališkai, tai teisėsauga tikrai į tai atsižvelgs.

„Visame kontekste su ištrintais įrašais, LRT varžymu ir kitais dalykais, - kaip jūs jaučiatės kurdamas ar prisidėdamas prie tokios bolševikinės teisinės sistemos kūrimo. Kai žmogus, atradęs negeroves valstybės valdyme, šiuo konkrečiu atveju prastai veikiančioje sistemoje, yra persekiojamas pagal Baudžiamojo proceso kodekso 187 straipsnį“, - ministro pasiaiškinimo reikalaudamas kalbėjo G. Landsbergis.

Jūs siunčiate signalą, kad esate tiesiog biurokratinis sraigtelis visoje sistemoje, o viskas, kas paklius į ją - tas bus sutraiškytas.

„Aš nesileisiu į tuos emocinius prasivardžiavimus visokius, ar mes čia bolševikai, ar menševikai, ar dar gal kažkokie. Aš noriu, kad jūs suprastumėte, kiek ta situacija iš tikrųjų yra sudėtinga“, - G. Landsbergiui atsakė A. Veryga. Kartu jis nesutiko, kad e.sveikatos sistema yra kiaura ir pabrėžė, kad net tobuliausiose sistemose pasitaiko klaidų. Tuo tarpu apie tai, kad e.sveikatos spragas parodęs D. Povilaitis sulaukė teisėsaugos dėmesio, A. Veryga kalbėjo kaip natūralų ir neišvengiamą įvykį.

„Mes privalome pranešti pagal Duomenų apsaugos reglamentą apie tokius incidentus. Tai nežinau, ar jūs norite man pasakyti, kad aš turiu nesilaikyti įstatymo, Duomenų apsaugos reglamento ir kažkokiu stebuklingu būdu nuspėti, ar žmogus gera valia, ar bloga valia kažką norėjo padaryti. Aš tokių įgaliojimų spręsti pagal pavardę, pagal žmogaus istoriją iš tikrųjų neturiu“, - konservatoriams teisinosi A. Veryga ir ragino diskutuoti ne apie tai, ar teisinga buvo pradėti ikiteisminį tyrimą D. Povilaičiui, bet ar geri įstatymai, numatantys tvarką, kaip reaguoti į paviešintus privačius duomenis.

„Jeigu blogi įstatymai, diskutuokime, bet nesuveskime į asmeniškumus. Sutikite, būtų didelė bėda, jei ministras asmeniškai pradėtų spręsti, kad čia yra geras žmogus ir nieko nedarykime, o čia yra blogas žmogus, todėl kreipkimės (į institucijas. -ELTA)“, - pabrėžė A. Veryga. Ministras pažymėjo, kad esamas reglamentas labai aiškiai ir griežtai numato tai, kaip turi būti elgiamasi konkrečiomis aplinkybėmis.

A. Veryga užsiminė, kad jo nuomone, teisėsaugos akiratyje atsidūrusiam D. Povilaičiui atsakomybė negresia, jeigu šis neturėjo piktavališkų tikslų.

„Jei tame nebuvo jokio piktavališkumo ar nebuvo tie duomenys niekur kitur panaudoti, o buvo tik panaudoti tokiam tikslui (parodyti e.sveikatos spragas. - ELTA), aš praktiškai neabejoju, kad teisėsauga priims tokius sprendimus, kurie niekaip tam žmogui neatsilieps“, - samprotavo ministras.

Tačiau TS-LKD lyderio nuomone, tokia ministro reakcija neatitinka visuomenės lūkesčių. Anot G. Landsbergio, A. Veryga yra pirmiausiai politikas ir tiesiog privalo išakyti savo asmeninę poziciją ir susiklosčiusios situacijos vertinimą.

„Jūs kalbate labai sausai, biurokratiškai, jūs esate atsakingas už įstatymų laikymąsi. Visą tai mes suprantame. (...) Tačiau šiuo atveju jūs turėjote galimybę pasakyti savo asmeninę poziciją prieš žmogų, kuris, mano akimis žiūrint, elgėsi pilietiškai, o jūs padarėte priešingai. Jūs siunčiate signalą, kad esate tiesiog biurokratinis sraigtelis visoje sistemoje, o viskas, kas paklius į ją - tas bus sutraiškytas. Jūs esate politikas ir esate įgaliotas pasakyti savo nuomonę“, - kalbėjo konservatorius.

„Šiandien aš negirdėjau nė vieno žodžio iš jūsų, kad jūs sakytumėte - taip, aš kaltas, aš prisiimu atsakomybę. Jūs randat žmogų, beje, Sausio 13-osios aukos sūnų, ir pasakote, kad jis yra kaltas dėl šios problemos. Ministre, turėkite savigarbos prisiimti dalį atsakomybės“, - A. Verygos atsakymus įvertino G. Landsbergis.

Panašias replikas iškėlė ir kita konservatorė Irena Degutienė. Jos nuomone, Lietuvos žmonės iškilus problemoms nėra linkę kreiptis į konkrečias institucijas, nes jų darbu paprasčiausiai nepasitiki. Todėl, samprotavo Seimo narė, Lietuvoje yra nemažai televizijos laidų, kuriose sprendžiamos paprastų žmonių problemos. Politikės nuomone, nieko blogo, jei panašiame kontekste buvo atskleista ir e.sveikatos spragų problema.

Kartu konservatorė klausė A. Verygos, ar dėl D. Povilaičio paviešintų sistemos trūkumų į policiją nebuvo kreiptasi tik dėl to, kad šis savo veiksmu įžeidė ministrą. A. Veryga tai griežtai atmetė, pabrėždamas, jog jokių asmeniškumų šioje istorijoje nėra.

Konservatorius Andrius Kubilius užsiminė, kad visa visuomenės dėmesio sulaukusi istorija kvepia Konstitucijos sulaužymu. Pasak jo, po to, kai buvo atskleista, kad e.sveikatos sistemoje yra spragų, niekas neprisiėmė atsakomybės.

„Jūs ne tik neprisiimate savo asmeninės atsakomybės, antras dalykas, jūs persekiojate už kritiką. Tai yra konstitucinės normos pažeidimas“, - kalbėjo A. Kubilius.

Jurgis Razma ir Antanas Matulas konservatorių nepasitenkinimą sukėlusioje ministro reakcijoje dėl D. Povilaičio ieškojo korupcijos ir nepotizmo pėdsakų.

J. Razma teiravosi, ar A. Verygos nevaržo tai, kad e.sistemos diegėjai yra susiję su Kauno klinikomis, su kuriomis, pasak konservatoriaus, ministras yra pats susijęs. Tuo tarpu A. Matulas klausė, ar ministras nėra gavęs e.sistemos vystytojų pinigų.

A. Veryga į pastarąjį klausimą negalėjo konkrečiai atsakyti. Pasak jo, galbūt per dešimtmetį ir yra skaitęs sistemos vystytojams paskaitas ar vedęs mokymus. G. Landsbergis paprašė ministro ateityje šiuos faktus patikslinti.

ELTA primena, kad nepasitenkinimas kilo, kai kibernetinio saugumo ekspertas D. Povilaitis, atskleidęs spragą e. sveikatos sistemoje, gavo pranešimą, kuriame deklaruoti įtarimai dėl neteisėto neviešų elektroninių duomenų stebėjimo, fiksavimo, perėmimo, įgijimo, pasisavinimo ir paskleidimo.

Tačiau Laisvės TV žurnalistė Rita Miliūtė, atlikusi tyrimą, teigia, kad nereikia būti specialistu, kad galėtum e. sveikatos sistemoje pasiekti asmeninius duomenis. Žurnalistė atskleidė, kad 40 mln. eurų kainavusi sistema neveikia tinkamai. Jos tvirtinimu, sužinoti A. Verygos asmens kodą užtruko vos kelias minutes.

Viešumoje pasklidus informacijai, kad e. sveikatos projektas įgyvendinamas galimai neskaidriai, Seimo narė A. Bilotaitė inicijavo parlamentinį tyrimą, kuris patvirtino, kad visi trys E. sveikatos projekto etapai buvo įgyvendinti netinkamai - sistema nepasiekė tikslų ir neteikia kokybiškų paslaugų.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Nuomonė

Tai ne kaltinimas, tai faktų konstatavimas.

Anonimas

Tai tokie i reikalingi skverneliui i kolukieciui su jo kurvom ir smaugia jie lietuva uz gretute tai toks musu semas vyt visus i rusijos sibira tik ar rusai priims tiek sudo i savo zeme

tai ,kad ta [ e- sistema]

pradejo diegt dar pries astuonis metus konservatoriai --tada verrygos ir valstieciu dar nei kvapo nebuvo politikoj...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS