Kultūros ministerija – prieš R. Karbauskio pataisą dėl LRT valdymo | KaunoDiena.lt

KULTŪROS MINISTERIJA – PRIEŠ R. KARBAUSKIO PATAISĄ DĖL LRT VALDYMO

Kultūros ministerija prieštarauja valdančiųjų „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio inicijuotai Konstitucijos pataisai, kad partijų nariai negali dalyvauti Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) valdyme.

Ministerija pasiūlė Vyriausybei pateikti neigiamą išvadą Seime svarstomam projektui, nors premjeras Saulius Skvernelis buvo vienas jo teikėjų.

Ministerija teigia pritarianti siekiui „užtikrinti visuomeninio transliuotojo (...) nepriklausomumo apsaugą“, tačiau tvirtina, kad nesant būtinybės nereikėtų keisti Konstitucijos.

„Konstitucija neturi būti keičiama, jeigu tai nėra teisiškai būtina“, – pabrėžiama Kultūros ministerijos išvadoje.

Valdantieji siūlo papildyti Konstituciją nuostata, kad „visuomeninio transliuotojo nepriklausomumą saugo įstatymas“ ir „visuomeninio transliuotojo organų nariai negali dalyvauti politinių partijų ir kitų politinių organizacijų veikloje“.

„Konstitucijos, kaip itin stabilaus teisės akto, prasmė būtų ignoruojama, jeigu intervencija į jos tekstą būtų daroma kiekvienąkart, kai pasikeičia kurie nors teisiškai reguliuotini visuomeniniai santykiai“, – rašoma pirmadienį registruotame Vyriausybės nutarimo projekte.

„Kadangi Konstitucinis Teismas jau yra išaiškinęs, kad konstitucinė visuomeninio transliuotojo misija suponuoja ir tai, kad turi būti sudarytos materialiosios, organizacinės, finansinės sąlygos visuomeniniam transliuotojui veiksmingai ją vykdyti, taip pat kad įstatymu nustatytu teisiniu reguliavimu turi būti užtikrintas visuomeninio transliuotojo nepriklausomumas nuo valdžios institucijų, pareigūnų, taip pat kitų asmenų kišimosi į jo veiklą (...), nėra būtinybės keisti Konstituciją nurodant, kad „Visuomeninio transliuotojo nepriklausomumą saugo įstatymas“, – teigia Kultūros ministerija.

Konstitucijos pataisą teikė 52 Seimo nariai iš valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Socialdemokratų darbo partijos bei „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijų, keli Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai.

Vyriausybės išvada neįpareigoja parlamentarų balsuoti taip, kaip siūlo Ministrų kabinetas.

Seime šiuo metu taip pat svarstomos parlamentinio tyrimo dėl LRT veiklos išvados.

Išvadose teikiami siūlymai keisti LRT valdymo struktūrą. Visuomeninio transliuotojo vadovybė juos vertina skeptiškai ir nuogąstauja dėl grėsmės LRT nepriklausomumui.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

sda

karbauski vyt is pas Greta,Milena,Oficialia zmona Italijoje kad apramintu kvaili

Pensiininkas

Vyt iš LRT tokius žurnalistus,kaip Miliūtė,Jakelaitis. Jų vedamos laidos yra vienapusiškos ir tik naudingos vienai konservatorių partijai.Ir nauja direktorė jokių pakeitimų nedaro. Ko greičiau reikia išvaikyti švogerių klaną.

Babunė

Tomuk, ir aš norėčiau prisidurt prie pensijos keletą evrikų, galiu bet kokią paskalą parašyt ant ,,.valstiečių" . Tu tik pasakyk kur ir kas garai moka.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS