Netrukus bus keičiama visa Registrų centro valdyba | KaunoDiena.lt

NETRUKUS BUS KEIČIAMA VISA REGISTRŲ CENTRO VALDYBA

Teisingumo ministrė teigia, kad artimiausiu metu ketinama pakeisti visą Registrų centro valdybą. Tai bus daroma, nelaukiant dabartinės valdybos kadencijos pabaigos - 2015-ųjų spalį paskirtos valdybos kadencija baigtųsi 2019-ųjų spalį.

„Šituo atveju visa valdyba bus atstatydinta ir bus daroma apskritai iš naujo. (...) Todėl, kad pagal naują reguliavimą (valdyba - BNS) turėtų būti sudaryta kitais pagrindais, pavyzdžiui, įmonės vadovas negalėtų priklausyti valdybai“, - antradienį Seime žurnalistams sakė Milda Vainiutė, BNS paklausta, ar gavo teisėsaugos informacijos apie valdybos narį verslininką Šarūną Kliokį, kuris atrankoje į „Lietuvos energijos“ stebėtojų tarybą, BNS žiniomis, dėl ryšių su IT bendrovės„Alna“ savininkais nepraėjo teisėsaugos „filtro“.

Pasak jos, šią savaitę turėtų būti pranešta apie Registrų centro valdybos narių atranką.

Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos prezidentas Š. Kliokys Registrų centro valdyboje yra nepriklausomas narys. Po to, kai viešojoje erdvėje pasklido informacija apie jo galimus ryšius su „Alna“, M.Vainiutė paprašė teisėsaugos pateikti apie tai informacijos.

Š.Kliokys per jo verslo partnerį Rytį Jakaitį yra susijęs su „Alnos“ grupe ir jos vadovais. R.Jakaičio žmona yra „Alna group“ valdybos narė bei kelių grupės įmonių vadovė Justina Milaknytė, o abu sutuoktiniai yra netiesioginiai Š.Kliokio kontroliuojamos investicijų bendrovės „Avestis“ akcininkai.

„Alnos“ grupės įmonės nuo 2003 metų yra laimėjusios 15,7 mln. eurų vertės Registrų centro užsakymų, o nuo Š.Kliokio paskyrimo 2015 metų spalį - apie 3,6 mln. eurų.

Registrų centro valdybai vadovauja nepriklausomas narys, šildymo sistemų prekybos grupės „Vilpra“ pagrindinis akcininkas ir valdybos pirmininkas Algirdas Stasys Vėgėlė, kurio sūnus Ignas yra Advokatų tarybos pirmininkas. Valdyboje taip pat dirba „Danske Bank“ Lietuvos filialo generalinis direktorius Gintautas Galvanauskas.

Vyriausybė šiemet patobulino kandidatų į valstybės valdomų įmonių stebėtojų tarybų ar valdybų narius atrankos procedūras. Pagal naują tvarką valdybą turės sudaryti ne mažiau kaip pusė nepriklausomų narių, kurie bus renkami skaidriai, įvertinus kandidatų profesionalumą.

Be to, valdybos ar tarybos nariu negalės būti paskirtas politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojas, taip pat asmuo, kurio funkcijos būtų susijusios su srities, kur veikia įmonė, politikos formavimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

gauju karai......

nepasidalina portfolio siltoj vietelej.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS