Kultūros viceministrai Varšuvoje aptarė paramą Ukrainai, pastangas izoliuoti Rusiją | KaunoDiena.lt

KULTŪROS VICEMINISTRAI VARŠUVOJE APTARĖ PARAMĄ UKRAINAI, PASTANGAS IZOLIUOTI RUSIJĄ

  • 0

Lietuvos ir Lenkijos kultūros viceministrai Varšuvoje aptarė paramą nuo karo kenčiančios Ukrainos kultūros ir meno darbuotojams, bendras pastangas izoliuoti Rusiją tarptautiniuose formatuose.

Kaip penktadienį informavo Kultūros ministerija,  viceministrai Vygintas Gasparavičius ir Daina Urbanavičienė iniciatyvas aptarė su Lenkijos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerijos valstybės sekretoriumi Jaroslawu Sellinu (Jaroslavu Selinu). Be kita ko, Lenkijai pasiūlyta paskivkesti šiuo metu Lietuvoje gastroliuojantčią Charkivo nacionalinio operos ir baleto teatro trupę.

„Lietuvos atstovai taip pat informavo apie sėkmingas Charkivo nacionalinio operos ir baleto teatro gastroles Lietuvoje ir pasiūlė Lenkijai sudaryti sąlygas šio teatro gastrolėms savo šalyje“, – sakoma ministerijos pranešime.

Susitikimo dalyviai pasidalijo informacija apie šalių taikomas priemonės Ukrainai remti ir sankcijas Rusijai kultūros srityje. Lietuva kartu su Lenkija aktyviai siekia blokuoti bei izoliuoti Rusiją tarptautiniuose forumuose ir organizacijose, pačios teikia ir skatina kitas šalis teikti paramą Ukrainai kultūros srityje.

V. Gasparavičius ir D. Urbanavičienė informavo apie Lietuvoje inicijuojamus bendrus su Ukrainos menininkais kūrybinius projektus, skiriamas stipendijas šios šalies kultūros ir meno darbuotojams, jų įdarbinimo galimybes.

Taip pat akcentuotas Lietuvos kultūros ir meno įstaigų atvirumas visiems ukrainiečių pabėgėliams, kalbėta apie paramą perduodant Ukrainai televizijos siųstuvus ir techninę pagalbą jos muziejams.

J. Sellinas pažymėjo, kad panašios paramos priemonės taikomos ir Lenkijoje.

Kultūros ministerijų atstovai kalbėjosi ir apie inicijuojamą Ukrainos nacionalinę e. paveldo iniciatyvą – detaliau ji bus aptarta gegužės 12 dieną Varšuvoje vyksiančiame trišaliame Ukrainos, Lenkijos ir Lietuvos atstovų susitikime „Liublino trikampio“ formatu.

V. Gasparavičius ir D. Urbanavičienė taip pat susitiko su Varšuvoje gyvenančiu ir kuriančiu dailininku Stasiu Eidrigevičiumi. Susitikime aptarta būsimojo Stasio Eidrigevičiaus menų centro Panevėžyje koncepcija, veikla, perspektyvos. Šį centrą planuojama atidaryti kitų metų vasarą.

Gairės: Kultūros viceministrai, vizitas Varšuvoje, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS